Přeskočit na hlavní obsah

Ořechové se žloutkovou

Na tenhle zákusek jsem měla zálusk už pěkně dlouho, jenže ho stále předbíhaly atraktivnější kousky. Touha vyzkoušet si nová cukrátka z pomyslného cukrářského nebe málem zastínily tenhle neobyčejně obyčejný zákusek. Nakonec se dočkal. Minulou sobotu jsem odhodlaně otevřela sešit s recepty na stránce s nadpisem Ořechové se žloutkovou polevou od babičky Jany.



Když jsem si jako malá listovala v prababiččině sešitě receptů, přišlo mi až komické, jak skoro u každého receptu byla připsaná drobná poznámka. Krátké a výstižné pečeme nebo dobré nebo děláme mi nepřišlo tak zvláštní jako když tam bylo napsáno Blaža Hamřikova nebo Jašková nebo od Mařenky z Biskoupek. To si prababička nepamatovala, od koho který recept má? Kroutila jsem nad tím vždycky hlavou a z principu jsem se těmto poznámkám vyhýbala, když jsem zapisovala recepty své mamince do jejího sešitu. Ona si tam pak tužkou také dopisovala od koho recept má. Čím víc jsem se tomu bránila, o to víc se mi tyhle dopisované poznámky pomstily. Dělám to přesně jako ony.  
V podstatě je to paměťový bod, po jehož přečtení se vám ihned vybaví ne jedna spojitost, ale třeba hned několik. Přesně víte, kde a s kým jste zákusek nebo buchtu jedli, kdy a kde jste ji poprvé ochutnali a spousta dalších malých maličkostí, detailů či velkých zážitků. Ve finále vám asi natolik chutnalo, že jste zatoužili také vlastnit recept na jeho výrobu. 
Nejinak to bylo s těmito ořechovými řezy. Recept nemám od své babičky, ale od babičky mé neteře, tchýně mojí sestry. Slovo tchýně nemám vůbec ráda, přijde mně k některým tchýním nespravedlivě studené a nemilé, prostě některé osůbky si tohle oslovení nezaslouží. Tak jsem si k receptu jednoduše napsala od babičky Jany.


Ořechové řezy se žloutkovou polevou 
....................................................................
160g cukru moučka
210g másla 
140g mletých vlašských ořechů
140g polohrubé mouky
do 2 skořápek teplou vodu
trochu kypřícího prášku do pečiva
4 bílky
na polevu:
4 žloutky
150g cukr moučka


Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, postupně tenkým pramínkem zašlehejte teplou vodu. Zatímco se míchá krém, vyšlehejte z bílků tuhý sníh. V misce zvlášť promíchejte mouku s ořechy a kypřicím práškem a postupně na střídačku s bílkovým sněhem ji vmíchejte již ručně metličkou nebo stěrkou do našlehaného másla.
Sníh je nutné vmíchat opatrně, abyste neporušili jeho konzistenci a těsto zůstalo nadýchané.
Plech vyložte pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozetřete těsto. Pečte v předem nahřáté troubě na 160 °C asi 30 minut. Dobu pečení si upravte podle zkušeností se svou troubou.
Během pečení ořechového korpusu připravte žloutkovou polevu. 
Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny, tu pak natřete na ještě horký upečený korpus a nechte zaschnout. Já jsem na pár minut strčila plech s takto připraveným moučníkem zpátky do vypnuté ale ještě vlažné trouby, aby poleva zaschla rychleji. 

Pozor při krájení poleva praská, použila jsem nůž s malými drobnými zoubky a krájení se spíše podobalo jemnému řezání pilkou než klasickému rozkrajování nožem a poleva stejně praskala. Chce to nějaký grif, na který jsem zatím nepřišla. 





Málokdy se trefím do vkusu mých dětí se sladkým zákuskem, tentokrát jsem zírala. Chodily tajně k plechu, ukrajovaly si čtverečky této sladké dobrůtky a večer se divily, že už tam není ani kousek té dobré buchty. Proč jsem jí prý neupekla víc? Přece jim neprozradím, že nebyly samy, kdo tajně chodil ukrajovat :-)

                                                                       Iva Růžičková

Komentáře