Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Polévka pro malé průzkumníky

Polévka pro malé průzkumníky

"Polévka je grunt a maso je špunt", říkávala moje babička. 
Posadila jsem Matyáška do jeho židličky a že uklidím ty hračky na stole po focení. To byl ale impuls pro mrňouska, sedím u stolu, bude se jíst, na co čekat. Než jsem se otočila, pustil se do polévky sám svým osobitým stylem. 
Chvíli nabíral lžičkou cokoliv, co se mu podařilo nalovit. Malými prstíky vybíral hrášky a slastně si je dával do pusinky a nebo si cpal do pusy plnou hrstičku noků a masa. Co na tom, že byli nočky a maso na stole i na zemi, co na tom, že měl ulepenou ručku od toho lovení v polévce. Důležité bylo, že získal spoustu nových informací. Když se lžíce otočí, nabraný nok spadne, polévka je mokrá, trochu mastná a teplá, nakonec je stejně studená. To malé kulaté se musí vzít pevně oběma prstíky. Bylo zábavné ho pozorovat, o to "zábavnější" pak bylo uklízení kolem něj a pod ním.

A z čeho a jak jsem polévku uvařila? 

- kuřecí krky, křídla nebo kuřecí ořez 
- zelenina - mrkev, petržel, celer vše očištěné, 
                   cibuli omytou, dávám i se slupkou, horní nehezkou slupku odloupnu, 
                   nať libečku nebo celerová nať
- pár kuliček celého pepře a nového koření 
- sůl   (dovolím si už pro toho našeho kluka trošku chutí, ať si zvyká :-) 
- hrášek zelený buď mražený nebo čerstvý, prostě podle roční doby
Nočky:  
- 1 vajíčko
- krupička dětská

Maso opláchnu, vložím do hrnce, zaliji studenou vodu, přiklopím poklicí a vařím. Během vaření odebírám pěnu a sražené bílkoviny, až se toto přestane tvořit, přidám zeleninu, koření, sůl a vařím až je maso měkké. 
Hotový vývar zcedím přes cedník do druhého hrnce a přivedu k varu. Přidám hrášek, aby se chvíli povařil a nakonec nočky. Nezapomeňte si v mezičase obrat uvařené masíčko z kostí. Uvařenou mrkev z vývaru také nakrájím na malé kostičky a dám do hotové polévky.
Příprava noků: do misky rozklepnu vajíčko, přisypu krupičku a zamíchám. Hmota nesmí být moc tuhá ani řídká, noky by byly po uvaření buď tvrdé a nebo moc měkké, že by se rozpadly. Namíchaná směs v klidu ještě nabude na objemu.
Přes sítko se čtvercovými oky lžící roztírám těstíčko, do vařící polévky už padají noky, kterým stačí chvilku povařit a jsou hotové. Když si nebudete jisti, jeden vylovte a ochutnejte.

Pro dospěláky nebo starší děti stačí přisolit a můžou se pustit do jídla s mrňouskem společně.
Od čtvrtečního oběda vás zdraví     
                                                             Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz