Přeskočit na hlavní obsah

Koláče bez pláče

Některé moje kamarádky nekamarádí s kynutým těstem a možná že dělají dobře, aspoň nekynou tak jako já. Kdo by dobrovolně kamarádil s nevděčníky, co kazí figuru? Když já ale mám ty nevděčníky v podobě koláčů s dvojí náplní a křupavou drobenkou navrchu tuze moc ráda. 
Naše teta Liba mně na to řekla: "Co chceš po dětech a taky už máš na to věk!" Nevím, jestli mě chtěla utěšit nebo povzbudit. Možná, že by to mohla být možná omluva, proč bez výčitek sáhnout po dalším koláčku. Důležité je, srovnat si to pěkně v hlavě a pak se s radostí do nadýchaného voňavého koláče zakousnout. Co na tom, že už je třetí v pořadí.



Někdo jim říká dvojctihodný, někdo moravský a někdo třeba hlucký. Na názvu nesejde, hlavně když je uvnitř tvaroh, nahoře povidla a drobenka a z kynutého těsta! Z jiného by asi tak dobře ani nechutnaly. Už když se na ně podíváte, smějí se jak letní sluníčko, nalákají vás svou zlatavou barvou, voní létem, voní posvícením, voní vzpomínkami, každému voní jinak. S těmihle koláčky je život hned veselejší. A nabobtnalejší :-) Neuposlechnete-li dobře míněných rad našich babiček a pustíte se ještě do horkých koláčů ukořistěných z rozpáleného plechu právě vytaženého z trouby. Pusu máte plnou sladkého nadýchaného těsta, můžete se blahem vznášet v oblacích a nechce se vám vůbec nic říkat na vaši obhajobu.






Zadělávání kynutého těsta jsem odkoukala od maminky a zvládnu je namíchat od oka, ale někdy vytáhnu váhu a tak nějak líně si vážím potřebné suroviny, jako v případě těchto koláčů. 
Hlucké koláče
.......................................................
500 g hladké mouky
100 g změklého másla
75 g cukru moučka
2 žloutky
1 celé vejce
40 g čerstvých kvasnic
125 ml mléka
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 vejce na potření

náplň: 250 g tvarohu, 1 žloutek, cukr moučka a vanilkový cukr dle chuti, rozinky, švestková povidla
drobenka: polohrubá mouka, cukr moučka, máslo

Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Žloutky utřete s máslem, pak přidejte cukr, krátce promíchejte, přilijte mléko i s kváskem, přidejte celé vajíčko, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a postupně přidávejte mouku. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto na teplém místě vykynout, trvá to asi hodinu.
Z vykynutého těsta vykrajujte lžící kousky, dávejte je na mírně pomoučněný vál a tvarujte z nich placičky. 



Do středu každé dejte tvarohovou náplň, máte-li rádi, přidejte rozinku, dvě, tři podle velikosti a placičku uzavřete do kuličky, okraje důkladně spojte.



Buchtičky pokládejte spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, do každé udělejte shora důlek, třeba dnem skleničky. Potřete rozšlehaným vajíčkem a do důlku lžičkou naneste trochu povidel a navrch zlehka přimáčkněte drobenku.




Pečte v nahřáté troubě na 190 °C dokud koláče nezezlátnou, necelých 20 minut. 





Recept na hlucké koláče jsem objevila v Regionální kuchařce, koupila jsem si ji loni jako vánoční dárek a ráda si v ní listuji. Nejen kvůli receptům, ale zajímá mě, co se v které oblasti naší země vařilo a vaří, jedlo a jí a také proč. 
Tyhle hlucké koláče se pečou na Jízdu králů ve Vlčnově. I druhý den jsou stále měkké a vláčné a jejich zvláštností je dutinka či budka uvnitř, která vznikne díky poměrně rychlému pečení. 

                                                                          Iva Růžičková

Komentáře