Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Bylinky
  4. Nasolené

Nasolené

Naše ketkovská babička říkávala, že když se zmokne v máji, tak člověk povyroste. Nevím, kde na tom byla, kdy a jak to vzniklo, ale tuhle legrační podivnost jsem docela dodržovala a pravidelně se nechala v květnu alespoň pár kapkami deště pokropit. Vyrůst díky dešti se jevilo víc než nepravděpodobné, přesto bylo milé a příjemné téhle blbince věřit. Dělám to dodnes, možná z nostalgie a ještě ke všemu to učím svoje děti. Podivují se nad tím stejně jako kdysi já, ale přesto nastaví svá tělíčka májovému deštíčku. Co kdyby na tom byl třeba jen malý, jenom pár centimetrový, kousek pravdy.
Žádné závratné přírůstky díky vláze z nebes na sobě zatím nikdo z nás nezpozoroval, za to trávě a plevelům v záhonech takový květnový déšť velmi prospívá, obojí roste rychlostí blesku. Naštěstí voda svědčí také bylinkám, a tak si můžu část zeleného bylinkového pralesa uschovat i pro dobu, kdy se jim takhle dařit nebude. Kromě kopru, petrželky a libečku nadrobno pokrájených a v krabičkách zamražených v mrazáku jsem si před pár lety začala dělat bylinkovou sůl. Bylinky sušené se solí si zachovají svěžest, pěknou barvu i aroma. A když se taková bylinková sůl nasype do hezké skleničky, vznikne roztomilý DIY dárek, jak je dnes moderní říkat výrobkům vlastní domácí výroby.


Bylinky lze libovolně obměňovat a kombinovat, a tak si vytvořit i několik druhů bylinkových solí. Každou jinou, podle vlastní chuti nebo podle toho do jakého pokrmu ji budete používat. Můžete mít směs na pečené brambory, směs s nádechem středomoří s bazalkou, oreganem, rozmarýnem či tymiánem, polévkovou s petrželkou, libečkem, saturejkou. Můžete přidávat česnek, celerovou nať nebo chilli.


Bylinková sůl
................................................
800 ml čerstvých bylinek
(bez stonků a nejedlých částí)
200 ml hrubé mořské soli

Ideální poměr bylinek a soli je 4:1. Sůl použijte mořskou čistou bez dalších přídavných látek. Bylinky sekejte společně se solí, sůl vytahuje z bylinek vodu, napomáhá sušení a bylinky si zachovají barvu a vůní.

Bylinky omyjte čistou vodou a nechte osušit, odstraňte nejedlé a nehezké části a bez silných stonků je vkládejte do odměrky. Odměřené bylinky nasypte na velké prkénko, poté v odměrce odměřte sůl, měla by to být čtvrtina objemu bylinek.
Velkým nožem pokrájejte bylinky na prkénku nahrubo, přidejte část soli a sekejte společně, přidejte zbytek soli a posekejte do požadované jemnosti. Bylinky ještě seschnou, není tedy nutné je sekat úplně nadrobounko.


Bylinkovou sůl rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte při pokojové teplotě proschnout, občas rukou směs lehce prohrábněte, ať víte, jak to vypadá. Sušení trvá1-3 dny podle šťavnatosti bylinek. 
Hotovou bylinkovou sůl uchovávejte v uzavřené skleničce na suchém a nejlépe tmavém místě.

 

 

                                                                Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz