Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vánoční cukroví
  4. Arašídová kolečka se slaným karamelem

Arašídová kolečka se slaným karamelem

Arašídová kolečka se slaným karamelem - recept jsem objevila náhodou na blogu Víkendové pečení a stačilo si přečíst nadpis a byla to láska na první pohled. Kdo by odolal slanému karamelu? Ještě k tomu ve spojení s arašídovými sušenkami? O tom, že ho vyzkouším, jsem nepřemýšlela ani minutu.

Arašídová kolečka se slaným karamelem
......................................................................
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g mletých arašídů (buráků) nesolených
230 g másla
na dokončení: čokoládová poleva, sekané arašídy

Z uvedených surovin vypracujte vláčné nelepivé těsto a nechte je zabalené ve folii v chladu odležet, klidně i do druhého dne.
Těsto si rozdělte na poloviny, z jedné vyválejte placku a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Postupně přidávejte těsto ze zbylé půlky až je celé zpracujete. 
Vykrájené tvary pokládejte na plech na pečicí papír a pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C asi 7 minut.
Vychladlá kolečka spojujte k sobě krémem se slaným karamelem.


Náplň ze slaného karamelu
.................................
150 g cukru krupice
150 g másla
105 g smetany na šlehání (30%)
jedna lžička mořské soli

Než se pustíte do samotného karamelového krému, vyndejte z lednice máslo, nakrájejte je na kostky a nechte je při pokojové teplotě povolit.
Do kastrolu nebo pánve nasypte cukr a nechte roztavit na karamel. Zároveň v druhém kastrolku ohřejte smetanu. Karamel míchejte stále metličkou a postupně a velmi opatrně přilévejte po malých dávkách smetanu. Stále míchejte ať je směs hladká, vmíchejte sůl a odstavte z plotny.
Postupně po kostečkách zamíchávejte do karamelové hmoty máslo. Takto připravený krém nechte vychladit v lednici alespoň 3 hodiny nebo ho můžete připravit den předem. Po vychlazení vyšlehejte krém šlehačem na nejvyšší otáčky, krém zesvětlá, nabyde a zpevní.
Pozor karamel má velmi vysokou teplotu a při neopatrném nebo příliš rychlém přilévání většího množství smetany by mohla hmota vyprsknout. Smetana by také neměla být příliš studená, karamel se může srazit, zdrcnout a těžko už takovou hmotu rozmícháte. 

Slaným karamelovým krémem slepujte upečená arašídová kolečka k sobě, horní kolečko namočte v tmavé čokoládě a posypejte sekanými arašídy.


Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz