Do hrnku!
Jestli nám jarní korona vlna něco dala nebo vzala, o tom by se dalo diskutovat celé hodiny, dny i týdny. Je-li však něco dobrého, co po ní u nás doma zůstalo, tak je to třeba recept na citronový chlebíček. A že nevlastníte chlebíčkovou formu? Nevadí, těsto lze s úplným klidem nalít i do formy na bábovku.
Tenkrát ty první, nejvíc smutné, psychiku ničící zprávy začaly chodily z Itálie. Uvězněna ve svém domově, s ostatními členy rodiny, zmatena a ztracena v nekonečné záplavě negativních zpráv valících se ze všech stran, hledala jsem křížem krážem internetovým světem informaci, která by hlásala, že to, co se děje, se doopravdy vůbec neděje. Z čista jasna, netušíce ani jak, jsem se ocitla na blogu usměvavé baculaté paní, paradoxně italské kuchařky a cukrářky. Žlutě sluníčkové řezy nadýchaného zákusku s bíle sněhovou polevou přinesly v ten okamžik klid a mír do mé duše. Co na tom, že blog je v italštině. Před dvaceti lety jsem tuhle řeč ovládala docela dobře, teď jsem však zbaběle využila možnosti anglické verze a klikla na malou britskou vlaječku v horním pravém rohu obrazovky. Moje nadšení trvalo bohužel jen krátce. Do chvíle, kdy překladač odkryl tajemství receptu.
V podstatě nabízel volnou ruku v podobě slůvka cup, zároveň však stanovil jasná pravidla v poměru s ostatními surovinami. Záhadou zůstávala pouze jedna ingredience. Půl šálku či hrnku másla. To mám to máslo do hrnku namačkat, napěchovat nebo volně nakrájet? proletělo mi hlavou. Nenápadně připojené slůvko softened, nemohlo přece znamenat vedle výrazu změklé máslo, také máslo rozpuštěné. Překladač totiž dále pravil, že do nadýchaného másla se mají metlou přimíchávat vajíčka. Rozpuštěné máslo nebude tedy ta správná konzistence. Poháněná představou, jak z trouby vytahuji voňavý zákusek a spokojená, že se na mě nevalí žádné příšerně skličující zprávy, ale citronová vůně, jsem začala pátrat, jak ten půl hrnek másla naměřit. Po pár pokusech, pokaždé s tužkou v ruce a papírkem pro poznámky a zapisování gramáže použitých surovin, vyplivlo moje snažení tento závěrečný seznam.
A protože jsou moje recepty spíše návody, je pak zcela na vás, do jak míry se jich budete přesně držet a jak moc budete improvizovat ve své tvorbě. Základní stavební kámen je tedy položen a mně spadl kámen ze srdce, že nemusím mačkat máslo do hrnku :-)
