Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Do hrnku!

Jestli nám jarní korona vlna něco dala nebo vzala, o tom by se dalo diskutovat celé hodiny, dny i týdny. Je-li však něco dobrého, co po ní u nás doma zůstalo, tak je to třeba recept na citronový chlebíček. A že nevlastníte chlebíčkovou formu? Nevadí, těsto lze s úplným klidem nalít i do formy na bábovku.

Tenkrát ty první, nejvíc smutné, psychiku ničící zprávy začaly chodily z Itálie. Uvězněna ve svém domově, s ostatními členy rodiny, zmatena a ztracena v nekonečné záplavě negativních zpráv valících se ze všech stran, hledala jsem křížem krážem internetovým světem informaci, která by hlásala, že to, co se děje, se doopravdy vůbec neděje. Z čista jasna, netušíce ani jak, jsem se ocitla na blogu usměvavé baculaté paní, paradoxně italské kuchařky a cukrářky. Žlutě sluníčkové řezy nadýchaného zákusku s bíle sněhovou polevou přinesly v ten okamžik klid a mír do mé duše. Co na tom, že blog je v italštině. Před dvaceti lety jsem tuhle řeč ovládala docela dobře, teď jsem však zbaběle využila možnosti anglické verze a klikla na malou britskou vlaječku v horním pravém rohu obrazovky. Moje nadšení trvalo bohužel jen krátce. Do chvíle, kdy překladač odkryl tajemství receptu.

V podstatě nabízel volnou ruku v podobě slůvka cup, zároveň však stanovil jasná pravidla v poměru s ostatními surovinami. Záhadou zůstávala pouze jedna ingredience. Půl šálku či hrnku másla. To mám to máslo do hrnku namačkat, napěchovat nebo volně nakrájet? proletělo mi hlavou. Nenápadně připojené slůvko softened, nemohlo přece znamenat vedle výrazu změklé máslo, také máslo rozpuštěné. Překladač totiž dále pravil, že do nadýchaného másla se mají metlou přimíchávat vajíčka. Rozpuštěné máslo nebude tedy ta správná konzistence. Poháněná představou, jak z trouby vytahuji voňavý zákusek a spokojená, že se na mě nevalí žádné příšerně skličující zprávy, ale citronová vůně, jsem začala pátrat, jak ten půl hrnek másla naměřit. Po pár pokusech, pokaždé s tužkou v ruce a papírkem pro poznámky a zapisování gramáže použitých surovin, vyplivlo moje snažení tento závěrečný seznam. 

A protože jsou moje recepty spíše návody, je pak zcela na vás, do jak míry se jich budete přesně držet a jak moc budete improvizovat ve své tvorbě. Základní stavební kámen je tedy položen a mně spadl kámen ze srdce, že nemusím mačkat máslo do hrnku :-)

Citronový chlebíček / bábovka
..................................................
125 g změklého másla
130 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
3 vejce
200 ml mléka
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
čerstvě strouhaná citronová kůra
4 lžíce citronové šťávy
 
Mléko lze nahradit zakysanou smetanou a podmáslím (po 75g od každého nebo 100 g zakysanky a 50 g podmáslí).
Změklé máslo s cukry utřete do pěny, po jednom zašlehávejte vajíčko, pozor, srazí se to, ale po přidání mouky se těsto spraví. Přidejte citronovou šťávu, postupně přilévejte mléko a přimíchávejte mouky smíchané s kypřicím práškem, solí a strouhanou citronovou kůrou. Umíchané těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Pokud se vám zdá, že vršek se peče rychleji, přikryjte ho alobalem a dopečte.
Upečený chlebíček (bábovku) vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout na mřížce, poté překlopte na tác a vychladlý zákusek potřete polevou.
 
 
Polevu můžete zvolit klasickou ledovou citronovou nebo ozdobit chlebíček čepicí z mascarpone.
Citronová poleva - v misce umíchejte do hladké hustší konzistence moučkový cukr a citronovou šťávu, polevu nalijte na chlebíček, zdobit můžete strouhanou citronovou nebo limetkovou kůrou nebo sušenými jedlými květy. Pro jarní osvěžující chuť přimíchejte lžičku, dvě bezového sirupu.
Mascarpone krém - v misce ušlehejte mascarpone s vrchovatou lžící moučkového cukru, přimíchejte lžíci citronové šťávy a strouhanou kůru. Zjistila jsem, že mascarpone lze dobře umíchat s cukrem i ručně metličkou v misce. Není třeba žádných elektrických pomocníků a navíc přesně odhadnete, kdy je krém akorát hustý a nepřešleháte ho. Vymíchaný krém navrstvěte na chlebíček a dozdobte strouhanou kůrou z citronu, limetky nebo lístky máty.

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz