Arašídová kolečka se slaným karamelem
Arašídová kolečka se slaným karamelem - recept jsem objevila náhodou na blogu Víkendové pečení a stačilo si přečíst nadpis a byla to láska na první pohled. Kdo by odolal slanému karamelu? Ještě k tomu ve spojení s arašídovými sušenkami? O tom, že ho vyzkouším, jsem nepřemýšlela ani minutu.
Arašídová kolečka se slaným karamelem
......................................................................
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g mletých arašídů (buráků) nesolených
230 g másla
na dokončení: čokoládová poleva, sekané arašídy
Z uvedených surovin vypracujte vláčné nelepivé těsto a nechte je zabalené ve folii v chladu odležet, klidně i do druhého dne.
Těsto si rozdělte na poloviny, z jedné vyválejte placku a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Postupně přidávejte těsto ze zbylé půlky až je celé zpracujete.
Vykrájené tvary pokládejte na plech na pečicí papír a pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C asi 7 minut.
Vychladlá kolečka spojujte k sobě krémem se slaným karamelem.
Náplň ze slaného karamelu
.................................
150 g cukru krupice
150 g másla
105 g smetany na šlehání (30%)
jedna lžička mořské soli
Než se pustíte do samotného karamelového krému, vyndejte z lednice máslo, nakrájejte je na kostky a nechte je při pokojové teplotě povolit.
Do kastrolu nebo pánve nasypte cukr a nechte roztavit na karamel. Zároveň v druhém kastrolku ohřejte smetanu. Karamel míchejte stále metličkou a postupně a velmi opatrně přilévejte po malých dávkách smetanu. Stále míchejte ať je směs hladká, vmíchejte sůl a odstavte z plotny.
Postupně po kostečkách zamíchávejte do karamelové hmoty máslo. Takto připravený krém nechte vychladit v lednici alespoň 3 hodiny nebo ho můžete připravit den předem. Po vychlazení vyšlehejte krém šlehačem na nejvyšší otáčky, krém zesvětlá, nabyde a zpevní.
Pozor karamel má velmi vysokou teplotu a při neopatrném nebo příliš rychlém přilévání většího množství smetany by mohla hmota vyprsknout. Smetana by také neměla být příliš studená, karamel se může srazit, zdrcnout a těžko už takovou hmotu rozmícháte.
Slaným karamelovým krémem slepujte upečená arašídová kolečka k sobě, horní kolečko namočte v tmavé čokoládě a posypejte sekanými arašídy.