Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Simply grýn

Simply grýn

Jemné krémové polévky v odstínech zelené mě prostě baví. Jsou veselé, svěží a určitě budou zdravé a výživné, když jsou v nich samé na vitamíny bohaté listy. A navíc se přece říká, že zelená uklidňuje. 
Kdo čekal článek z golfového prostředí, toho bohužel zklamu, tohle bude zase o vaření. Jedno ale mají golf a vaření společné. Tak jako se mohou měnit pozice jamek na greenu, tak vy můžete livobolně měnit zelené suroviny pro výrobu této polévky. Teoreticky ji lze uvařit z jakéhokoliv zeleného lupení. Ovšem za podmínky, že použijeme ty správné rostliny.


Znáte někoho, kdo jako dítě nevařil na zahradě? Mističky plné květů, listů, vody, písku a hlíny. Kuličky z bláta ozdobené květy sedmikrásek úhledně naservírované na listu lopuchu. Mladé zelené listy jitrocele jemně křupaly pod ostřím tupého nože, který jsme se sestrou čmajzly dědečkovi pod kůlničkou. Dlouhé úzké listy denivek, které rostly u babičky na zahrádce, prostě sváděly utrhnout si jich hned několik najednou a pokrájet je. 
Takže se vlastně nemůžu ani zlobit, když se náš mrňousek vcítil do role kuchaře tak intenzivně, že otrhal na zahradě skoro všechny modré kvítky pomněnkovce, z louky přidal další květy a listy a přinesl mi ukázat jeho jarní polívku. V podstatě dělá jenom to, co vidí a na rozdíl ode mě není žádný troškař, uvařil ji rovnou v kýblu.



Za zcela první v jarní přírodě dostupné jedlé listy lze kromě kopřiv považovat medvědí česnek. Do polévky ho můžeme použít samostatně, chceme-li trochu experimentovat a přitom držet styl, přihodíme pár listů špenátu či rukoly.
O závěrečnou podobu se postará smetana a polévka je jako víno. Ale víno už do polévky přidávat nebudu! To si raději rozdělím ty dvě deci, co byli v receptu, na aperitiv a digestiv (ikdyž digestiv by správně měl být zcela jiný druh alkoholu).
Víno totiž způsobilo, že těch pár kostiček brambor, které jsem k zeleným listům přihodila, se ne a ne uvařit do měkka. Nakonec se mi je podařilo na úkor svěží zelené barvy přemluvit a ony vyměkly. Mixér jim zato dokonale uhladil fazonku a ony se v té sametově mechově hebké polévce úplně a dobrovolně ztratily.
Brambory nebyly však zdaleka jediné, co se v polévce ztratilo. Takové ztracené vejce dokáže ztropit více rozruchu než si myslíme. Hlavně neztratit nervy. 
Tssss! Jako že udělat ve vroucí vodě vír, do něho z misky vyklopit vajíčko a nechat je horkým vodním vírem omývat až téměř tuhý bílek zaobalí žloutek tak dokonale, že zůstane uvnitř tekutý, je složité? Se čtvrtým vajíčkem a pohledem do lednice, kolik možných opravných pokusů ještě zbývá, jsem si řekla, pět a dost. Tolik jedlíků dnes doma stejně ani není.

Polévka z medvědího česneku
.........................................
listy medvědího česneku
1 střední cibule
2 menší brambory
máslo
smetana
1 litr kuřecího vývaru
sůl, pepř
vejce

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle, přidejte na kostičky nakrájené brambory, přilijte vývar a vařte dokud nebudu brambory měkké. Přidejte smetanu, najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povařte a rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
Polévku podávejte se ztraceným vajíčkem, krutonky nebo s opečenými kolečky rohlíku.


V miskách je varianta špenátová s lístky rukoly a volská očka z křepelčích vajíček.

 


 


                                                                                              Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz