Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Bramborová kapitola
  4. Zbytečné brambory

Zbytečné brambory

Tak dlouho jsem po něm pokukovala. Zvažovala pro a proti a sama se sebou se dohadovala, zda ano či ne. "A nemáš už toho nádobí dost?" řekl by mi můj milovaný muž, kdybych se mu svěřila s mým nakupovacím záměrem. A ještě by stoprocentně dodal: "Když jednu věc koupíš, dvě vyhoď!"
No, to tak ještě! To by mi to v kuchyni pěkně prořídlo! Když já ten pekáček ale tak strašně moc chtěla. Blížily se Vánoce, mohla bych si o něj napsat Ježíškovi. Nakonec jsem ten obdélníkový balík, co přišel na poslední chvíli, jen pár dní před Štědrým dnem, ovázala mašlí a napsala na něj Maminka. S vědomím, že se na Štědrý večer budu tvářit děsně překvapeně, ho pak položila pod vánoční stromeček. Taková malá výpomoc, vždyť Ježíšek toho má přece tolik. 
Jak naše děti zjistily, co ukrývá můj obdélníkový dárek, trojhlasně s vytřeštěnýma očima vyhrkly: "Že není z blešáku?" 
Není. Je to nový nepoužívaný kameninový pekáček, uklidnila jsem je. Já ty staré veteše, co občas koupím, miluju. Děti mé vášni moc nerozumí. Ovšem ty staré věcičky mají duši a ukrývají příběhy. A tenhle náš nový pekáček svůj příběh právě začíná. Od chvíle, co ho mám, je neustále v troubě. A že z něho chutnají dobře jak sladké, tak i slané pokrmy, jsou tyhle zapečené brambory důkazem.

Občas je potřeba v ledničce poklidit. Myslím, že je zcela běžné, že vám zbyde kousek toho či onoho a nebo se zapomene na něco zastrčené hodně vzadu v lednici. Pokud potravina spadá stále ještě do kategorie jedlé, není problém ji použít. Takhle nějak vznikly tyhle brambory. Kousek bačovské slaniny, plátky anglické, zbytek bryndzy a sýru švýcarského typu. Na okně v květináči první zelená pažitka. Ukázalo se, že je to báječná kombinace.

Zapečené smetanové brambory

......................................................................
cibule

brambory
anglická slanina, špek, pancetta
smetana 31%
sýr švýcarkého typu, hermelín, brynza
mletý pepř
sůl dle chuti

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nákrájejte na drobné kostky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, slaninu na kostky, pažitku nadrobno.
Do rozehřáté pánve nasypte slaninu, jak pustí tuk, chvíli ji opékejte, přihoďte cibuli a nechte zesklovatět, můžete plotýnku vypnout. Přidejte nakrájené brambory, pažitku, opepřete, dle druhu a množství použitého sýru a slaniny osolte, někdy je obojí dost slané a není potřeba dosolovat. Vše pořádně promíchejte a přesuňte do pekáčku, zalijte smetanou, posypejte sýrem a zapečte v předem nahřáté troubě na 170 °C. Ze začátku zakrývám pekáček alobalem a ke konci pečení nechám chvíli odkryté.

Někdy taková nečekaná improvizace při vaření spojená s úklidem ledničky na talíři příjemně překvapí. 
        
                                                                        Iva Růžičková 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz