Přeskočit na hlavní obsah

Lowpaczech ‹loupáček›

Poslední dny plní stránky sociálních sití, mimo jiné, fotky krásně dozlatova vypečených bochníků chleba, křupavých rohlíků, zapletených houstiček a ani loupáčky nebo chcete-li makovky nezůstávají pozadu. Kostička čerstvých kvasnic nebo pytlíček sušených se v současné chvíli cení víc než sůl v pohádce.
Všichni tak nějak omezili časté nákupy v obchodech a pustili se do domácího pečení. Někteří jsou zvyklí a pečou běžně a ti druzí v sobě probudili nebo oprášili spící hospodyňky s pocitem jakéhosi vnitřního naplnění či zodpovědnosti, že o obživu své rodiny se dokážou postarat sami vlastními silami. A proč ne? Kdy jindy, když né teď?

Kdo je s dětmi celé dny doma, uvítá jakoukoliv novou činnost, aby své ratolesti na chvíli zabavil. Vždyť zamotat třeba právě rohlíky je tak zábavné a posypávat je semínky ještě zábavnější. To pak skáčete samou radostí s hadicí od vysavače, abyste posbírali všechny ty miniaturní modré kuličky rozkutálené po celé kuchyni. Jistě, dalo by se říct, že v podstatě i na tohle máme teď čas, jenže opak je pravdou a nevím jak vaše, ale moje nervy v tuto chvíli docela trpěly.




Loupáčky
.........................................


Kdo je s dětmi celé dny doma, uvítá jakoukoliv novou činnost, aby své ratolesti na chvíli zabavil. Vždyť zamotat třeba právě rohlíky je tak zábavné a posypávat je semínky ještě zábavnější. To pak skáčete samou radostí s hadicí od vysavače, abyste posbírali všechny ty miniaturní modré kuličky rozkutálené po celé kuchyni. Jistě, dalo by se říct, že v podstatě i na tohle máme teď čas, jenže opak je pravdou a nevím jak vaše, ale moje nervy v tuto chvíli docela trpěly.

Svoje první loupáčky jsem upekla loni v srpnu. Byly to spíš takové rozjeté naducané bacóchy než štíhlé roztomilé rohlíčky. Chuťově taky nestály za moc, ale bylo mi jich líto, tak jsem jich pár schovala do mrazáku, třeba se budou hodit. Ano, za měsíc jsem je hodila našim ovcím. Ony si je pěkně schroupaly a já zase měla místo v mrazáku pro jinší věci.
Na loupáčky jsem ale nezanevřela a pokoušela se dál najít recept, který by mi vyhovoval. Jak dosáhnout toho, aby loupáčky byly nadýchané, měkké a vláčné i druhý den? Tohle by měla zajistit metoda Tangzhong. Je to asijský způsob, jak jsem si ověřila u mé kamarádky žijící již delší dobu v Japonsku.
Při teplotě 65°C začne škrob v mouce želatinovat, vytvoří spíš takový gel, ten pak v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody a těsto je díky němu měkčí, nadýchanější, vláčnější a déle čerstvější. Recept na loupáčky jsem nakonec našla na blogu Kuby a Blanky, a přesto, že recept je dokonalý, jsem si dovolila malinkaté kosmetické úpravy udělat.


Tang zhong:
25g hladké mouky
125g mléka

V kastrolku promíchejte metličkou mouku s mlékem, na mírném ohni směs za stálého míchání zahřívejte na teplotu 65°C, trvá to krátce, asi tak 2-3 minuty. Směs by měla zhoustnout a připomínat bílý gel.
Nemáte-li teploměr, stáhněte kastrolek s Tangzhongem z ohně ve chvíli, kdy směs začne houstnout, nesmí se vařit.
Tangzhong nechte vychladnout na pokojovou teplotu, na povrch kašičky přitiskněte potravinářskou folii, aby se nevytvořil škraloup. 
Tangzhong můžete skladovat v lednici 2-3 dny, před použitím je potřeba nechat ho ohřát na pokojovou teplotu.


Těsto:

475g hladké mouky
60g cukru krupice
7g sušeného droždí
5g soli
50g změklého másla
1 vejce
150ml mléka plnotučného 

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sušené droždí, sůl a vše promíchejte, přidejte změklé máslo a všechno dohromady zpracujte rukama do jemné lehce drobivé směsi, v mouce by neměly být cítit žádné hrudečky másla.
Přidejte tang zhong a mléko - obojí by mělo mít pokojovou teplotu, vejce a vypracujte hladké vláčné těsto. Bude-li se vám zdát příliš řídké a lepivé, přidejte trochu mouky. Z těsta vytvarujte kouli a nechte ji v míse pod zakrytou utěrkou při pokojové teplotě kynout 60-90 minut, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.



Vykynuté těsto krátce prohnětejte na vále a rozdělte na 10 stejně velkých kousků, z každého pak utvořte kuličku, tu rozválejte na trojúhelníček a srolujte do tvaru rohlíku.
Já se rozhodla pro jiný způsob a těsto rozdělila na dvě poloviny, z každé vyválela placku a tu nožem rozkrojila na šest dílků. Protože mi těsto kynulo přímo pod rukama, ještě jsem každý trojúhelníček trochu rozválela do délky a pak zamotala do tvaru rohlíku. Dávejte pozor na to, aby špička rohlíku byla přehnutá a přilepená, já na tohle byla trošku lajdák a špičky loupáčků se pak teplem v troubě otevřely jako nějaké zobáky.





Takto připravené loupáčky nechte v dostatečných rozestupech ještě kynout přímo na plechu na pečicím papíře cca 60 minut, než opět zvojnásobí svůj objem. 


Loupáčky pečte v předem nahřáté troubě na 200°C, před pečením je potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem.






Když jsem nedočkavě rozlamovala jeden ještě teplý loupáček, abych začerstva ochutnala, uvědomila jsem si, že jeho název nevznikl náhodně. Na lomu bylo krásně vidět, jak je těsto uvnitř srolované a klidně by se dalo po vrstvičkách loupat.

Statistika návštěvnosti mého blogu poukazuje na stále se zvyšující počet sledovatelů z cizích zemí, považovala jsem tedy za vhodné přiblížit jim náš český název tohoto sladkého pečiva. Lowpaczech - vyslovujte tedy pomale zřetelně a po slabikách 
‹ lou pa ček ›.
                                                                        Iva Růžičková

Komentáře