Přeskočit na hlavní obsah

Ve formě

Vášeň pro staré věci máme s mojí maminkou společné. Zvláště pak jedná-li se o kuchyňské nádobí, kameninové hrnce, hrnky, formy na pečení, mísy a jim podobné kousky. Zatímco já v nich vařím nebo peču, ona je má vystavené na poličce a v těch prasklých nebo s ulomeným uchem má zasázené kytky. Moje děti skoro šílí, když zjistí, že jsem si přinesla domů nějakou starožitnost nebo že jsme s mým mužem pořídili něco na blešáku. Mě tyhle staré věcičky bavily a lákaly už odmalička. Jak to že ani jedno dítě nezdědilo tuhle vášeň pro staré věci?




Z předloňské dovolené jsem si přivezla nádherný litinový pekáč jedlově zelené barvy. Ležel jen tak s ostatními kastroly a hrnci na zemi na dvorku domu, jež byl jakýmsi prodejním místem starožitností a všelijaké rozmanité veteše, prostě Antyki. Natrefili jsme na tento bazárek čistě náhodou toulkami po polském venkově. Velikost pekáčku byla tak akorát přesně na jedno kuřátko a navíc měl kastrol poklici. Naše děti chvíli brblaly, že tenhle starý hrnec pojede s námi domů a předháněly se v těch nejkatastrofálnějších příbězích. Vymýšely hrůzostrašné historky o tom, kdo a co mohl v takovém hrnci vařit, natož pak z něho vůbec něco jíst. Chtěly mě odradit, ale spíš hrály tu svou hru na nechuť ke starým věcem. Přitom takový pekáč může ukrývat v sobě nádherný příběh, vysvětlovala jsem jim zase já. 
Po příjezdu domů nás za pár dnů přijeli navštívit moji rodiče. První zážitek, co jim děti začaly hned vyprávět, byl příběh z bazaru a ukazovaly, jaký prý příšerný starý hrnec jsem si přivezla domů. Moje maminka na něj koukla a pak tomu všemu nasadila korunu, když s ledovým klidem prohlásila: "To je ale krásný květináč! To má vaše maminka určitě na kytky!"
Takže díky za podporu, mami! pomyslela jsem si v duchu.



Maminčina sváteční bábovka
.............................................................................
4 vejce 
140g změklého másla
220g cukr moučka
1 vanilkový cukr
350g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
250ml mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra
kakao 


Všechny suroviny, zejméne vajíčka a mléko by měly mít pokojovou teplotu. 
Změklé máslo s oběma cukry vyšlehejte do světlé pěny a postupně zašlehávejte po jednom žloutky. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. 
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a strouhanou citronovou kůrou, po částech ji přisypávejte do našlehané máslové směsi, zároveň po částech přilévejte mléko a rum, nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků. Z těsta si oddělte část do misky, a tu obarvěte sypkým kakaem.
Bábovkovou formu vymažte sádlem (máslem), vysypte polohrubou moukou a těsta do ní střídavě lijte.
Bábovku pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut, podle zkušeností s vlastní troubou. Nejlepší je stejně zkouška špejlí - zapíchněte ji do bábovky, zůstane-li po vytažení suchá, je bábovka upečená.
Vytáhněte bábovku z trouby, malinkou chvilku ji nechte ještě ve formě a pak ji vyklopte na velký rovný talíř, tác, podnos nebo podložku, kterou běžně pro bábovky používáte.


Nadýchaná voňavá bábovka našim dětem chutná a pokaždé se po ní rychle zapráší. Co by na to ale řekly, kdyby věděly, že ji peču ve staré kameninové bábovce? Určitě má tahle forma klidně přes sto let. Dostala jsem ji od své babičky, která letos oslaví devadesátédruhé narozeniny a před ní v té bábovce pekla bábovky už i moje prababička. Nechám si tedy tohle sladké stoleté tajemství zatím pro sebe.  
                                                                 Iva Růžičková

Komentáře