Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Víno a jídlo
  4. Obvinění opeřenci
31.05.2021
Víno a jídlo

Obvinění opeřenci

Tak jako například ekonomové a finančníci se každé ráno neošidí o pravidelný přísun zpráv a informací z hospodářských novin či ekonomických listů, tak my, co se pohybujeme v oblasti gastronomické a nebo jen prostě a jednoduše máme rádi dobré jídlo, víme, co se kde šustne a nic nám neunikne. Každé ráno totiž také do sebe hrneme, třeba zrovna u snídaně, poctivou dávku inspirace. Projedeme ty svoje oblíbené kanály a sítě nebo listujeme voňavým časopisem. Tuto činnost ale rozhodně nedoporučuji provozovat s prázdným žaludkem. Pokaždé se pak dostaví obrovské nutkání všechny zajímavé recepty vyzkoušet. A to nejlépe bezodkladně, ihned! 
Inspirace tak může přiletět odkudkoli. Vyhovuje-li nám recept, suroviny i postup, není nutno nic měnit a můžeme se pustit do práce. Jindy si recept upravíme dle vlastních potřeb, možností, chutí nebo i zvyklostí našich strávníků. 

Jednou ráno v rychlém instagramovém přehledu novinek kolem mě proletěly kuřecí prsíčka ve smetanové omáčce se žampiony. Bez zaváhání jsem věděla, že tohle bude náš příští oběd. Ale zároveň mně problesklo hlavou, že tu dojde k jistým změnám. V prvním řadě půjdou bohužel z kola ven žampiony. Jejich přítomnost v pokrmech je zatím u nás doma nežádoucí, ocenění se dočkají jen ode mě. Tajně doufám, že tento stav je dočasný a až děti vyrostou budou žampiony pak i jejich šampioni. Obecně platí, že k bílým masům se hodí bílé víno, k červeným červené, v tomto receptu jsou použita kupodivu vína obě.


Toužíte-li, aby na vašem talíři přistála zajímavá a přitom příjemná změna, vyměňte kuřecí maso za krůtí. Řeklo by se opeřenec jako opeřenec, ale není tomu tak. Už při prvním soustu zkušení gastronauti s vypilovanými jazýčky pocítí rozdíl. Maso obou těchto ptáků obsahuje řadu vitamínů skupiny B, je zdrojem bílkovin a minerálních látek, ale má rozdílné výživové hodnoty. Třeba kuřecí maso postrádá železo, krůtí prý obsahuje zinek a disponuje nejmenším množstvím tuku ze všech mas. Krůtí maso bylo také zařazeno na seznam superpotravin. Ale tomu bych zrovna nepřikládala váhu. Za svůj krátký život jsem slyšela už hodně o takových seznamech a pokaždé se měnily v závislosti na stravovacích zvyklostech ruku v ruce s vývojem společnosti. Spíš bych se na všechny tyhle společenské události kolem jídla a potravin a surovin dívala obyčejným selským rozumem a taky s mírou. 
Míru jsem kdysi pustila k vodě, tak teď diskutujeme o jídle a potravinách s Markem. Naštěstí převažuje konzumace nad diskuzí. Přece s plnou pusou se nemluví!

 

Krůtí plátky ve smetanovo hořčičné omáčce
...............................................................................................................
 hladká mouka
lžička sušeného česneku
lžička mleté uzené papriky
8 - 10 plátků krůtích prsou
1 středně velká cibule
stroužek česneku
100 ml bílého suchého vína
50 ml porstkého vína nebo lžíce medu
1 lžíce hrubozrnné hořčice
smetana 30%
kuřecí vývar popř. voda
sůl, čerstvě mletý pepř
nať zelené petrželky
žampiony (nemusí být)
 

V hladké mouce promíchejte sušený česnek a mletou papriku, plátky krůtího masa lehce hřbetem ruky naklepejte, osolte je, opepřete a obalte ve směsi mouky a koření. Obalené plátky masa orestujte z obou stran na rozpáleném oleji a dávejte si je stranou na talíř.


Do výpeku po mase přidejte dle potřeby olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný stroužek česneku, krátce orestujte, přilijte vínanechte odpařit alkohol a chvíli nechte probublat, přidejte hrubozrnnou hořčici a opět krátce zarestujte. Do kastrolu vraťte opečené plátky masa, zalijte vodou popř. vývarem a nechte pod pokličkou dusit do měkka nebo dejte do trouby zapéct.

Jakmile jsou plátky masa měkké, přilijte smetanu, ale už nevařte. Smetana by neměla být studená přímo z ledničky, je lepší když bude mít pokojovu teplotu. Nakonec do omáčky přimíchejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.


Rozhodnete-li se přidat žampiony, učiňte tak ve chvíli, kdy restujete cibuli. Nakrájejte je na plátky nebo na menší kousky a také je krátce orestujte. 
Místo portského vína lze použít med, který dodá pokrmu potřebnou sladkou chuť.
U vývaru popř. vody a smetany není uvedeno přesné množství, přidejte podle vlastního uvážení, podle toho kolik chcete mít omáčky, prostě jak se říká “vodvoka”.
A když už se pohybujeme na vlně novinek, zkuste místo rýže jako přílohu bulgur nebo kuskus.



 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz