Přeskočit na hlavní obsah

z Honzova ranečku

Pohádek, ve kterých vystupuje vesnický chasník Honza, je hned několik a všechny mají jedno společné - ve všech si Honzík nese do světa v ranečku pár buchet. Ač by raději ležel v teplíčku doma za pecí a dál hrál roli toho hloupého Honzy, byl to kluk chytrý a mazaný a dobře věděl, že vydávat se za hlupáka má své výhody. 
Pokaždé ho však okolnosti donutili z té pece slézt a vydat se do světa, vždy vyzbrojen buchtami od maminky. Ona moc dobře věděla, proč mu je s sebou dává. Jednak měly funkci jakéhosi platidla a pomyslné vstupenky a za druhé chtěla, aby když se i na samém konci světa do té buchty zakousne nebo kdyby mu snad v tom širém světě bylo těžko a ouzko, aby mu připoměly domov. 
Dneska by možná šel Honza do světa se smaženým řízkem, možná kreditkou, aby se mohl po cestě zastavit v mekáči nebo káefcéčku, možná by měl mobil a volal by nějakou dovážkovou službu damejidlo. 
Nejsou ale ty pohádkové buchty romantičtější, opravdovější a láskyplnější? Lehce zasněžené moučkovým cukrem, sladce vonící, nadýchané jako peřina, připomínají náruč a pohlazení maminky nebo babičky a uvnitř schovávají dobře myšlené rady a rozumprdy tatínka či dědečka.



Kynuté buchty 
pohádkové "Honzovky"
...........................................................................
250g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
10g čerstvého droždí
30g cukru krupice
40g másla
1 vajíčko
špetka soli
strouhaná citronová kůra

Nejdříve si připravte kvásek: ve vlažném mléce rozmíchejte část cukru, rozdrobte kvasnice, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Měla by vzniknout nadýchaná pěna.
Máslo rozpusťte, nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku, promíchejte v ní sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek cukru, pak přilijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, přidejte vajíčko a ručně nebo v robotu vymíchejte hladké těsto. Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte vykynout cca 1 hodinu nebo až zdvojnásobí svůj objem.



Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných kousků. Na lehce pomoučněném vále udělejte z každého bochánku placičku, do středu dejte náplň. Okraje zvedněte jako do uzlíčku a přimačkávejte k sobě, slepujte, aby nezůstala žádná dírka, kterou by mohla náplň vytéct ven, prostě zamotejte takový raneček - buchtičku.






Buchty skládejte do máslem vymazaného pekáčku jednu vedle druhé, hladkou stranou nahoru a zároveň buchty celé kolem dokola potírejte rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily a po upečení šly od sebe dobře oddělovat. Takto připravené buchty nechte přikryté ještě 15-20 minut nakynout.




Poté pečte v předem nahřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Dobu pečení si upravte podle své trouby. 
Hotové upečené buchty ihned po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem, díky tomu budou vláčné a voňavé.
Těchto dvanáct kousků se vleze do pekáčku o rozměrech 26x21cm. Můžete je dělat poloviční, budete jich mít jednou tolik. Chcete-li mít buchet ještě víc, použijte větší plech a množství surovin jednoduše zdvojnásobte.



Buchty můžete plnit různými náplněmi, švestkovými povidly nebo marmeládou.

Tvarohová náplň:
V misce umíchejte tvaroh z alobalu, vajíčko, strouhanou citronovou kůru a podle chuti přidávejte cukr moučka a vanilkový cukr, kdo má rád, může přimíchat rozinky.

Ořechová náplň: Mleté vlašské ořechy smíchejte v misce s moučkovým cukrem a citronovou kůrou a zalejte horkým mlékem, zamíchejte a nechte směs odstát. V případě potřeby přidejte strouhanku, směs by neměla být ale příliš řídká. Pro voňavější chuť můžete přidat kapku rumu.

Maková náplň: V misce smíchejte mletý mák, cukr moučku, strouhanou citronovou kůru, přidejte plátek másla a vše zalejte horkým mlékem, promíchejte, hmota by neměla být příliš řídká, proto mléko přilévejte postupně po troškách.


proslulé vídeňské kavárně Cafe Hawelka si kromě Sachr dortu můžete dát "honzovku" plněnou broskvovou marmeládou. Že by i tady byl na návštěvě kdysi ten náš český Honza?

                                                                           Iva Růžičková

Komentáře