Něco na zub
Kdo by si rád nedal smažené brambůrky, krekry nebo křupky a jiné podobně nezdravé dobrůtky, před kterými nás výživoví poradci a nutriční terapeuti tolik varují. Při posezení s přáteli nebo při koukání na televizi je tak příjemné uzobávat tyhle slané maličkosti. Nic se ale nemá přehánět a když se jimi necpeme každý den po kilech, snad se tolik nestane. A co si upéct svoje vlastní krekry? A co do nich přidat třeba zbytek parmazánu, co se válí v ledničce? Spolu s rozmarýnem, olivovým olejem a solí snadno vykouzlíte středomořskou atmosféru i doma v obýváku. A nebo zůstanete u ryze české verze se solí a kmínem?
Čtverečky jsou připravené do trouby, jen je posypat solí, když v tom na našeho malého chlapečka zaútočil jogurt. Rychlá záchranná akce se neobešla bez nového převleku a honem zpátky do kuchyně. Šup plech do trouby. Pustila jsem se do vyválení druhé placky těsta. A sakra, já na ty, co už jsou v troubě, zapomněla nasypat sůl. No, co už teď. Tak budou bez soli. Na druhé várce se pak už poctivě třpytily krystalky soli.
Navečer se zastavili naši známí na krátkou návštěvu. Na stůl jsem k láhvi vína postavila misku se slanými křupátky. Ten náš kamarád pokřupával jeden čtvereček za druhým, schválně si vybíral ty víc osolené. Můj muž naopak vybíral ty neosolené. Já si vzala sem tam nějaký a opatrně jsem nechávala sůl rozpustit v puse. Měla jsem totiž zrovna po menší opravě zubu, který čekal ještě na konečné doléčení a úpravu. Pan zubař mně kladl na srdce, abych si dávala pozor a raději kousala na druhé straně, aby se mně ten ještě nedokončený zub nerozlomil. Skvělé vyhlídky na příští měsíc, říkala jsem si v duchu, když jsem seskakovala ze zubařského křesílka.
Ta sůl se fakt nedá kousat! Podivovala jsem se nad tím, jak je může ten Mamlas (to není nadávka, ale přezdívka našeho kamaráda) do sebe tak rychle házet. V radostné blaženosti, že se mně křupátka povedla a hostům chutnají, mně najednou ztuhl úsměv na rtu. Ten tvrdý kousek, co jsem si převalovala v puse ze strany na stranu, ne a ne se rozpustit, nebylo zrnko soli, ale kousek mého zubu. Pan zubař věděl, proč mě varoval. Ona by to ovšem nebyla taková tragédie, kdyby se mně neulomil zub přesně na protější straně. Zmocnila se mě panika. Jak teď budu vlastně kousat, když použitelné budou jen přední zoubky?
Sýrové krekry
............................................................
120 g hladké mouky
100 g tvrdého sýra (Eidam)
60 g zakysané smetany nebo jogurtu
80 g másla
2 špetky kypřicího prášku do pečiva
hrubá sůl, kmín, koření na posypání
1 vejce na potření
Mouku prosejte do mísy, promíchejte v ní kypřicí prášek, přidejte nastrouhaný sýr, smetanu, na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujte těsto.
Z těsta vyválejte placku, ideální je válet rovnou na pečícím papíře a pak už jen přenést celé na plech. Z těsta krájejte libovolné tvary, potřete je rozšlehaným vajíčkem a posypte hrubou solí, kmínem, kořením např. Gurmánská sůl
Do těsta lze zapracovat bylinky např. rozmarýn buď sušený nebo čerstvý nasekaný nadrobno. Sýr můžete použí Eidam, parmazán nebo čedar.
Pečte v předem nahřáté troubě na 200 °C dokud nezačnou zlátnout.
A pak už jen veselé křoupání bez zoubků lámání.