Přeskočit na hlavní obsah

Fazolová kovbojka

Tahle doba koronavirová, co nás momentálně drží doma, prověřuje všechny naše schopnosti a možnosti až do morku kostí. Zkouší, co v nás všechno je a co ještě navíc z nás může vydolovat. Plácat tady něco o tom, jak stmeluje rodiny, učí nás vzájemné toleranci a poukazovat na její pozitiva i negativa tady rozhodně nechci, na to jsou jiní odborníci. Že se objeví ponorková nemoc, s tím se musí trochu počítat, to se stává i v lepších rodinách, ale jak ponorka přišla, tak zase také odejde. 
Důležité je najít si v tom všem svoji vlastní cestičku. Ta moje vede jak jinak než kolem sporáku a trouby. Tahle doba totiž prověřuje také naše kuchařské schopnosti. Pro některé se stalo vaření nutností, pro mě je stále radostí a ikdyž jsem i před tím vařila skoro denně, tak teď se mohu pouštět ještě dál, můžu popustit uzdu své kuchařské kobylce a vařit i jídla, která bych dřív nevařila.



V praxi to pak vypadá třeba takto. Přichystáte si víc mletého masa na plnění paprik než ho spotřebujete a pak řešíte otázku, co s ním. Znovu zamražovat jednou rozmražené? To se prý nedělá. Tak ten zbytek necháte v lednici v naději, že do druhého dne vás napadne, co z něho uvařit. Ještě večer než děti usnou, probíráte s nimi, co by si rády daly druhý den k obědu. Sekaná a karbenátek je ohraná písnička, na kterou nemá nikdo chuť, čevapčiči a kuličky à la Ikea neprošli, na holanďana nemáte dostatek sýru, pštrosí vejce a boloňská byly nedávno ... a jak se k vám ty děti tulí ze všech stran, bleskne vám hlavou jídlo ze školní jídelny. Směs mletého masa, fazolí a kukuřice v oranžovohnědé omáčce. Maminka ji měla pojmenovanou jako mexické fazole a s čerstvým chlebem to byla lahůdka.
Návrh byl po menších úpravách nakonec přijat, jen ten nejmladší řekl: "Fazole já papat nebudu."

Z mexických fazolí se staly kovbojské a žádná kovbojka to nakonec nebyla. Trochu divoké to bylo jen s těmi fazolemi, které jsem ještě v noci šla namočit do hrnce do vody. Mít tak doma plechovku sterilovaných, bylo by to jednodušší, ale správná hospodyňka si musí umět poradit za každých okolností. 
Kovbojské fazole
.......................................................
mleté maso - ideálně hovězí
cibule 
česnek
rajčatový protlak 
fazole červené, bílé
uzená mletá paprika
sůl, pepř, oregano, chilli


Fazole přes noc namočte a druhý dne uvařte do měkka, v papiňáku je to rychlejší a nejrychlejší verze je, koupit si fazole sterilované v konzervě.




Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět, přidejte prolisovaný česnek nebo ho nakrájejte na drobné plátky a nechte ho jen rozvonět, delší tepelnou úpravou by zhořkl. Přidejte mleté maso a důkladně je orestujte.

Kdybych vařila tohle jídlo výlučně pro dospěláky, přidala bych ještě na kostičky nakrájenou slaninu a hezky bych ji opražila dozlatova. Naše děti by ale ty malé kostičky, co dodávají jídlu chuť a šmrnc, dokázaly vybrat do posledního kousíčku.

Jakmile je maso orestované, přidejte mletou papriku, rajčatový protlak, můžete použít  klidně drcená rajčátka a krátce vše zarestujte, podlejte vodou, osolte, přidejte pepř a duste dokud nebude maso měkké. Nakonec vmíchejte fazole, přidejte i přiměřené množství vody z vaření fazolí nebo nálevu z plechovky a vše nechte ještě tak deset minut povařit, aby se propojily chutě. 
Máte-li rádi kukuřici, můžete také přimíchat sterilovanou. Přidejte ji společně s fazolemi. Na konečné dochucení se hodí oregano, popř. jiné zelené bylinky, co máte zrovna po ruce. Kdo má rád ostřejší, přidá mletou pálivou papriku nebo chilli.
A nejlepší přílohou je čerstvý chleba, ale i rýží nic nezkazíte.



Kovbojku během vaření asi nezažijete, ta pravá střílečka totiž začne až za pár hodin poté. Doporučovala bych tedy po požití tohoto pokrmu nechat si v ložnici na spaní otevřené okno.  
Čerstvý vítr do plachet .... tedy do ložnice, ale i v kuchyni 

                                                                  Iva Růžičková

Komentáře