Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Zelenina
  4. Na mozeček

Na mozeček

Pro někoho je už samotná představa, že by měl sníst mozeček, nepředstavitelná. Přitom jsou národy, kde je mozeček považován za delikatesu. Když se u nás doma vařila králičí polévka, prostě vývar z králičích kostí a ořezu, byli největší lahůdkou tvářičky s jemňoučkým masíčkem a mozeček. Opravdu! O tenhle malinký kousíček, který získal během vaření chuť zeleniny a koření, na jazyku byl mírně mazlavý a přitom tak jemný, jsme se musely se sestrou podělit. Většinou to skončilo vyjednávacími manévry, ona tvářičky, já mozeček a naopak, s vyděračskou: Co za to?

Nejčastěji se však v našich končinách můžeme setkat s mozečkem vepřovým, hlavně na zabijačkách. Je to v podstatě první svačinka toho dne. Můžu vám říct, že takhle připravený nádherně voní po smažené cibulce, vajíčka mu dodávají krémovou konzistenci a čerstvě mletý pepř říz. Má svou specifickou chuť, prostě mozeček na cibulce s vejci. Co jsem se jich v mládí na našich zabijačkách navařila. Nejdřív pod dohledem maminky a pak už sama, ale nikdy jsem tento pokrm nejedla ani ždibínek neochutnala. A to mi vydrželo dodnes. 

Za to na tenhle mozeček nedám dopustit. Snad kvůli stejnému postupu přípravy jako mozeček vepřový získal svůj název. Je lehký, je svěží, voní létem a prázdninami. Poznali jste? Kdo by neznal "květák na mozeček".
Květák je výborný zdroj vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je lehce stravitelný a přitom vás zasytí. Kvůli této vlastnosti se prý doporučuje při redukční dietě. Pro jeho neutrální chuť z něj můžeme vykouzlit řadů zdravých a chutných pokrmů.

Květák na mozeček
....................................

rozpis na 4 porce
1 střední květák
cibule
4 vejce
sůl, pepř
olej

Květák rozeberte na větší růžičky a povařte v osolené vodě dokud nezměknou, neměly by být ale rozvařené a rozpadat se. 
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na pánvi na trošce oleje. Uvařený květák nakrájejte na menší kousky a přidejte k cibulce, krátce prohřejte.

Vejce rozšlehejte v misce a přidejte do pánve k cibuli a květáku, míchejte dokud nejsou vajíčka hotová. Konzistence je již na vás, zda máte raději vajíčka sušší nebo vlhčí a vláčnější.

Nakonec dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat nadrobno nakrájenou zelenou nať jarní cibulky či petrželky nebo pažitku. S krajícem chleba to bude výborný oběd nebo večeře.

Uvařit květák na mozeček je tak jednoduché, ale tak složité vyfotit. Tváří se poněkud mdle a vůbec není fotogenický typ. 
Místo focení, pusťme se do jídla ať nám ten mozeček nevystydne!

                                                             Iva Růžičková 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz