Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Maso na talíři
  4. Fazolová kovbojka

Fazolová kovbojka

Tahle doba koronavirová, co nás momentálně drží doma, prověřuje všechny naše schopnosti a možnosti až do morku kostí. Zkouší, co v nás všechno je a co ještě navíc z nás může vydolovat. Plácat tady něco o tom, jak stmeluje rodiny, učí nás vzájemné toleranci a poukazovat na její pozitiva i negativa tady rozhodně nechci, na to jsou jiní odborníci. Že se objeví ponorková nemoc, s tím se musí trochu počítat, to se stává i v lepších rodinách, ale jak ponorka přišla, tak zase také odejde. 
Důležité je najít si v tom všem svoji vlastní cestičku. Ta moje vede jak jinak než kolem sporáku a trouby. Tahle doba totiž prověřuje také naše kuchařské schopnosti. Pro některé se stalo vaření nutností, pro mě je stále radostí a ikdyž jsem i před tím vařila skoro denně, tak teď se mohu pouštět ještě dál, můžu popustit uzdu své kuchařské kobylce a vařit i jídla, která bych dřív nevařila.


V praxi to pak vypadá třeba takto. Přichystáte si víc mletého masa na plnění paprik než ho spotřebujete a pak řešíte otázku, co s ním. Znovu zamražovat jednou rozmražené? To se prý nedělá. Tak ten zbytek necháte v lednici v naději, že do druhého dne vás napadne, co z něho uvařit. Ještě večer než děti usnou, probíráte s nimi, co by si rády daly druhý den k obědu. Sekaná a karbenátek je ohraná písnička, na kterou nemá nikdo chuť, čevapčiči a kuličky à la Ikea neprošli, na holanďana nemáte dostatek sýru, pštrosí vejce a boloňská byly nedávno ... a jak se k vám ty děti tulí ze všech stran, bleskne vám hlavou jídlo ze školní jídelny. Směs mletého masa, fazolí a kukuřice v oranžovohnědé omáčce. Maminka ji měla pojmenovanou jako mexické fazole a s čerstvým chlebem to byla lahůdka.
Návrh byl po menších úpravách nakonec přijat, jen ten nejmladší řekl: "Fazole já papat nebudu."



Z mexických fazolí se staly kovbojské a žádná kovbojka to nakonec nebyla. Trochu divoké to bylo jen s těmi fazolemi, které jsem ještě v noci šla namočit do hrnce do vody. Mít tak doma plechovku sterilovaných, bylo by to jednodušší, ale správná hospodyňka si musí umět poradit za každých okolností. 


Kovbojské fazole
.......................................................
mleté maso - ideálně hovězí
cibule 
česnek
rajčatový protlak 
fazole červené, bílé
uzená mletá paprika
sůl, pepř, oregano, chilli

Fazole přes noc namočte a druhý dne uvařte do měkka, v papiňáku je to rychlejší a nejrychlejší verze je, koupit si fazole sterilované v konzervě.


Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět, přidejte prolisovaný česnek nebo ho nakrájejte na drobné plátky a nechte ho jen rozvonět, delší tepelnou úpravou by zhořkl. Přidejte mleté maso a důkladně je orestujte.

Kdybych vařila tohle jídlo výlučně pro dospěláky, přidala bych ještě na kostičky nakrájenou slaninu a hezky bych ji opražila dozlatova. Naše děti by ale ty malé kostičky, co dodávají jídlu chuť a šmrnc, dokázaly vybrat do posledního kousíčku.

Jakmile je maso orestované, přidejte mletou papriku, rajčatový protlak, můžete použít  klidně drcená rajčátka a krátce vše zarestujte, podlejte vodou, osolte, přidejte pepř a duste dokud nebude maso měkké. Nakonec vmíchejte fazole, přidejte i přiměřené množství vody z vaření fazolí nebo nálevu z plechovky a vše nechte ještě tak deset minut povařit, aby se propojily chutě. 
Máte-li rádi kukuřici, můžete také přimíchat sterilovanou. Přidejte ji společně s fazolemi. Na konečné dochucení se hodí oregano, popř. jiné zelené bylinky, co máte zrovna po ruce. Kdo má rád ostřejší, přidá mletou pálivou papriku nebo chilli.
A nejlepší přílohou je čerstvý chleba, ale i rýží nic nezkazíte.


Kovbojku během vaření asi nezažijete, ta pravá střílečka totiž začne až za pár hodin poté. Doporučovala bych tedy po požití tohoto pokrmu nechat si v ložnici na spaní otevřené okno.  
Čerstvý vítr do plachet .... tedy do ložnice, ale i v kuchyni 

                                                                  Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz