Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Ořechový cop není makový závin

Ořechový cop není makový závin

Na tenhle zapletený cop jsem se chystala už pěkně dlouho. Když jsem poprvé uviděla recept v časopise ani na chvíli jsem nezaváhala, hned mi bylo jasné, že pro hruškové povidlí, které jsem na podzim uvařila, bude tohle to pravé ořechové.
Doma jsem rychle očima přelétla postup a pak jsem si stránku s receptem z časopisu vytrhla a schovala. Pustím se do ní až bude více času. Zdálo se totiž, že s touhle buchtou strávím v kuchyni delší čas než je obvyklé. Pokaždé, když jsem se rozhodla se do ní pustit, něco mi to překazilo. Nakonec se ale ukázalo, že během kynutí a přípravy těsta lze zvládnout tolik věcí a člověk nemusí dřepět doma jako buchta. Zajela jsem na malý nákup do Velké Bíteše, zavezla Amálku do mažoretek, vyžehlila prádlo a stihla jsem přitom dokonce i úklid koupelny. A při zaplétání proužků těsta mě můj muž lákal, abych jela s ním a dětmi na plavání. Ano jistě, pojedu, ale až se tahle buchta dopeče.

Ořechový cop z kynutého těsta

..................................................................

těsto:

360g hladké mouky
3 lžíce cukru krupice
250ml mléka
23g čerstvého droždí
113g másla
3 žloutky
1/2 lžičky soli
1 vejce na potření

náplň:
200g mletých vlaškých ořechů
50g moučkového cukru
50g medu
2 lžíce strouhanky 
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
80ml mléka
kdoulová marmeláda / hruškové povidlí

Nejdřív si připravte kvásek - ve vlažném mléce rozmíchejte trochu cukru, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě stát. Mezitím v míse smíchejte mouku, cukr, sůl, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a zpracujte do těsta podobné drobence. Přilijte vzešlý kvásek, žloutky a zamíchejte těsto, ale nehněťte. Mísu s těstem zakryjte potravinářksou folií a uložte na dvě hodiny do ledničky. 

Pracovní desku nebo vál posypte moukou a z chladného těsta vyválejte obdélník. Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali list papíru - bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte a znovu přeložte, takto zopakujte ještě dvakrát, pak zabalte těsto do folie a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomhle stavu na vás těsto počká až tři dny.

Příprava náplně: mleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou a citronovou kůrou a zalejte horkým mlékem. Nechte směs odstát. V případě potřeby přidejte strouhanku, směs by neměla být ale příliš řídká.

Chladné těsto rozdělte na poloviny, vyválejte obdélník a přeneste na plech na pečící papír. Doprostřed těsta nejdříve natřete marmeládu, já jsem použila hruškové povidlí, a nahoru dejte ořechovou náplň. Strany těsta rozřízněte nožem nebo rádýlkem na proužky, střídavě je překládejte od vršku přes sebe, jako když pletete cop. 

Zapletené nechte dalších 30 minut nakynout a pak potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předem nahřáté troubě na 190-200°C. Pokud  během pečení copy tmavnou, zakryjte je pečícím papírem.

Kdybych měla zhodnotit úspěšnost tohoto ořechového copu na stupnici od jedné do pěti, za mě je to bezkonkurenčně jednička. A jak jistě víte, můj muž sladkým jídlům a vůbec buchtám moc nefandí, ale tentokrát mi sám od sebe přišel říct, že už jí šestý kousek. Asi mu po tom plavání pěkně vyhládlo. 

                                                                            Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz