Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Pečivo
  4. Chleba za tři hodiny
24.06.2021
Pečivo

Chleba za tři hodiny

I mistr tesař se občas utne.
Po asi pátém nepovedeném pokusu o noční zadělávání chleba, kdy ráno z trouby vytáhnete místo krásně nadýchaného buclatého bochánku, neodolatelně vonícího s tiše praskající kůrkou do svěžího probouzejícícho se rána, placku ani ne tak podobnou italské focaccie, jako spíše atletickému disku. Sice voní i chutná jako chleba, ale ocenění, by tato placka získala jedině od poroty při sportovním klání. Díky psychickému rozpoložení stvořitelky disku, by jistě letěl v tu chvíli hodně daleko. Netrhnul-li by světový rekord v hodu dalekém, získal by přinejmenším medaili bronzovou.  A tehdy jsem se toho osudného rána rozhodla skoncovat s receptem na chleba za tři minuty a požádala kamarádku o recept na její chleba, který jednou přinesla na náš pravidelný holčičí dýchánek.

Příčinou, proč se mi poslední dobou nedaří legendární recept mého muže, může být jedině v tom, že chlapská metoda "žavés" nefunguje. Pokud čekáte nějakou osvědčenou, z generace na generaci se dědící francouzskou metodu zadělávání chleba, musím vás bohužel zklamat. V překladu "žaves" neznamená nic jiného než "žádné velké sr.ní". Prostě někteří chlapi se s tím těstem nemazlí. Zatímco já do toho možná až zbytečně moc vnáším svou holčičí pečlivost, vkládám veškerou maminkovskou péči a nevtíravě se přidává i jakási babičkovská péče a to téhle chlapské metodě, kdy v limitu 3 minuty halabala zamícháte těsto, rozhodně nesvědčí. 

A tak jsem manželův chleba za tři minuty posunula dle ženských parametrů a vznikl tak chleba za tři hodiny. No někdy nám ženám trvají některé věci trošku dýl a nebo se na některé vyplatí raději počkat?  

 

Hrnkový chleba
.....................................
1 a půl hrnku hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku žitné mouky
1 balení sušeného droždí
1 a půl lžičky soli
1 a půl kmínu 
1/2 lžičky cukru
1 a 3/4 hrnku vlažné vody

1 polévková lžíce octa 8% 

Všechny suroviny smíchejte v míse a přikryté pod utěrkou nechte kynout 3 hodiny. Během kynutí těsto asi třikrát - čtyřikrát promíchám. Poté těsto můžete rovnou vyklopit do formy na pečení, v tomto případě bude mít chleba rustikální rozcuchaný a střapatý vzhled. Chcete-li mít uhlazeného fešáka, před koncem kynutí, upravte těsto do požadovaného tvaru a nechte dokynout v ošatce nebo na vále, nezapomeňte dostatečně podsypat moukou, ať se vám těsto nepřilepí k podložce. Ale i v tomto případě si občas chleba dělá, co chce a pukne si, kde se mu zlíbí. 

Chleba pečte v nahřáté formě s poklicí 35 minut a dalších 15 minut bez poklice. Dno formy vysypte moukou nebo vymažte. Po odkrytí povrch chleba postříkejte vodou, pro hezčí křupavější kůrčičku. K tomuto účelu skvěle poslouží rozprašovač na kytky. 

 

Pro nový recept jsem si pořídila také novou formu na pečení.  Chleba z ní má ovální tvar a sneslo by klidně o třetinu víc surovin. Chleba můžete také upéct v hranaté obdélníkové formě, bude mít pak roztomilý tvar cihličky. Mouky můžete libovolně zaměnit za celozrnnou, špaldovou apod.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz