Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kynuté těsto
  4. Buchtičky s krémem i bez

Buchtičky s krémem i bez

Můj muž sladká jídla moc nejí. Říká, že pokud v nich nevoní bůček, není to nic pro něj. Výjimkou jsou buchtičky s krémem. Ty on rád, ty si s chutí dá.  Kdybych vařila podle našich dětí, byla by to stále dokola rajská polévka nebo špagety. Někdy je masa prostě už dost a je potřeba si život osladit.
Moje těsto na buchtičky nemá žádný přesný recept. Je tak nějak od oka. Kynutá těsta jsem se naučila zadělávat podle mojí maminky. Jako malá holka jsem jí koukala pod ruky, když bylo těsto řídké přidala se mouka, v opačném případě se přililo mléko.  A výsledek byl vždycky dokonalý. Po buchtách, vdolcích a koláčích se jen zaprášilo. Pro kuchařinky, které si netroufnou namíchat těsto podle oka může být vodítkem třeba tenhle následující recept.

Buchtičky s krémem
......................................
330 g hladké mouky
50 g cukru krystal
100 g másla
1 vejce
170 ml mléka
14 g čerstvého droždí
špetka soli
strouhaná citronová kůra 

Nejprve si připravte kvásek - do mističky dejte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí, nechte nakynout, mělo by stačit 10 minut.
Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, citronovou kůru, přilejte mléko s kváskem, vajíčko, rozpuštěné vychladlé máslo a vypracujte hladké těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto na teplém místě vykynout, trvá to zhruba hodinu. Každá mouka je jiná, budete-li mít těsto příliš hutné, přilejte trochu mléka navíc.
Z vykynutého těsta tvořte malé bochánky - kuličky, ty pak dávejte jednu vedle druhé na sádlem vymazaný pekáček, každou buchtičku potřete ze všech stran rozpuštěným sádlem, aby se navzájem k sobě nepřilepovaly. Pečte v předem nahřáté troubě na 160-180 °C asi dvacet minut.
Hotové upečené buchtičky po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemským rumem. Zůstatnou tak krásně vláčné a navíc budou voňavé.

K buchtičkám můžete uvařit klasický vanilkový puding podle návodu na obale. Nakonec do něj vmíchejte plátek másla pro zjemnění. Hlavně nezapomínejte důkladně míchat nejen dokola po dně hrnce, ale i uprostřed, prostě všemi směry. Chuť připáleného pudingu nespraví ani když do něj přimícháte panák či dva rumu tuzemáku. V obchodech lze také koupit hotový vanilkový krém na buchtičky, vyrábí ho firma Amylon. Nebo můžete svoje strávníky oslnit vlastním vanilkovým krémem.

Vanilkový krém
.............................................
500 ml smetany (min 30%)
6 žloutků
90 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
špetka soli

Vanilkový lusk rozřízněte na půl a vyškrábejte semínka. Do kastrolu nalijte smetanu, přidejte vyškrábaná semínka i lusk a přiveďte skoro k varu. Vypněte a nechte trochu zchladnout. Když je smetana vlažná, vyndejte lusk a zašlehejte do ní žloutky prošlehané s cukrem, přidejte špetku soli. Za stálého míchání vařte na mírném plameni, dokud krém nezačne houstnout. Kastrolek ihned odstavte a přelijte krém do studené servírovací misky, během chladnutí několikrát zamíchejte, aby krém zůstal hladký. Během chladnutí krém ještě trošku zhoustne.

A jestli jste pekli husu a schovali si vypečené sádlo, rozhodně neváhejte lžíci tohoto sádla přidat při míchání do těsta. Upečené buchtičky budou křehké a nadýchané jako obláčky nebo jako peříčka? 

Tak sladké vanilkové pečení!  

                                                                                  Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz