Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Bylinky
  4. Mazané bylinky

Mazané bylinky

Medvědí česnek je poslední dobou velmi vyhledávaná jarní bylinka. Všemi je velebená a kdo ji nechodí trhat do lesíka a nepojídá tohle blahodárné zelené lupení, jako by nebyl. Dávno naše babičky tyhle bylinky znaly, jen se o nich tenkrát asi tolik nemluvilo. 
U kamarádčiny babičky v předzahrádce rostly také takové zelené listy a některé rostlinky zrovna kvetly. Byly jsme malé holky, no asi tak dvanáct nám bylo, a přestože jsem měla tehdy odpředu dozadu nastudovanou knihu rakouské bylinkářky Marie Treben a z fleku bych mohla splnit bobříka v poznávání rostlin a bylin, kdyby takový nějaký byl, tak jsem tuhle rostlinu nepoznala. Na mou otázku, co to je za kvítka, mávla kamarádka jen tak ledabyle rukou a utrousila: "Ále, to je medvědí česnek." A že mě tenkrát nezajímal ani obyčejný česnek, tak jsem i tenhle medvědí vytěsnila nadobro z hlavy.

O několik let později mě náhoda přivedla znovu k této bylince. Můj muž mi nabídl dopravu na čtyřkolce. Jasně, chtěl se projet, a tak jsem neodmítla a naše úplně první výprava za medvědím česnekem mohla začít. Moje nadšení ze zeleného lupení zlákalo moje rodiče natolik, že i oni se vydali na výlet za zeleným pokladem. Na bicyklech se dostali do míst, o kterých jsme nikdo z nás do té doby neměli ani tušení, natož povědomí, že se vlastně nacházejí tak blízko našeho domova.


Pro druhou výpravu za česnekem jsem nemusela svého muže nijak přemlouvat a dle instrukcí mých rodičů jsme dojeli na místo, kde nám oběma údivem spadla brada. Před námi se objevilo něco, co by nás ani ve snu nenapadlo a z čeho jsme byli oba dva načisto paf. Tříhektarový porost zeleného listí až oči přecházely, jen pár bílých a žlutých sasanek tenhle zelený koberec místy narušovalo. Z té jemné česnekové vůně, která se nesla vzduchem a nenápadně útočila na naše čichové buňky, se nám po chvíli zatočila hlava. Tohle jsem v životě neviděla.
V ten moment už pak nešlo ani tak o pár listů do polévky nebo na pesto, ale o zážitek, který se jen tak neopakuje. Po návratu domů jsem se o něj musela podělit se svými dvěma nejbližšími kamarádkami. To prostě jinak nešlo, byla jsem toho plná. Říká se přece, že sdílená radost je dvakrát větší radost, zvláště pak, když jedna z kamarádek je učitelka přírodopisu.


Se zelenými listy můžete pak v kuchyni jakkoli čarovat, ale většinou ty nejjednodušší věci fungují nejlépe. Třeba nakrájet pár listů na chleba s máslem. Nebo je s dalšími zelenými bylinkami nasekat a rovnou s máslem smíchat, vyrobíte si tak vlastní domácí bylinkové máslo. 

Bylinkové máslo
...........................................
250g másla
1 celá hrst čerstvých bylinek
(medvědí česnek, petrželka, pažitka, 
libeček, jarní cibulka, bazalka apod.)
cca 1,5 lžičky mořské soli

Máslo nechte při pokojové teplotě změknout, zelené bylinky nakrájejte nadrobno a spolu se solí vmíchejte do změklého másla. Sůl přidávejte postupně podle chuti, ať není výsledek zbytečně přesolený.
Hotové bylinkové máslo pak uchovávejte v lednici. Můžete je také zamrazit, praktická budou třeba kolečka. Z hotového másla vytvarujte váleček, zabalte do potravinářské folie a nechte ztuhnout v lednici, z másla poté krájejte kolečka, která necháte zmrazit, samozřejmě, že lze zamrazit i váleček celý.

 

Bylinkové máslo můžete přidat do míchaných vajíček, do polévek, do pomazánek,  na topinku, na vařené brambory, přimíchejte je do bramborové kaše.
Využijete je i při pečení masa, díky němu získá vypečená šťáva jemnou máslovou příchuť. Položte kousek másla na grilovaný steak nebo plátek masa opečeného na pánvi, tak stejně to funguje i s rybami. Možnosti jsou nekonečné a vy máte v tomhle jednoduše zelenou.


                                                                Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz