Přeskočit na hlavní obsah

Čízkejk

Vzala jsem svého muže ke kamarádce na návštěvu, aby si měl i její muž s kým povídat. Ona, neznalá věci a poměrů, neprozřetelně prozradila, že v televizi začali dávat sérii bondovek. Od nejstarších po nové. Každý pátek v osm. 
Zatímco ona se tvářila nadšeně, já si povzdechla. Být na té návštěvě sama, tuhle informaci svému muži jisto jistě zatajím. Každý bondovský díl viděl aspoň milionpětkrát, a přesto se na několik týdnů naše páteční romantické večery ve dvou promění ve večery filmové, kdy je dovoleno mluvit popř. dělat jiné zvuky jen v čase reklam. 
James Bond, ač je občas ztvárněn muži charismatickými, není můj typ a navíc mě okrádá o čas a prostor. Jediná televize, kterou vlastníme, je v kuchyni a během řádění tohoto nejznámějšího tajného agenta na obrazovce nemohu řádit v naší kuchyni já, a to ani tajně. 
Tartaletky, které měly být víkendovým zákuskem, musely být tedy upečené včas, abych stihla uklidit všechno kolem a v osm hodin mohl plavnými kroky šelmy do naší kuchyně nerušeně vniknout agent Jejího Veličenstva, nikoliv Bob Saint-Clare.


A jak už to bývá, když se spěchá, kromě fungl nových formiček se vytáhne také fungl nový nevyzkoušený recept a bůhvíproč se ho snažíte přesně držet. A tak bez rozmyslu nebo snad s úmyslem, že to je přece skvělý nápad, proč mě to nikdy nenapadlo, rozválíte těsto na korpusy mezi dvěma listy pečícího papíru. Samozřejmě, že se těsto nalepilo na papír a místo vykrajování úhledných koleček jsem seškrabávala nožem kousky těsta a hňácala je do formiček. 
A přece jsem je upekla. Ovšem v první fázi jakési naštvanosti jsem měla sto chutí je vyhodit oknem ven. Představa o lehkém letním dezertíčku s citronovým krémem se rozplynula. Při pohledu na upečené šišaté mističky se ke všemu ještě dostavila lítost. Vezmi rozum do hrsti, radilo mně moje moudré já, ráno moudřejší večera!



Díky, pane Bonde, nebýt vás, neměla bych skvělý podklad pro zcela nový výjimečný zákusek. Na nic jiného se totiž tyhle nepovedené korpusky nehodily. 
Jupííí a třikrát hurá, nakonec se mi povedl zcela parádní kousek, který ocenily všechny naše čtyři děti. Považuji to za velký úspěch i přesto, že můj muž neochutnal ani ždibek. Při pohledu na dvě vaničky tvarohu, které jsem dávala do nákupního košíku, už předem v obchodě hlásil, že se dobrovolně vzdává jakékoliv ochutnávky ve prospěch ostatních, byť bude výsledek sebelákavější.



Cheesecake
................................
150g máslových sušenek
60g másla
500g tučného tvarohu
100g krémového sýru
 (např.Lučina, žervé, Philadelphia)
100g moučkového cukru
50 ml smetany ke šlehání
3 vejce
1 žloutek
lžička vanilkového extraktu

Dortovou formu vyložte pečicím papírem popř. papír dejte jen na dno tak, že ho do formy zapnete a přebytečné okraje odstřihnete, boky formy vymažte máslem. 
Na korpus rozdrťte sušenky, dobře to jde v uzavřené nádobce v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového sáčku a několikrát je přejeďte válečkem. Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a tuto směs rovnoměrně napěchujte na dno formy, velice dobře to jde vypouklou stranou lžíce. Takto připravený korpus dejte na čtvrt hodinky chladit do lednice.
Do mísy přesyjte cukr ať v něm nejsou hrudky a promíchejte ruční metlou s vejci a žloutkem, postupně přidávejte tvaroh, krémový sýr, smetanu, vanilkový extrakt a vymíchejte hladký krém. Nechte krém chvíli odpočívat, aby z něj vyšly na povrch nežádoucí bublinky. Párkrát s mísou bouchněte třeba o stůl či pracovní desku, aby bublinky popraskaly. Je-li krém hodně našlehaný, plný bublinek, cheescake se v troubě nafoukne, a to my nechceme. Chceme krásně rovný nepopraskaný nenafouklý povrch. 
Troubu předehřejte na 160 °C. Připravený krém nalijte do formy, opět formou bouchněte, vyjdou bublinky, které se stihly ještě utvořit a zároveň se vyrovná povrch cheesecaku a můžete ho vložit do trouby. 
Aby nebyl cheesecake vysušený, peče se ve vodní lázni. Jestli bude dostačující postavit na dno trouby misku s vodou, nevím, nezkoušela jsem, držela jsem se raději osvědčených rad a na dno trouby dala vyšší plech, do něj nalila horkou vodu z rychlovarné konvice, do plechu s vodou opatrně vložila mělčí misku otočenou dnem vzhůru a na ni posadila formu s cheescakem. Aby snad nějakým nedopatřením nebo nešťastnou náhodou nepronikla voda dovnitř a korpus by byl pak mokrý, obalila jsem důkladně dno formy alobalem. 
Cheesecake pečte asi 35-40 minut. Prvních 30 minut troubu vůbec neotvírejte, poté můžete otevřít. Poklepáním lžící na bok formy zjistíte konzistenci cheesecaku, pečení končí ve chvíli, kdy se krém třepe jako želé. Dokud se vám nebude zdát, že má tuto konzistenci, kontrolujte cheesecake raději každých pět minut. Povrch cheesecaku by neměl zhnědnout. Upečený cheesecake nevyndávejte ven hned, ale nechte ho v pootevřené troubě chladnout. 
Vychladlý cheesecake můžete zdobit čerstvým ovocem, polévat ovocným želé, karamelem sladkým či slaným. Přidáte-li do krému strouhanou citronovou kůru, bude cheesecake chutnat jemně citronově a žádné další zdobení nepotřebuje.
Hotový cheesecake nechte pak v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne.






Protože, víc hlav, víc ví, posbírala jsem rady a tipy od čtyř renomovaných blogerek a vytvořila si svůj vlastní recept a postup. Pro podkladní vrstvu se skvěle hodí kromě nepovedených máslových tartaletek máslové sušenky Club od Opavie. Zkoušela jsem je při druhém pokusu a jejich křehké křupání velice příjemně doplňuje sametově jemný krém. 
S čízkejkem rozhodně nešlápnete vedle, je to dokonalý elegantní společník nejen pro slunné letní dny. 

                                                                    Iva Růžičková

Komentáře