Přeskočit na hlavní obsah

Kdo si dojde pro chlebíček?

Babička s dědečkem bydleli v domku, který vznikl spojením dvou domečků a tím pádem by se dalo jejich bydlení přirovnat k šest plus dva. Číslovkou dva nemyslím babičku a dědečka, nýbrž dvě kuchyně. Malá komora by se mohla klidně počítat jako místnost číslo sedm. Ukrývala spoustu dobrot a nacházela se na úplně opačném konci domu než byla kuchyň. 
Dostat se k ní znamenalo projít třemi vnitřními pokoji, což chtělo velkou dávku odvahy, zvláště pak jste-li dítětem. V místnostech bylo stálé přítmí, které měnilo svou intenzitu tmy dle denních či nočních hodin. Přestože okna sousedila s prosklennou verandou, přímé sluneční paprsky málokdy dopadly dovnitř. To strašidelné šero navíc ještě přikrmovala moje dětská fantazie a nebýt dědečkových napínavých a dobrodružných báchorek, procházelo by se mi místnostmi podstatně lehčeji. Jedinou zbraní proti nepřátelským tmavým pokojům, tiše číhajícím na malého strašpytlíka, byl vypínač. A tak se svítilo v každé místnosti, kudy jsem prošla. Pro Biskupský chlebíček se tuhle cestu do komory rozhodně vyplatilo podniknout. Pak jsem, jako loupežník s ukořistěným pokladem, spěchala rychle zpět, abych byla co nejdřív zase v bezpečí obýváku.
Každou neděli měla pro nás babička připravený tenhle chlebíček a my se na něj každou neděli pravidelně těšili.



Biskupský chlebíček
.....................................................
240g hladké mouky
200g změklého másla
200g cukru moučka
4 vejce
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 hrst rozinek
1 hrst kandovaného ovoce

Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Rozinky a kandované ovoce promíchejte v mouce, aby se v těstě neslepovali k sobě, přimíchejte kypřicí prášek a vše zamíchejte do našlehaného těsta, nakonec vmíchejte opatrně bílkový sníh. 
Těsto bude poměrně tuhé, ale je to tak v pořádku. Formu na chlebíček vymažte máslem nebo sádlem, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní těsto. Uhlaďte je na povrchu a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Kdyby se chlebíček nahoře připékal, přikryjte ho alobalem. Uvnitř se dopeče a nahoře nebude spálený.
Nejjistější je zkouška špejlí. Zapíchněte ji dovnitř chlebíčku, bude-li po vytažení suchá, je chlebíček hotový. Po vytažení z trouby nechte chlebíček ve formě zchladnout, poté ho vyklopte a polijte čokoládovou polevou.

Receptů na biskupský chlebíček je hned několik, do těsta můžete přidávat oříšky, mandle, sušené ovoce, je i verze z tvarohového těsta. 



Pro někoho je chlebíček nově objeveným moučníkem, pro někoho vánoční retro a jiné tenhle jemný moučník plný kandovaného ovoce a rozinek s čokoládovou polevou na povrchu přenese díky své jedinečné chuti rovnou do dětství. 

                                                                       Iva Růžičková

Komentáře