Přeskočit na hlavní obsah

večeřa na oběd

Módní trendy a módní vlny se nevyhýbají ani gastronomii. Vzpomínám si, že jeden čas byly hitem vepřové kotlety na šlehačce. Tehdy jsem dost často slýchávala od svých kamarádek ale i kamarádů, že jejich maminky vařily k nedělnímu obědu maso na šlehačce. U nás doma se tohle nevařilo. Ani vlastně nevím proč. 
Později, kdy jsem si mohla rozhodovat sama, o tom co uvařím, jsem zjistila, jak je tohle jídlo lahodné a výhodné, když se všechny suroviny pečou společně v jednom pekáčku. 


Jedno pozdní páteční odpoledne mi oznámil můj muž, že v pondělí bude mít pracovní schůzku s obchodním partnerem a pak rychle dodal, že ten pán přijede k nám.
Jediná největší místnost v našem domě je kuchyň. Slouží zároveň jako jídelna, obývací pokoj, hrací pokoj, tělocvična, kinosál a kancelář mého muže. Pro pondělní dopoledne bylo tedy potřeba přeměnit tuhle multifunkční místnost na menší zasedačku a bylo nad slunce jasné, že v tento den nepřipadá v úvahu žádné velké vyváření nebo dokonce snad smažení.
"Mohl by ten pan Večeřa zůstat na oběd? zeptal se pak opatrně ještě můj muž. 
"Jasně!" zazněla moje odpověď a z legrace jsem do kalendáře na pondělí zapsala "večeřa bude na oběd".
V hlavě se mi pomalu rodil plán. Upeču ty kotlety na šlehačce, všechno se jednoduše zapeče v pekáčku, nebude s tím tolik práce a v kuchyni to bude jenom nenápadně vonět.


Vepřové kotlety zapečené ve šlehačce
.............................................................................
vepřové maso - kotleta, kýta
(kotlety můžou být s kostí) 
brambory
cibule
pórek
smetana min 31% tuku
sůl, pepř
Cibuli nakrájejte na půlkolečka, pórek na kolečka. Maso nakrájejte na plátky a jemně naklepejte paličkou, osolte a opepřete z obou stran. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 0,5cm.




Pekáček vymažte máslem, na dno nasypejte cibuli, pórek, na to pokládejte jeden vedle druhého plátky brambor a na ně položte připravené plátky masa, posypejte cibulí a pórkem.
Poslední vrchní vrstvu tvoří opět plátky brambor, jemně je osolte a můžete posypat bylinkami (tymián, oregano, zelená petrželka). Vše dejte krátce zapéct do trouby a poté zalijte smetanou, pekáček zakryjte víkem nebo alobalem, před koncem pečení nechávám odkryté, aby se udělala horní bramborové vrstvě opečená kůrčička.



Tenhle pokrm má nespočet variant, pórek můžete vynechat, můžet přidat plátky slaniny, můžete přisypat strouhaný sýr. 
Prostě vařte podle toho, jak vám co chutná, co máte rádi a jak suroviny ve spíži dovolí. A zbyde-li něco od oběda, můžete si dát ještě k večeři.
                                                                         Iva Růžičková

Komentáře