Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Bez antibiotik to nejde

Bez antibiotik to nejde

Mám kamarádku, která do jídel, kam bez pochyby patří česnek, dává dávku přímo dvojitou a do jídel, kde byste česnek nečekali, ho přidá občas taky. A kdyby to šlo, pekla by snad i tvarohové buchty s česnekem. Říká, že česnek je přírodní antibiotikum a ona o zdraví svoje a svých blízkých bude pečovat s pomocí těch nejlepších pomocníků, a to vyloženě přírodních. Česnek přidává do jídel nejen pro lepší chuť, ale i z důvodů čistě preventivních. Ostatně o pozitivních účincích česneku na lidské zdraví se můžeme dočíst už na papyrech starého Egypta. Negativní na česneku je snad jen jeho aroma. Já s oblibou říkám, že česneková vůně nevychází jen z úst, ale šíří se nenápadně ze všech pórů celého těla.
Máte rádi topinky? Z obou stran pořádně očesnekované a nahoru volské oko? Jako malá jsem tu vůni česneku neměla ráda, zacpávala jsem si nosík a dělala u toho všelijaké pitominky a grimasy, když mně chtěl tatínek po takovéto večeři dát česnekovou pusu na dobrou noc. Časem jsem přišla na to, že topinka s volským okem nemá bez česneku vůbec žádné grády.
Recept na topinku do křupava opečenou tu ale nečekejte. Mám pro vás něco, kde si česnek vychutnáte na plno, v jemnější a lahodnější podobě. 

Chladné počasí přímo vybízí k vaření polévek, které nás zahřejí a zasytí zároveň. Jednou z nich je bezpochyby česnečka. Zkuste ji trochu jinak. Z pečeného česneku a se smetanou. Je to ta nejluxusnější polévka, jakou jsem kdy jedla a vlastně i uvařila. Určitě ji vyzkoušejte, nebudete litovat. Spíš budete litovat, že hrnec je už prázdný.

Krémová polévka z pečeného česneku
...........................................

rozpis na 4 porce

4-5 palic česneku
2 větší brambory
1 větší cibule
1 litr zeleninového vývaru
150 ml smetany
sůl, pepř, olivový olej

Nejprve si upečte česnek. Jednotlivým paličkám odřízněte vrchní část, každou pak pokapte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Takto připravené je dejte na pekáček nebo do zapékací mísy a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 20-30 minut, dobu pečení přizpůsobte velikosti paliček česneku.
Důležité je znát sílu česneku, někdy je slabší a je potřeba víc paliček, jindy naopak.  S pravým českým máte česnekovou sílu stoprocentně zaručenou.

Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji. Nemusíte se trápit s příliš drobnými kousky, nakonec se vše v polévce rozmixuje. Přidejte brambory nakrájené na menší kostky, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
Zeleninový vývar jsem bohužel neměla právě po ruce, tak jsem použila vodu a přidala dvě vrchovaté lžičky mého domácího polévkového koření. Díky bramborám, které polévku zahustí, není potřeba používat mouku.

Jak budou brambory měkké, polévku dál nevařte, přilijte smetanu, vymáčkněte upečené česnekové stroužky a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem. 
V tomto případě se soli nebojte, přesto s ní velmi opatrně a přidávejte postupně. Sůl podpoří a zvýrazní chuť česneku. Sama jsem se o tom přesvědčila. Hotová polévka se mi totiž zdála stále taková nijaká a mdlá, zkusila jsem ji přisolit a ještě jednou a vida, v tu chvíli získala polévka ten správný říz. 

Polévku podávejte s kostičkami rohlíku opečeného na másle. Přidejte na špičku lžičky pesta z medvědího česneku, kapku olivového oleje a už se můžete nechat unášet do nebes touto lahodnou sametově jemnou česnekovou chutí.

Znáte tohle úsměvné pořekadlo?
Kdo jí cibuli, tam nechodí lékař. Kdo jí česnek, tam nechodí nikdo. 

Uvaříte-li ovšem hostům tuhle polévku, budou k vám rádi chodit všichni!


                                                                    Iva Růžičková 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz