Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Štrůdl jako malovaný

Štrůdl jako malovaný

Když jsem byla malá, žádné kuchařské knihy pro děti snad ani nebyly. Tehdy se gastronomie tolik nenosila jako dnes. U nás doma, ač je maminka vyučená kuchařka a nebo právě proto, byly všeho všudy kuchařské knihy dvě, nepočítám-li babiččin ručně psaný sešit receptů buď vlastních nebo od sousedek. První kniha - Receptury teplých pokrmů - byla v podstatě maminčina školní učebnice a říkaly jsme jí normy. Druhá kniha - Co se vaří v Evropě - ani nevím, odkud k nám domů přicestovala. Obě byly moje oblíbené. V té první mě vždycky zajímal pouze seznam surovin, abych na něco při vaření nezapomněla, postup jsem už měla odkoukaný od maminky. V té druhé jsem si zase ráda listovala kvůli barevným obrázkům, ale nikdy jsme z ní nic neuvařily. Zatímco rodiče mých kamarádek vlastnily nemalé sbírky kuchařských knih, já si doma musela vystačit s maminčiným umem a svou intuicí, čichem a chutí a na svou vlastní sbírku kuchařek si počkala do svých eeeetin a svůj dětský knihokuchařský deficit si doplňuji stále.

Nabídka dětských kuchařek je v dnešní době velice pestrá, stačí si jen vybrat. Jednu takovou vybral Ježíšek i pro mou neteřinku Barunku. Samozřejmě to bych nebyla já, ta teta, co furt vaří, abych se v ní nezačetla. A že jsem žena sběračka, jak mě můj muž označil a všechno prý furt strkám do mrazáku, můžeme si teď klidně dát třeba třešňový štrůdl. Inspiraci na něj jsem právě objevila v té Barunčině malované kuchařce.

Abyste nemuseli koukat po obrázcích a hledat podle čísel další krok jako když hrajete šipkovanou a nemuseli otáčet hlavou do všech světových stran, sepsala jsem ten recept pěkně rovně. 

Třešňový štrůdl
.....................................

listové těsto
1/2 kg třešní 
40 g másla
5 lžič strouhanky
5 lžic cukru krystal
3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu


Třešně rozpulte a odpeckujte. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a krátce osmažte, vypněte sporák, ke strouhance přisypte ořechy, cukr, citronovou kůru, vypeckované třešně a promíchejte. 
Listové těsto vyválejte na obdélník, rovnoměrně na ně rozetřete vychladlou třešňovou náplň a dobře zabalte. Kde budou konce štrůdlu, tam ohněte těsto dovnitř, utvoříte si takovou taštičku kapsičku, náplň vám nebude vypadávat ven a vy si tím rovnou vyřešíte otázku, jak a kam zahnout konce štrůdlu.
Opatrně přeneste zavinutý štrůdl na plech vyložený pečícím papírem, povrch štrůdlu potřete rozšlehaným vajíčkem nebo rozpuštěným máslem. 
Pečte v předhřáté troubě na 180°C do zlatova. 

A výsledek? Byla jsem velice příjemně překvapena, jak spolu ladí třešně a citronová kůra,strouhanka s ořechy utvořila jemnou kašičku, která vyplnila štrůdl uvnitř. Celkově byl štrůdl sladký tak akorát a to jsem tam ještě přidala navíc na ovonění malinko vanilkového cukru. 

Podle knih pro malé kuchařky, můžou péct klidně i kuchařky velké. 

                                                                      Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz