Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladký špajz
  4. Aby se povidla povedla

Aby se povidla povedla

Bude to asi šest let, kdy jsem poprvé zkoušela vyrobit vlastní domácí povidla. Švestek se tehdy urodilo hodně, jen to chtělo počkat si až budou ve správné kondici, to znamená až budou přezrálé, sladké a šťavnaté. Druhým úkolem bylo, uchránit aspoň tři kila před tatínkem, který švestky také pečlivě sbíral. Jen za jiným účelem než já. Ty jeho končily v bečičce a pak se proměnily v průzračnou jiskřivou a vonící tekutinu. Zatímco z těch mých švestek vznikla hustá hutná hmota podobná asfaltu. Sice také lahodně voněla, ale po ochutnání měla mírně nahořklou příchuť. Přesto že jsem se držela přesně receptu, nastala v průběhu procesu asi nějaká technologická chyba. Kastrol jsem musela nechat přes noc odmočit a abych ho vrátila do původního stavu, zničila jsem dvě drátěnky, o mých prstech a nehtech ani nemluvě. Naproti tomu můj tatínek bečky po švestkovém kvasu jednoduše vypláchl vodou.

Při letošní úrodě švestek, kdy můj muž neustále chodil a připomínal: "Už s těmi švestkami něco udělej!" jsem si vzpomněla na tenhle švestkový nevydařený pokus. Buchet a knedlíků se švestkami jsme byli letos už přejezení, nasušeno na křížaly bylo až dost, zásoby v mrazáku uschovány a švestek ze stromu neubývalo. Než stále poslouchat dokola manželovy připomínky, rozhodla jsem se zkusit znovu povidla. Nespěchat a nechat je v troubě žít si vlastním životem něco málo přes šest hodin se vyplatilo. Během té doby můžete totiž klidně dělat, co si zlíbíte, nemusíte s nimi míchat, jen při delším pobytu v kuchyni a vdechování vůně linoucí se z trouby si můžete připadat mírně omámení až přiotrávení. 

 

Švestková povidla pečená v troubě
........................................................

3 kg zralých švestek
1 kg cukru krystal
1 polévková lžíce kyseliny citronové
6 polévkových lžic octa 
koření dle vašeho uvážení: 
badyán, hřebíček, celá skořice

Švestky očistěte, odpeckujte a pomelte, lze je také nakrájet na kousky a ponorným mixérem rozmixovat. Švestkovou kaši promíchejte s ostatními ingrediencemi. S kořením opatrně, ať nejsou povidla ve výsledku příliš navoněná. V širokém kastrolu nebo hlubším plechu nechte směs odstát 24 hodin, nejméně přes noc. 
Troubu rozehřejte na 230°C, vložte odstáté švestky, pečte asi 30 minut a poté snižte teplotu na 150°C. Nechte pomalu péct, dokud nejsou povidla hustá a tmavá, může to trvat klidně 5 - 6 hodin. S povidly nemíchejte, jen občas mrkněte do trouby, jak se jim v teple daří a také se vyvětrá pára.
Horká povidla plňte do čistých sklenic, zavřete víčkem a otočte na deset minut dnem vzhůru. Skleničky můžete před plněním vypláchnout rumem.

                  Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz