Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kynuté těsto
  4. Můžete si pošmáknout nebo máknout

Můžete si pošmáknout nebo máknout

Dřív bývalo běžné, že kdo měl za domem pole, měl tam také malé políčko s mákem. Naše babička to měla přesně tak. A kdo neměl makové políčko doma a měl poblíž velký lán máku, nebylo vůbec těžké pro pár makovic na toto jézeďácké pole zajít. Tehdy asi nikoho nenapadlo, že se v té chvíli stává vlastně lupičem, ikdyž třeba sbíral jen makovice, co nepobral kombajn. A v takového jakože lupiče se měnil náš strejda z Vysočiny a naši pak přivezli domů od něho dva někdy tři pytle plné makovic. 
A to zase byla práce pro naši babičku. Sedla si k makovičkám na dvůr a odkrajovala vršky a máček sypala do velké mísy. Pak ho přesívala přes síto a malá smítka a drobky, co propadly sítem k makovým zrnkům, vyfoukávala a u toho všeho jsme jí, já a moje sestra, asistovaly. Mák nechala pak několik dní na zápraží sušit a kdykoliv jsme prošly kolem, zabořily jsme do máku nasliněný prstík, aby se modré kuličky pěkně nalepily. To jemné křupání v puse nás ohromně bavilo. Vysušený mák babička skladovala v plátěném pytlíku v komoře, ovšem při dlouhém skladování i ten nejkvalitnější mák začne hořknout.

Modrý český mák má makovou vůni, nasládlou chuť, modrou barvu, spoustu prospěšných látek a vlastností, obsahuje vysoký podíl vápníku. Naše země patří mezi největší světové producenty makového semene a přesto se tento náš český poklad pančuje dovozovým levným technickým mákem, no co byste na to řekli? 

Makový závin
..............................

500 g hladké mouky
90g krupicového cukru
150 ml mléka + na potření
20g droždí
80g rozpuštěného másla
20g sádla
2 vejce + 1 na potření
půl lžičky soli

náplň:
200g mletého máku
80g krupicového cukru
220ml mléka
nastrouhaná citronová kůra

V teplém mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl a zbytek cukru, přidejte vzešlý kvásek, vejce, těsto zamíchejte, přidejte sádlo a rozpuštěné máslo, které by nemělo být horké a uhněťte hladké těsto. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. 

V mezičase si připravte makovou náplň. Mák s cukrem svařte v mléce a do vychladlé směsi zamíchejte citronovou kůru.

Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, každou rozválejte, potřete makovou náplní a zaviňte. Opatrně závin přeneste na pečící papír na plech a potřete vajíčkem rozšlehaným v mléce. Pečte v předem nahřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. 

A kdybyste snad zatoužili si vypěstovat svůj vlastní mák, můžete ho vyset maximálně na 100 m2, protože větší výměra už podléhá ohlašovací povinnosti podle §29 zákona 167/1998 Sbírky o návykových látkách. Jste-li fanouškem máku a chcete se o této superpotravině dozvědět víc, mrkněte sem. 

Tak pojďte si na máku pošmáknout, zaručeně čerstvý a voňavý z vás udělá pravé mistry pekaře.

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/mak-si-u-nas-na-rozdil-od-jinych-statu-muzete-vypestov
                                                                             Iva Růžičková 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz