Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vánoce
  4. Nejez teto! Až na Vánoce!

Nejez teto! Až na Vánoce!

 

 

 

 

Perníčky
...............................
Recept na perníčky najdete v samostatném článku "Vyznání nejsladší" tady

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepečené fíkové tyčinky
............................................
150 g sušených fíků
100 g dětských piškotů
80 g cukru moučka
5 lžic rumu 
půl lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy

Fíky pomelte, dětské piškoty nastrouhejte nebo rozdrťte, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Tvořte válečky, které celé obalte v tmavé čokoládě. Bílou čokoládou můžete válečky dozdobit cikcak čárkami.

 

Plněné ořechové ořechy
..............................................
300 g hladké mouky
200g másla
150 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů


Z uvedených surovin vypracujte těsto, plňte jimi formičky ořechů a pečte v předem nahřáté troubě na 170 - 180 °C dokud lehce nezezlátnou. Upečené ořechy nechte chvíli zchládnout ve formičce a poté je vyklepněte, horké totiž vyklepnout nejdou a kousek vždycky zůstane přilepený.
Ořechy slepujte k sobě klasickým máslovým krémem s přimíchanými mletými ořechy. Já jsem letos babiččin starý recept pozměnila a ořechy naplnila griliášovým krémem. Na první pohled se zdá příprava složitá, jakmile olíznete hotový krém, rázem na složitou přípravu zapomenete, na chvíli také zapomenete, že byste měli krémem plnit ořechy a ne vaši pusu. 
Griliášová náplň vystřelí zdánlivě obyčejné ořechy na hvězdnou dráhu, kde chuťové buňky zažívají pocit beztíže a radostně tančí.

Griliášový krém
.......................................
250 ml mléka
1/2 vanilkového lusku
1 lžíce krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
1 žloutek
150 g změklého másla
4 lžíce griliáše

na griliáš: 50 g lískových oříšků, 100 g krupicového cukru


Griliáš můžete koupit hotový nebo si ho snadno vyrobíte sami. Lískové oříšky nejprve na sucho opražte na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek. Na pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Spíš než nalít bych řekla, že ji tam vařečkou prostě nějak přesunete a snažíte se rozetřít, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Karamel rychle tuhl, tak o nějakém lití nemohla být ani řeč, oříšky jsem jen tak od sebe oddělila, aby nebyly na jedné kupě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlejte tenkým pramínkem do horkého mléka, stále míchejte a zahřívejte dokud hmota nezhoustne. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte.

Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba.  Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi. 

 

Plněné ořechy kokosové
..............................................
320 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku 
100 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
250 g kokosu


Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte je zabalené v potravinářské folii odpočinout hodinu v lednici. Formičky ořechů plňte těstem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C dokud nezačnou lehce zlátnou.
Vychladlé ořechy spojujte k sobě kokosovým máslovým krémem.


krém:
100 ml mléka
100 g mletého kokosu
250 g másla
150 g moučkového cukru


Mléko svařte s kokosem a nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané bílé pěny a přimíchejte vyhladlý kokos. 

 

 Medové kokosové čverečky
.................................................

150 g hladké mouky
50 g cukru moučka
50 g mletého kokosu
60g másla
1 žloutek
1 lžíce medu
na závěrečné dokončení: 
čokoládová poleva, strouhaný kokos

 

Ze surovin vypracujte těsto. Bude-li moc lepivé, přidejte trochu mouky. Nechte je chvíli odpočinout v chladu. Z těsta vyválejte placku silnou 3-4mm a vykrajujte tvary (čtverečky, obdélníčky), ty pokládejte na pečicí papír na plech a pečte v předem nahřáté troubě na 170-180 °C dokud jemně nezezlátnou. Dobu pečení si upravte dle vlastní trouby.

náplň: 
100 g mletého kokosu
60 g změklého másla
1 lžíce medu
trochu rumu
moučkový cukr dle potřeby či chuti
potravinářské barvivo nebo nějaké přírodní barvidlo -nemusí být

Máslo nechte chvíli povolit, z příliš tuhého by se vám náplň hůř míchala, přidejte ostatní ingredience a zamíchejte vláčnou kompaktní hmotu. Pro barevný efekt při rozkousnutí hotového cukroví můžete kokosovou náplň obarvit potravinářským barvivem nebo přírodní ovocnou šťávou, ale nemusíte, náplň může zůstat čistě bílá.
Dokončení: 
upečené zchladlé čverečky spojujte vždy dva k sobě kokosovou náplní. Takto připravené je nechte zatuhnout, třeba klidně do druhého dne. Spojené čverečky namáčejte v čokoládové polevě, spíš je v ní okoupejte ze všech stran a nakonec obalte v kokosu.

Išelské dortíčky - tohle cukrovíčko se u nás doma peče odjakživa, co si pamatuju, jenže jsem je nikdy nejedla. Ta velká dávka čokolády mě odrazovala, ipřesto že horní poleva, kterou maminka měla vždycky tak nádherně lesklou, lákala k ochutnání. Letos jsem si řekla, že prababiččin recept vyzkouším ve své vlastní domácnosti, třeba se na čokoládová kolečka s ořechovou náplní někdo chytne. A nakonec jsem to já, kdo se chytil. Čokoláda mi už tolik nevadí, cukroví je spíš sušenkového typu a oříšky vonící rumem smíchané s pikantní rybízovou marmeládou mě nutí dát si další a další kousek.

Išelské dortíčky
...............................
210 g hladké mouky
20 g kakaa
70 g cukru moučka
40g mletých vlašských ořechů
140 g změklého másla
vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
na dokončení: 
čokoládová poleva, kousky ořechů 

Z uvedených surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, můžete s ním začít rovnou pracovat nebo je nechte v chladu chvíli odpočinout a mezitím připravovat těsta jiná. Z těsta vyválejte placku, vykrajovátkem vykrajujte zubatá kolečka, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 7-8 minut, dobu pečení si ale raději upravte podle své vlastní trouby. Upečená vychladlá kolečka slepujte vždy dvě k sobě ořechovou nádivkou, horní kolečko zdobte čokoládovou polevou a kouskem oříšku nebo nahrubo nasekanými oříšky.

 

náplň:
100 g cukru moučka
vanilkový cukr
3 žloutky
150 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce rumu
20 g rybízové marmelády

Oba cukry a žloutky utřete do světlé pěny, přidejte zbývající suroviny a vymíchejte do kompaktní hmoty.

Arašídová kolečka se slaným karamelem - recept na ně jsem objevila náhodou na blogu Víkendové pečení, stačilo si přečíst nadpis a byla to láska na první pohled. Kdo by odolal slanému karamelu? Ještě k tomu ve spojení s arašídovými sušenkami? O tom, že ho vyzkouším, jsem nepřemýšlela ani minutu.

Arašídová kolečka se slaným karamelem
......................................................................
300g hladké mouky
100g cukru moučka
100g mletých arašídů (buráků) nesolených
230g másla
na dokončení: čokoládová poleva, sekané arašídy

Z uvedených surovin vypracujte vláčné nelepivé těsto a nechte je zabalené ve folii v chladu odležet, klidně i do druhého dne.
Těsto si rozdělte na poloviny, z jedné vyválejte placku a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Postupně přidávejte těsto ze zbylé půlky až je celé zpracujete. 
Vykrájené tvary pokládejte na plech na pečicí papír a pečte v předem nahřáté troubě na 175°C asi 7 minut.
Vychladlá kolečka spojujte k sobě krémem se slaným karamelem.


Slaný karamel
.................................
150 g cukru krupice
150 g másla
105 g smetany na šlehání
jedna lžička mořské soli

Než se pustíte do samotného karamelového krému, vyndejte z lednice smetanu a máslo a nechte je při pokojové teplotě ohřát a povolit. Máslo nakrájejte na kostky.
Do kastrolu nebo pánve nasypte cukr a nechte roztavit na karamel. Míchejte stále metličkou a postupně a velmi opatrně přilévejte po malých dávkách smetanu. Stále míchejte ať je směs hladká, vmíchejte sůl a odstavte z plotny.
Postupně po kostečkách zamíchávejte do karamelové hmoty máslo. Takto připravený krém nechte vychladit v lednici alespoň 3 hodiny nebo ho můžete připravit den předem. Po vychlazení vyšlehejte krém šlehačem na nejvyšší otáčky, krém zesvětlá, nabyde a zpevní.
Pozor karamel má velmi vysokou teplotu a při neopatrném nebo příliš rychlém přilévání většího množství smetany by mohla hmota vyprsknout. Smetana by také neměla být příliš studená, karamel se může srazit, zdrcnout a těžko už takovou hmotu rozmícháte. 
Slaným karamelovým krémem slepujte upečená arašídová kolečka k sobě, horní kolečko namočte v tmavé čokoládě a posypejte sekanými arašídy.

Oříškovo mandlové plátky-suchárky
..................................................................
210 g hladké mouky
210 g cukru moučka
mletá skořice
mletý hřebíček
nové koření mleté
na špičku nože jedlé sody
3 vejce
210 g mandlí, vlašských a lískových ořechů
1 vejce na potření

V míse promíchejte sypké ingredience, přidejte vejce a zamíchejte těsto. Bude-li příliš lepivé přidejte ještě mouku. Nakonec vmíchejte celé oříšky a mandle. Z těsta utvořte na pečicí papír tři šišky a potřete je rozšlehaným vajíčkem.
Pečte v předem nahřáté troubě na 170°C. Vždycky zkouším vpichem špejle, zda je upečeno, špejle musí zůstat po vytažení suchá. 
Ještě horké upečené šišky krájejte ostrým nožem na tenké plátky, mírně oddělujte od sebe a nechte jen tak samovolně doschnout.

Ořechové mušličky
......................................
250 g hladké mouky
250 g tuku (máslo, Hera)
1 vajíčko
strouhaná citronová kůra

nádivka: 150 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru 
2 žloutky
1 vanilkový cukr
 
Ze surovin vypracujte hladké těsto, než připravíte ořechovou nádivku, nechte těsto odpočívat v chladu. Těsto rozdělte na poloviny, vyválejte z něj placku a vykrajujte kolečka. Na každé kolečko dejte doprostřed ořechovou nádivku a kolečko přehněte, nedomáčkněte, pouze na krajích. Naplněná kolečka - mušličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. K čekající polovině těsta přidejte zbytky těsta po vykrájených kolečkách, vyválejte placku a pracujte stejně až postupně zpracujte celé těsto i nádivku. 
Mušličky pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C,  dobu pečení si upravte podle zkušeností se svou vlastní troubou. Ještě horké mušličky se mají obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru, já jsem je jenom jemně pocukrovala.
 
 
 
 
Jetelíčky
.................................
360 g hladké mouky
160 g cukru moučka
160 g mletých lískových oříšků
280 g másla nebo Hery
2 žloutky 
rum na ovonění
1 bílek na potření
lískové oříšky celé
 
Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto a tvořte z něho stejně velké kuličky, na plech vyložený pečicím papírem skládejte kuličky po třech k sobě do tvaru jetelového lístku, zlehka je přitiskněte a potřete bílkem, aby se k sobě přilepili, doprostřed jetelíčku posaďte lískový oříšek.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C do zlatova. 
 
 
 
 
Rozinková srdíčka
.......................................
60 g rozinek
240 g hladké mouky
80 g cukru moučka
30 g mletých vlašských
 ořechů
120 g másla nebo Hery
2 žloutky 
 
Rozinky pokrájejte nadrobno, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto, těsto vyválejte na placku stejně silnou po celéploše a vykrajovátkem vykrajujte srdíčka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C. Hotová srdíčka slepujte vždy dvě k sobě marmeládou a polovinu srdíčka ozdobte čokoládovou polevou.
 
 
 
 
Ořechová kolečka se žloutkovou polevou
........................................................................
210 g hladké mouky
70 g cukru moučka
80 g mletých vlašských
 ořechů
140 g změklého másla 
1 žloutek
strouhaná citronová kůra
na polevu: žloutek a moučkový cukr 
 
Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, nechte je cca půl hodiny odpočinout v chladu. Z těsta vyválejte placku a vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. S pečením neotálejte, budou-li kolečka čekat déle v teple, mohou se v troubě při pečení roztékat.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C, kolečka by měla zůstala světlá. 
Kolečka slepujte máslovým ořechovým krémem. Horní kolečko namočte ve žloutkové polevě a ozdobte kouskem ořechu.
 
Žloutková poleva:  žloutek s cukrem našlehejte do světlé pěny. Protože většinou dělám tyhle polevy od oka, nevím přesné množství cukru. 
 
Máslový krém: změklé máslo ušlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do svělé nadýchané pěny, na zahuštění přimíchejte buď uvařený vychladlý vanilkový puding nebo kaši uvařenou z mléka a polohrubé mouky (měla by být zcela hladká, bez hrudek) a přidejte mleté vlašské ořechy. 
 
 
Kolečka plněná nutellou
.............................................
250 g hladké mouky
80 g cukru moučka
130 g změklého másla 
1 vejce
1 vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
špetka kypřicího prášku do pečiva
na dokončení: nutella, bílá čokoládová poleva, pistácie 
 
Ze surovin vypracujte těsto, vyválejte z něj placku a vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, do poloviny koleček vykrojte uprostřed dírku. Zbytky odkrojků a vykrojené dírky znovu zhňácejte, vyválejte a vykrajujte další kolečka, takhle zpracujte veškeré těsto.
Kolečka pečte v nahřáté troubě na 170 - 180°C.
Bílou čokoládovou polevu rozpusťte v misce ve vodní lázní. Kolečka s dírkou namáčejte v bílé polevě a posypte nadrobno pokrájenými pistáciemi. Kolečka nechte zaschnout. Na plná kolečka naneste nutellu a přiklopte kolečkem s pistáciemi.
 
 
 
 
Medové oválky
.............................................
250 g cukru krystalu
350 g hladké mouky
1/2 lžičky sody
2 vejce
80 g medu
strouhaná citronová kůra
 
náplň:
400 ml mléko
2 polévkové lžíce polohrubé mouky
200 g másla
moučkový cukr dle chuti
 
Suroviny zpracujte do kompaktního hladkého těsta, doporučuji v robotu, ručně to jde ztuha, těsto se ze začátku dost drobí než získá tu správnou konzistenci. Těsto vyválejte, mírně je podsypte moukou, lepí se, vykrajovátkem vykrajujte tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v nahřáté troubě na 170 °C.
Upečené oválky slepujte vždy dva k sobě máslovým krémem, horní oválek namočte v čokoládové polevě.
Máslová náplň: v mléce rozmíchejte polohrubou mouku a uvařte hustou kaši, kterou nechte vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny, postupně přidávejte vychladlou kaši a vyšlehejte hladký krém. Krém přendejte do cukrářského sáčku, nastříkejte na oválky a slepujte.
 
 
 
 
 
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz