Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Bez ocásku

Unás doma tvarohová těsta moc nefrčela. Snad proto, že pro naši maminku nebyl problém během chvilky namíchat kynuté těsto rovnou od oka, bez jakéhokoliv vážení surovin a potom samotné buchty tvarohem naplnit. 
Smažené tvarohové koblížky byly tedy pro mě zcela novou novinkou. Vlastně jsem je nikdy nejedla. Objevila jsem je náhodou díky instagramu. Jedno letní ráno tam na mě vykoukla fotka krásných nadýchaných kuliček, obalených v cukru. Radost pohledět, až se sliny sbíhaly. Dychtivě jsem začala prstem jezdit po displeji mobilu, lačná dopátrat se receptu. Naštěstí autorka byla laskavá a určitě i zkušená uživatelka instáču, proto k fotce přidala odkaz na recept. Bez dlouhého váhání jsem se na něj hned proklikala. 
Bylo by neslušné jen tak čmajznout recept a ani nepoděkovat, tak jsem jí pochválila koblížky, poděkovala za recept a připsala, že se chystám vyzkoušet je. Ona mi zase na oplátku popřála ať se povedou.
Její návod byl dokonalý, napsaný stručně a výstižně. Někdy jsou recepty psány tak dopodrobna, že se ve čtení zkrátka ztrácíte, jindy jakoby náhodou nebo že by snad záměrně chybí drobná maličkost, aby se dílo povedlo.

Namíchala jsem těsto, naplnila cukrářský sáček, odstřihla jsem špičku a vytlačila malý váleček. S trochou nedůvěry zato s velkou zvědavostí jsem čekala, jak tohle dopadne. Nůžkami odstřižený kousek těsta dopadl do rozpáleného oleje. Místo kuličky se vytvořil malinkatý šišatý patvar s ocáskem. Odstřihla jsem tedy ještě kousek špičky sáčku, aby byl otvor větší. Pak už do oleje padala kolečka, která se měnila v nadýchané kuličky a opravdu se samy otáčely z osmažené strany na neosmaženou. Některým jsem musela lehce vařečkou pomoci, neboť se přilepily na dno fritovacího košíčku. Copak by mě někdy napadlo stříhat těsto nůžkama? A ono to perfektně funguje. Jen je potřeba ustřihnout rovně celou plochu vytlačeného těsta, neufiknout je dřív a zešikma, jinak místo kulatých kuliček budete mít šišonky s ocáskem.

Tvarohové koblížky
.............................................
250g tvarohu ve vaničce
50g cukru
3 malá vajíčka
4 lžíce rumu
půl lžičky vanilkového extraktu
150g hladké mouky
půl sáčku kypřicího prášku do pečiva
čtvrt lžičky soli


Sypké suroviny společně promíchejte a odložte stranou. Tvaroh, cukr, vajíčka, rum a vanilkový extrakt zamíchejte šlehačem nebo v mixéru do kompaktní hmoty, pomalu  přidávejte sypkou směs a dobře promíchejte. Z připraveného těsta hned tvořte kuličky a smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo ve friťáku. 
Kuličky můžete tvořit buď pomocí dvou lžiček, kdy jednou lžičkou naberete hromádku těsta a druhou lžičkou ji shrnete rovnou do oleje. Tvary jsou pak spíš šišaté než pravidelné kuličky.
Jednodušší a rychlejší metoda je pomocí cukrářského sáčku, použít můžete i jakýkoli obyčejný igelitový sáček. Naplňte ho těstem a podle toho, jak velké chcete mít kuličky, ustřihněte špičku sáčku. 
Vytlačte kousek těsta a ten nůžkami rovným krátkým střihem odstřihněte rovnou do rozpáleného oleje. V případě, že se vám nepodaří ustřihnout rovnou plošku, vznikne šiška nebo kulička s ocáskem. 
Po vhození do oleje jsou kuličky chvilku u dna, potom vyplavou na hladinu. Kulaté kuličky se pak v oleji samy otáčí osmaženou stranou nahoru a neosmaženou dolů. Když se jim nebude chtít, jednoduše je otočte. Osmažené kuličky by měly mít zlahohnědou barvu. Po vytažení z oleje je nechte okapat na papírové utěrce a obalte ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.

Když jsem vyndávala poslední koblížek z oleje, zaklepaly na dveře kamarádky, jestli se s nimi půjdu projít. Abych jim čekání zkrátila, než uklidím kuchyň, podala jsem jim do ruky talířek s koblížkama. Obě s plnou pusou něco mumlaly, moc jsem jim nerozuměla, ale znělo to jako, že čerstvé a teplé jsou prostě nejlepší. 
                                                                         Iva Růžičková

Inspiraci jsem našla tady: http://mysundayfeast.blogspot.com a koblížky z kynutého těsta jsou zase tady: https://www.paniruzickova.cz/2019/02/koblihove-hody.html

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz