Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vánoční
  4. Nejez teto! Až na Vánoce!

Nejez teto! Až na Vánoce!

Kde jsou ty časy, kdy jsme pekly s maminkou pětadvacet druhů vánočního cukroví. Přestože část putovala strejdovi na Vysočinu, část babičcce a dědečkovi, pořád doma zůstávalo dost plných krabic. Byly uschované v chladu v komoře a hlavně se do nich nesmělo. "Nejezte to! Je to na Vánoce!" hubovala nás všechny maminka, když jsme potají něco uzobli. Během Vánoc nás naopak zase pobízela, abychom cukroví jedli, ale nás už moc nelákalo a po Novém roce pak to nesnězené putovalo v krabičkách do mrazáku. "Až bude v únoru zabíjačka, bude se cukrovíčko hodit," říkávala maminka. Stejně nejlepší cukroví bylo vždycky u sousedů nebo někde na návštěvě. Bylo jiné, neznámé a to známe chutnalo úplně jinak než to doma.

Tehdy jsem z duše nenáviděla všechny ty formičky, vykrajovátka, čokolády a krémy. Lepení a zdobení cukroví byla hrozná otrava. Měla jsem i takové nápady, proč by nešlo malít nějaké těsto na plech a pak je jednoduše rozkrájet na malé čtverečky? Maminka nás totiž učila preciznosti, přesnosti a čistotě. Žádné upatlané nevzhledné cukroví by u ní neprošlo. Pak přišla doba, kdy já sama začala péct svoje vlastní cukroví a všechno to, co nám tehdy vytýkala a vtloukala do hlavy, jsem s díky ocenila. 
Jenže ouha, pokud cukroví nevoní po pečeném bůčku, tlačence nebo ovárku, nemá u mého muže skoro žádnou šanci. Ale co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole nebylo vánoční cukroví? Pár klasických druhů přece musí být a hlavně děti musí zažít tu předvánoční atmosféru, to hňácání těsta, vykrajování a sladkou vůni, co se line z trouby, v případě, že se nezapomenete a místo vůně vychází kouř. To jim prostě neodpustím a tajně doufám, že se jim tato vzpomínka vryje hluboko do paměti a jednou se jim v ten pravý okamžik připomene. A to je prosím nenutím zpívat koledy, tak jak jsme my se sestrou a babičkou zpívávaly, protože mamka zpívat nechtěla, že prý zpívá falešně. A my je stejně zpívaly rády.

Tak ať jsou i ty vaše Vánoce voňavé, šťastné a veselé!
                                                                 Iva Růžičková      

P.S.  
A tady je pár receptů pro inspiraci, které časem určitě na těch zmiňovaných pětadvacet doplním. Většinou jsou to naše rodinné recepty, podle kterých pekly moje babičky i prababičky, tedy léty prověřené a vyzkoušené. Některé s kapkou inovace.


Vanilkové rohlíčky
...................................
280 g hladké mouky
100 g cukr moučka
210 g tuku (máslo, Hera)
100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky

Všechny suroviny zpracujte v hladké pevné těsto. Nechte je chvíli odpočinout v lednici, ale můžete si je klidně udělat i den dopředu. 
Z části těsta vyválejte váleček, ten nakrájejte na menší kousky, z nich pak válejte malé válečky a ohněte do tvaru rohlíčku. Můžete také kousky těsta vmáčknout do rohlíčkové formičky a vyklepnout. Tvar rohlíčku pak mírným zahnutím konců upravíte až na plechu. Formičku jemně vysypávejte hladkou moukou ať se vám těsto do ní nepřilepuje. 
Takhle jsme to dělávaly doma s mamkou, já si to zjednodušila na ty válečky, ale naše děti baví vyklepávání. 
Rohlíčky dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut, ale raději rohlíčky hlídejte, přece jen každá trouba peče jinak a vy tu svou znáte nejlíp. 
Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Linecké cukroví
..................................
420 g hladké mouky
140 g cukr moučka
280 g tuku (máslo, Hera)
2 žloutky
špetka soli
strouhaná citronová kůra

Všechny suroviny zpracujte v hladké pevné těsto a nechte je přes noc odpočinout v lednici. Z těsta vyválejte placku silnou 2-3 mm, formičkami vykrajujte tvary. Nezapomeňte polovině tvarů vykrojit uprostřed dírku - malé kolečko, hvězdičku apod. Vykrojené tvary pokládejte na plech na pečící papír a pečte pozvolna v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 7 minut, ale bedlivě pečení sledujte, jakmile začnou okraje jen trošku zlátnout, hned plech z trouby vyndejte. 
Vychladlé tvary s dírkou pocukrujte. Já dávám cukr do hlubokého talíře, ve kterém horní stranu dírkovaných tvarů pak jemně obalím. Plné tvary ze strany, která ležela na plechu, pomažte marmeládou a přiklopte ocukrovaným vrškem.

Zázvorky
...................................
150 g moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
180 g polohrubé mouky
špetka kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžíce sušeného mletého zázvoru
nastrouhaná citronová kůra

 
Cukr, vajíčko a žloutek vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Mouku promíchejte s kypřícím práškem, zázvorem a citronovu kůrou a jemně vmíchejte do našlehané pěny. Vypracujte kompaktní těsto, které se bude tvářit, že v žádném případě nepůjde vyválet. Nechte je odpočinout v lednici asi hodinku.
Z těsta vyválejte silnější placku, vál nebo podložku jemně posypte moukou, na horní stranu těsta můžete použít potravinářskou folii, těsto tak půjde snadněji vyválet. Formičkou vykrajujte tvary, které dávejte na plech na pečicí papír, kde zůstanou do druhého dne odpočívat. Druhý den je pečte pozvolna v předem nahřáté troubě na 150-160 °C, zázvorky by měly naskočit, ale zůstat světlé, měly by jen tak zrůžovět. 
 
Máte-li rádi zázvor a jeho štiplavou až pálivou chuť, můžete do těsta přidat i lžičku čerstvého najemno nastrouhaného zázvoru.

 

Zázvorky potřebují čas na změknutí, není v nich totiž žádný tuk, proto by se měly péct jako jedno z prvních cukroví, změknutí můžete ale dopomoci rozkrojeným jablíčkem, které vložíte k zázvorkám do krabice. Přiznám se, že mě vůbec nevadí, když zázvorky zůstanou tvrdé a křupou, ale pozor, tahle varianta je vhodná jen pro zdravý chrup :-)

Kokosky
....................
4 bílky
200 g cukru moučka
150 g strouhaného kokosu
50 g strouhanky

V hlubší míse ve vodní lázni vyšlehejte z bílků a cukru hustý bílý pevný sníh, zamíchejte do něj kokos a strouhanku. Ze vzniklé hmoty dávejte lžičkou na plech na pečící papír malé hromádky. 
Hmotu můžete dát i do cukrářského sáčku a tvořit hromádky takto. Přiznám se, že jsem zvolila tentokrát tuhle variantu, ovšem do sáčku jsem nedala žádnou cukrářskou špičku, jen jsem odstřihla rožek sáčku. Hromádky, co mi vznikaly, vypadaly dosti podivně a připomínaly to, co jsem vůbec nechtěla, aby připomínaly.
Kokosky pečte v předem nahřáté troubě na 140°C až jemně zrůžoví, poté je nechte na plechu zcela vychladnout.

Perníčky
...............................
Recept na perníčky najdete v samostatném článku "Vyznání nejsladší" tady

 

Moka oválky
........................
150 g hladké mouky
50 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
140 g másla
1 žloutek
1 lžička mleté zrnkové kávy

Všechny suroviny zpracujte do těsta, nechte je opět chvíli odpočinout v lednici. 
Vyválejte z těsta placku, formičkou vykrajujte tvary. Pečte na plechu vyloženým pečícím papírem v předem nahřáté troubě na 180 °C do jemně růžova. 
Vychladlé tvary spojte máslovým krémem a horní dílek ozdobte kávovou polevou a čokoládou malovaným písmenkem "M".


Krém:
125 g změklého másla
20 g moučkového cukru
250 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
mletá zrnková káva


I přes odbornou radu a detailně popsaný postup od mé kamarádky jsem neměla odvahu pustit se do krému z vařených žloutků, a tak jsem zvolila jednodušší variantu. Nejdříve ale uvařte do hrnku pořádnýho turka, po chvilce sceďte, budete totiž potřebovat ten kávový lógr. Pak z mléka a polohrubé mouky uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem do světlé pěny, postupně pozvolna zašlehávejte uvařenou kaši a nakonec vmíchejte dle chuti kávovou sedlinu.
Poleva:
Můžete zvolit polevu umíchanou z bílku a moučkového cukru s přidanou mletou zrnkovou kávou nebo použít hotovou bílou čokoládovou polevu, kterou mletou kávou také ochutíte.
Písmenko M nejlépe napíšete tekutou čokoládovou polevou ve zdobícím sáčku jako je třeba na zdobení perníčků.

 

Pařížské tyčinky
...................................

Kde vzaly tyhle tyčinky svůj název, se mi nepodařilo vypátrat. Pečeme je odjakživa podle babiččina receptu z jakési staré zažloutlé kuchařky a bezpochyby patří mezi moje nejoblíbenější cukroví. I našim dětem velmi zachutnala kombinace jemně kořeněného oříškového korpusu s křupavou lehce pikantní citronovou polevou. 
Možná jsou tyčinky pařížské právě pro tu svou nadýchanou bílou polevu připomínající šlehačkové věžičky baziliky Sacré - Coeur v Paříži. 


1 vejce
1 žloutek
200 g moučkového cukru
200 g mletých vlašských ořechů
50 g strouhanky
skořice mletá
hřebíček mletý
strouhaná citronová kůra
malá lžička rybízové marmelády
poleva: 1 bílek, cukr moučka, citronová šťáva

Vejce, žloutek a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.  Zatím co bude těsto odpočívat, připravte si polevu. Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy vymíchejte hustou pevnou bílou polevu. 
Těsto vyválejte na ne moc tenkou placku a celou ji potřete polevou. Vroubkovaným rádýlkem krájejte proužky - tyčinky a dávejte na plech na pečící papír. 
Pečte pozvolna v troubě nahřáté na 150°C a během pečení stále kontrolujte jejich stav, poleva by měla zůstat bílá. 
Přiznám se, že se mi ještě snad nikdy nepodařilo mít všechny tyčinky krásně bílé, ikdyž u trouby stále hlídkuju. To se tak na chviličku někam vzdálíte, na minutku něco jiného uděláte a hned jsou tyčinky nahnědo.

 

Burizony v karamelu 
.........................................
Tak tyhle karamelové burizonové kuličky jsou letošním nováčkem na našem vánočním stole. Děti si vzpomněly, že je loni někde jedly, jestli bych jim je neudělala. Je to to nejupatlanější, nejulepenější a nejsladší cukroví, co znám. 
Ale měly namále tyhle kuličky. Sehnat burizony v posledních čtrnácti dnech byl docela nadlidský úkol, říkala jsem si, že snad všichni dělají burizonové cukroví. Teď už se v obchodech pytlíky s burizony zase válejí v regálech, nikdo si jich nevšímá a já pro jistotu koupila pytlíky dva a velké. 

300 g cukru krystalu
1 kondenzované mléko
250 g másla
1 sáček burizonů (160 g)

V hlubší pánvi rozpusťte cukr na karamel, velmi opatrně střídavě přidávejte máslo a kondenzované mléko. Dávejte pozor, karamel je velmi horký, může prskat při přidání másla nebo mléka. Horkou směs odstavte z plotny a vmíchejte burizony. V receptu se psalo dva až tři sáčky, ale žádná gramáž uvedena nebyla. Měla jsem 160 g pytlík a ani celý jsem ho nepoužila, přišlo mi těch burizonů už nějak moc.
Směs nechte chvíli vychladnout a tvarujte kuličky, lépe to půjde, když si ruce a prsty obalíte v moučkovém cukru. Nechce-li se vám motat s kuličkami, můžete do košíčků lžičkou dávat hrudky a nebo z hmoty vytvarovat váleček a ten pak po zatuhnutí nakrájet na tenké plátky. Takhle jsem to udělala se zbytkem hmoty a přimíchala do ní nasekané arašídy. Možná budou mít tyhle plátky nakonec větší úspěch než kuličky.

 

Medové kuličky
...................................

250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 vejce
2 lžíce medu
30 g rozpuštěného másla

krém:
125 g másla
kondenzované mléko uvařené na karamel
nebo hotové karamelové


Ze surovin vypracujte těsto, vyválejte placku silnou 4-5mm, válejte ji rovnou na pečicím papíře a rovnou přesnete na plech. Placka nemusí mít žádný luxusní tvar, po upečení a zchladnutí ji bude potřeba nadrtit, rozmixovat, rozsekat na drobečky.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C dozlatova. 
Mezitím si připravte krém: máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehávejte karamelové mléko (asi polovina plechovky).
Zchladlé upečené těsto rozdrťte na jemné drobečky, menší část drobků odložte stranou na obalování kuliček. Krém smíchejte s drobečkama a nechte hmotu odležet v lednici asi dvě hodiny. Poté tvarujte kuličky a obalujte je v odložených drobečkách.

 

Nepečené fíkové tyčinky
............................................
150 g sušených fíků
100 g dětských piškotů
80 g cukru moučka
5 lžic rumu 
půl lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy

Fíky pomelte, dětské piškoty nastrouhejte nebo rozdrťte, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Tvořte válečky, které celé obalte v tmavé čokoládě. Bílou čokoládou můžete válečky dozdobit cikcak čárkami.

 

Plněné ořechové ořechy
..............................................
300 g hladké mouky
200g másla
150 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů


Z uvedených surovin vypracujte těsto, plňte jimi formičky ořechů a pečte v předem nahřáté troubě na 170 - 180 °C dokud lehce nezezlátnou. Upečené ořechy nechte chvíli zchládnout ve formičce a poté je vyklepněte, horké totiž vyklepnout nejdou a kousek vždycky zůstane přilepený.
Ořechy slepujte k sobě klasickým máslovým krémem s přimíchanými mletými ořechy. Já jsem letos babiččin starý recept pozměnila a ořechy naplnila griliášovým krémem. Na první pohled se zdá příprava složitá, jakmile olíznete hotový krém, rázem na složitou přípravu zapomenete, na chvíli také zapomenete, že byste měli krémem plnit ořechy a ne vaši pusu. 
Griliášová náplň vystřelí zdánlivě obyčejné ořechy na hvězdnou dráhu, kde chuťové buňky zažívají pocit beztíže a radostně tančí.

Griliášový krém
.......................................
250 ml mléka
1/2 vanilkového lusku
1 lžíce krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
1 žloutek
150 g změklého másla
4 lžíce griliáše

na griliáš: 50 g lískových oříšků, 100 g krupicového cukru


Griliáš můžete koupit hotový nebo si ho snadno vyrobíte sami. Lískové oříšky nejprve na sucho opražte na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek. Na pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Spíš než nalít bych řekla, že ji tam vařečkou prostě nějak přesunete a snažíte se rozetřít, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Karamel rychle tuhl, tak o nějakém lití nemohla být ani řeč, oříšky jsem jen tak od sebe oddělila, aby nebyly na jedné kupě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlejte tenkým pramínkem do horkého mléka, stále míchejte a zahřívejte dokud hmota nezhoustne. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte.

Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba.  Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi. 

 

Plněné ořechy kokosové
..............................................
320 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku 
100 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
250 g kokosu


Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte je zabalené v potravinářské folii odpočinout hodinu v lednici. Formičky ořechů plňte těstem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C dokud nezačnou lehce zlátnou.
Vychladlé ořechy spojujte k sobě kokosovým máslovým krémem.


krém:
100 ml mléka
100 g mletého kokosu
250 g másla
150 g moučkového cukru


Mléko svařte s kokosem a nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané bílé pěny a přimíchejte vyhladlý kokos. 

 

 Medové kokosové čverečky
.................................................

150 g hladké mouky
50 g cukru moučka
50 g mletého kokosu
60g másla
1 žloutek
1 lžíce medu
na závěrečné dokončení: 
čokoládová poleva, strouhaný kokos

 

Ze surovin vypracujte těsto. Bude-li moc lepivé, přidejte trochu mouky. Nechte je chvíli odpočinout v chladu. Z těsta vyválejte placku silnou 3-4mm a vykrajujte tvary (čtverečky, obdélníčky), ty pokládejte na pečicí papír na plech a pečte v předem nahřáté troubě na 170-180 °C dokud jemně nezezlátnou. Dobu pečení si upravte dle vlastní trouby.

náplň: 
100 g mletého kokosu
60 g změklého másla
1 lžíce medu
trochu rumu
moučkový cukr dle potřeby či chuti
potravinářské barvivo nebo nějaké přírodní barvidlo -nemusí být

Máslo nechte chvíli povolit, z příliš tuhého by se vám náplň hůř míchala, přidejte ostatní ingredience a zamíchejte vláčnou kompaktní hmotu. Pro barevný efekt při rozkousnutí hotového cukroví můžete kokosovou náplň obarvit potravinářským barvivem nebo přírodní ovocnou šťávou, ale nemusíte, náplň může zůstat čistě bílá.
Dokončení: 
upečené zchladlé čverečky spojujte vždy dva k sobě kokosovou náplní. Takto připravené je nechte zatuhnout, třeba klidně do druhého dne. Spojené čverečky namáčejte v čokoládové polevě, spíš je v ní okoupejte ze všech stran a nakonec obalte v kokosu.

Išelské dortíčky - tohle cukrovíčko se u nás doma peče odjakživa, co si pamatuju, jenže jsem je nikdy nejedla. Ta velká dávka čokolády mě odrazovala, ipřesto že horní poleva, kterou maminka měla vždycky tak nádherně lesklou, lákala k ochutnání. Letos jsem si řekla, že prababiččin recept vyzkouším ve své vlastní domácnosti, třeba se na čokoládová kolečka s ořechovou náplní někdo chytne. A nakonec jsem to já, kdo se chytil. Čokoláda mi už tolik nevadí, cukroví je spíš sušenkového typu a oříšky vonící rumem smíchané s pikantní rybízovou marmeládou mě nutí dát si další a další kousek.

Išelské dortíčky
...............................
210 g hladké mouky
20 g kakaa
70 g cukru moučka
40g mletých vlašských ořechů
140 g změklého másla
vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
na dokončení: 
čokoládová poleva, kousky ořechů 

Z uvedených surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, můžete s ním začít rovnou pracovat nebo je nechte v chladu chvíli odpočinout a mezitím připravovat těsta jiná. Z těsta vyválejte placku, vykrajovátkem vykrajujte zubatá kolečka, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 7-8 minut, dobu pečení si ale raději upravte podle své vlastní trouby. Upečená vychladlá kolečka slepujte vždy dvě k sobě ořechovou nádivkou, horní kolečko zdobte čokoládovou polevou a kouskem oříšku nebo nahrubo nasekanými oříšky.

 

náplň:
100 g cukru moučka
vanilkový cukr
3 žloutky
150 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce rumu
20 g rybízové marmelády

Oba cukry a žloutky utřete do světlé pěny, přidejte zbývající suroviny a vymíchejte do kompaktní hmoty.

Arašídová kolečka se slaným karamelem - recept na ně jsem objevila náhodou na blogu Víkendové pečení, stačilo si přečíst nadpis a byla to láska na první pohled. Kdo by odolal slanému karamelu? Ještě k tomu ve spojení s arašídovými sušenkami? O tom, že ho vyzkouším, jsem nepřemýšlela ani minutu.

Arašídová kolečka se slaným karamelem
......................................................................
300g hladké mouky
100g cukru moučka
100g mletých arašídů (buráků) nesolených
230g másla
na dokončení: čokoládová poleva, sekané arašídy

Z uvedených surovin vypracujte vláčné nelepivé těsto a nechte je zabalené ve folii v chladu odležet, klidně i do druhého dne.
Těsto si rozdělte na poloviny, z jedné vyválejte placku a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Postupně přidávejte těsto ze zbylé půlky až je celé zpracujete. 
Vykrájené tvary pokládejte na plech na pečicí papír a pečte v předem nahřáté troubě na 175°C asi 7 minut.
Vychladlá kolečka spojujte k sobě krémem se slaným karamelem.


Slaný karamel
.................................
150 g cukru krupice
150 g másla
105 g smetany na šlehání
jedna lžička mořské soli

Než se pustíte do samotného karamelového krému, vyndejte z lednice smetanu a máslo a nechte je při pokojové teplotě ohřát a povolit. Máslo nakrájejte na kostky.
Do kastrolu nebo pánve nasypte cukr a nechte roztavit na karamel. Míchejte stále metličkou a postupně a velmi opatrně přilévejte po malých dávkách smetanu. Stále míchejte ať je směs hladká, vmíchejte sůl a odstavte z plotny.
Postupně po kostečkách zamíchávejte do karamelové hmoty máslo. Takto připravený krém nechte vychladit v lednici alespoň 3 hodiny nebo ho můžete připravit den předem. Po vychlazení vyšlehejte krém šlehačem na nejvyšší otáčky, krém zesvětlá, nabyde a zpevní.
Pozor karamel má velmi vysokou teplotu a při neopatrném nebo příliš rychlém přilévání většího množství smetany by mohla hmota vyprsknout. Smetana by také neměla být příliš studená, karamel se může srazit, zdrcnout a těžko už takovou hmotu rozmícháte. 
Slaným karamelovým krémem slepujte upečená arašídová kolečka k sobě, horní kolečko namočte v tmavé čokoládě a posypejte sekanými arašídy.

Oříškovo mandlové plátky-suchárky
..................................................................
210 g hladké mouky
210 g cukru moučka
mletá skořice
mletý hřebíček
nové koření mleté
na špičku nože jedlé sody
3 vejce
210 g mandlí, vlašských a lískových ořechů
1 vejce na potření

V míse promíchejte sypké ingredience, přidejte vejce a zamíchejte těsto. Bude-li příliš lepivé přidejte ještě mouku. Nakonec vmíchejte celé oříšky a mandle. Z těsta utvořte na pečicí papír tři šišky a potřete je rozšlehaným vajíčkem.
Pečte v předem nahřáté troubě na 170°C. Vždycky zkouším vpichem špejle, zda je upečeno, špejle musí zůstat po vytažení suchá. 
Ještě horké upečené šišky krájejte ostrým nožem na tenké plátky, mírně oddělujte od sebe a nechte jen tak samovolně doschnout.

Ořechové mušličky
......................................
250 g hladké mouky
250 g tuku (máslo, Hera)
1 vajíčko
strouhaná citronová kůra

nádivka: 150 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru 
2 žloutky
1 vanilkový cukr
 
Ze surovin vypracujte hladké těsto, než připravíte ořechovou nádivku, nechte těsto odpočívat v chladu. Těsto rozdělte na poloviny, vyválejte z něj placku a vykrajujte kolečka. Na každé kolečko dejte doprostřed ořechovou nádivku a kolečko přehněte, nedomáčkněte, pouze na krajích. Naplněná kolečka - mušličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. K čekající polovině těsta přidejte zbytky těsta po vykrájených kolečkách, vyválejte placku a pracujte stejně až postupně zpracujte celé těsto i nádivku. 
Mušličky pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C,  dobu pečení si upravte podle zkušeností se svou vlastní troubou. Ještě horké mušličky se mají obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru, já jsem je jenom jemně pocukrovala.
 
 
 
 
Jetelíčky
.................................
360 g hladké mouky
160 g cukru moučka
160 g mletých lískových oříšků
280 g másla nebo Hery
2 žloutky 
rum na ovonění
1 bílek na potření
lískové oříšky celé
 
Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto a tvořte z něho stejně velké kuličky, na plech vyložený pečicím papírem skládejte kuličky po třech k sobě do tvaru jetelového lístku, zlehka je přitiskněte a potřete bílkem, aby se k sobě přilepili, doprostřed jetelíčku posaďte lískový oříšek.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C do zlatova. 
 
 
 
 
Rozinková srdíčka
.......................................
60 g rozinek
240 g hladké mouky
80 g cukru moučka
30 g mletých vlašských
 ořechů
120 g másla nebo Hery
2 žloutky 
 
Rozinky pokrájejte nadrobno, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto, těsto vyválejte na placku stejně silnou po celéploše a vykrajovátkem vykrajujte srdíčka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C. Hotová srdíčka slepujte vždy dvě k sobě marmeládou a polovinu srdíčka ozdobte čokoládovou polevou.
 
 
 
 
Ořechová kolečka se žloutkovou polevou
........................................................................
210 g hladké mouky
70 g cukru moučka
80 g mletých vlašských
 ořechů
140 g změklého másla 
1 žloutek
strouhaná citronová kůra
na polevu: žloutek a moučkový cukr 
 
Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, nechte je cca půl hodiny odpočinout v chladu. Z těsta vyválejte placku a vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. S pečením neotálejte, budou-li kolečka čekat déle v teple, mohou se v troubě při pečení roztékat.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C, kolečka by měla zůstala světlá. 
Kolečka slepujte máslovým ořechovým krémem. Horní kolečko namočte ve žloutkové polevě a ozdobte kouskem ořechu.
 
Žloutková poleva:  žloutek s cukrem našlehejte do světlé pěny. Protože většinou dělám tyhle polevy od oka, nevím přesné množství cukru. 
 
Máslový krém: změklé máslo ušlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do svělé nadýchané pěny, na zahuštění přimíchejte buď uvařený vychladlý vanilkový puding nebo kaši uvařenou z mléka a polohrubé mouky (měla by být zcela hladká, bez hrudek) a přidejte mleté vlašské ořechy. 
 
 
Kolečka plněná nutellou
.............................................
250 g hladké mouky
80 g cukru moučka
130 g změklého másla 
1 vejce
1 vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
špetka kypřicího prášku do pečiva
na dokončení: nutella, bílá čokoládová poleva, pistácie 
 
Ze surovin vypracujte těsto, vyválejte z něj placku a vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, do poloviny koleček vykrojte uprostřed dírku. Zbytky odkrojků a vykrojené dírky znovu zhňácejte, vyválejte a vykrajujte další kolečka, takhle zpracujte veškeré těsto.
Kolečka pečte v nahřáté troubě na 170 - 180°C.
Bílou čokoládovou polevu rozpusťte v misce ve vodní lázní. Kolečka s dírkou namáčejte v bílé polevě a posypte nadrobno pokrájenými pistáciemi. Kolečka nechte zaschnout. Na plná kolečka naneste nutellu a přiklopte kolečkem s pistáciemi.
 
 
 
 
Medové oválky
.............................................
250 g cukru krystalu
350 g hladké mouky
1/2 lžičky sody
2 vejce
80 g medu
strouhaná citronová kůra
 
náplň:
400 ml mléko
2 polévkové lžíce polohrubé mouky
200 g másla
moučkový cukr dle chuti
 
Suroviny zpracujte do kompaktního hladkého těsta, doporučuji v robotu, ručně to jde ztuha, těsto se ze začátku dost drobí než získá tu správnou konzistenci. Těsto vyválejte, mírně je podsypte moukou, lepí se, vykrajovátkem vykrajujte tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v nahřáté troubě na 170 °C.
Upečené oválky slepujte vždy dva k sobě máslovým krémem, horní oválek namočte v čokoládové polevě.
Máslová náplň: v mléce rozmíchejte polohrubou mouku a uvařte hustou kaši, kterou nechte vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny, postupně přidávejte vychladlou kaši a vyšlehejte hladký krém. Krém přendejte do cukrářského sáčku, nastříkejte na oválky a slepujte.
 
 
 
 
 
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz