Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kynuté těsto
  4. S majonézou kynuté
16.01.2021
Kynuté těsto

S majonézou kynuté

Ve frontě u pokladny lze někdy vyslechnout zajímavé rozhovory i neméně zajímavé informace, které byste třeba jen tak někde neslyšeli. Když už tam tak stojíte a fronta se jen líně sune kupředu, máte dostatek času vyslechnout rozhovor dvou dam stojících před vámi. Snažíte se tvářit, co nejvíc nepřítomně, protože doma vám vtoukali do hlavy, že poslouchat cizí rozhovory je neslušné. Jenže jak tam chcete stát a neposlouchat, když ty dvě zrovna pečou nějaké buchty. Nenápadně pak natahujete uši, abyste slyšeli jejich každičké slovo. Ta jedna z nich dává do kynutého těsta majonézu? Tak tohle slyším prvně!
Konec jejich debaty mně nakonec utekl nebo spíš zcela zanikl, ponořila jsem se totiž hluboko do svých vlastních myšlenek. Moje maminka občas přidala do kynutého těsta kačení sádlo, aby byly vdolky křehčí, ale majonézu? To znělo přinejmenším podivně. Fronta se zmenšila jen o malý kousek, a tak jsem měla ještě chvíli čas hloubat dál nad touto ingrediencí. A v podstatě proč ne. Majonéza je takové 3 v 1, obsahuje suroviny, které se do kynutého těsta běžně dávají - tuk, žloutek a že je slaná, to je přece žádoucí. Sůl ve spojení s cukrem vytvoří nejen kynutému těstu dokonalou harmonicky vyrovnanou chuť. 
A že jsem tehdy byla svěží čerstvá experimentátorka, začala jsem doma hledat recept, kde bych použití téhle ingredience v kynutém těstě vyzkoušela. Recept se pak u mě v kuchyni hezky zabydlel a teď se rozhoduji už jen podle nálady nebo surovin v ledničce, na jaké kynuté těsto si zadělám.
Navzdory tomu, že dnes se jazýček osobní váhy škodolibě vyplázne kamsi daleko za šedesátku, tím mně na pár minut způsobí krátkodobý šok, který vystřídá lítost, že velikost 36 je dávno minulostí, mě neodradí od toho, abych vzala mísu a zadělala těsto na kynuté koláče. Protože chuť křehkého, z trouby právě vytaženého koláče je nepřekonatelná slast.
 
 
Majonézové koláče
..................................................
400 g hladké mouky
25 g čerstvých kvasnic
2 lžíce cukru 
200 ml mléka
špetka soli
2 žloutky 
2 vrchovaté lžíce majonézy 
1 lžíce rumu
citronová kůra
vanilkový cukr
 
Polovinu mléka ohřejte, aby bylo vlažné, ne horké, rozmíchejte v něm lžičku cukru, rozdrobte do něj kvasnice a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přimíchejte zbytek cukru, sůl, strouhanou citronovou kůru, přilijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky, majonézu, rum, zbytek mléka přidávejte postupně a vypracujte ručně vařečkou nebo pomocí robotu vláčné těsto. Bude-li se vám těsto zdát lepivé, přidejte trochu mouky, bude-li naopak moc tuhé, přilijte mléko.
Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi hodinu minut. Během kynutí těsto dvakrát znovu promíchejte - propracujte. Z vykynutého těsta tvořte bochánky velké tak, jak velké koláče chcete mít. Bochánky pokládejte na lehce pomoučený vál, do středu každého bochánku utvořte dnem sklenice důlek a přikryté nechte ještě 10-15 minut nakynout. Důlky pak podle potřeby dnem skleničky můžete ještě trochu zvětšit, rozšířit. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem, naplňte náplní, jakou máte rádi (tvarohová,maková, ořechová, povidla či marmeláda), zdobte drobenkou, rozinkami nebo mandlemi.
Koláče pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C cca 15 minut. Dobu pečení upravte dle zkušeností s vlastní troubou.
 
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu, 1 žloutek, cukr moučka, vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra - všechny suroviny v míse promíchejte, cukr přidávejte dle chuti.
Tvarohovou nádivku dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte kolem dokola do středu připraveného koláče. Utvořte jakoby ohrádku a do ní položte ovoce a zasypte drobenkou. Na fotkách jsou koláče s mraženými višněmi. 
 
Drobenka: v hlubokém talíři promněte prsty polohrubou mouku s moučkovým cukrem a máslem do drobivé, ne však lepivé, směsi.
 
 
 
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz