Přeskočit na hlavní obsah

Čokoládová exploze

Varování ! Tenhle zákusek je jen pro fajnšmekry a opravdové milovníky čokolády! Ostatním by se z něho klidně mohlo udělat nevolno, skoro až na omdlení! Takovou čokoládovou nálož totiž jen tak někdo naráz nespořádá. 
Rozhodně si dort nenechávejte jen pro sebe a podělte se o něj. O to větší radost a požitek z něj budete mít. Během chvilky vám vykouzlí úsměv na tváři, budete blaženě přivírat oči a přát si, aby se ten sametový čokoládový sen nerozplynul příliš brzy. S každým dalším soustem bude růst vaše chuť dát si další a další kousek. Tomuto pokušení nelze odolat, a tak necháváte čokoládu volně se rozpouštět v ústech, na pár vteřin zapomenete na svět kolem vás a na vlně endorfinů plujete vysoko až kamsi do oblak. 
Slabé ťuk a cink lžičky o prázdný talířek vás vrátí zpátky na zem. Dát si další kousek byl by hřích. Nechte si ho na příště. Taková kalorická bomba, taková porce cukru a tuku najednou by vás mohla stát nějaký ten dekagram na váze víc. Rozložte si dílky dortu navíc menších ať můžete snít a letět vzhůru do oblak ještě podruhé, potřetí, počtvrté ........





Čokoládový dort
...................................................
240 ml vody
70 g krupicového cukru 
(v originále je 100g cukru)
1 vanilkový cukr
400 g sušeného mléka
250 g másla
100 g máslových sušenek
100 g mletých vlašských ořechů
6 lžic mléka
100 g tmavé čokolády
100 g bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání 
ztužovač šlehačky

Vodu nalejte do hrnce, přidejte oba cukry, mírně zahřejte, aby se cukry rozpustily, odstavte a postupně za stálého míchání přisypávejte sušené mléko. Hmotu nechte chvíli vychladnout, pak do ní přidejte změklé máslo a vše mixérem vyšlehejte do hladkého krému.
Na základní vrstvu dortu smíchejte rozdrcené máslové sušenky s mletými ořechy, přidejte 200 g máslovomléčné hmoty, šest lžic mléka a dobře promíchejte. Vadí-li někomu ořechy, je možné je zaměnit za mleté mandle. 
Dno dortové formy vyložte pečícím papírem a navrstvěte ořechovou hmotu a odložte do ledničky.
Mezitím si připravte čokolády. Každou zvlášť rozpusťte v misce ve vodní lázni. Zbylý máslovomléčný krém rozdělte na polovinu. Do jedné přidejte rozpuštěnou tmavou čokoládu, do druhé bílou a mixérem vyšlehejte.
Na ořechový základ natřete tmavý krém, nechte chvíli v ledničce zatuhnout a následně natřete krém bílý. Poslední vrstvou je šlehačka. Tu můžete navrstvit klidně chvíli před podáváním a závěrečné zdobení dortu je již na vaší vlastní fantazii.
V originálním receptu se píše přidat do šlehačky ztužovač. Ačkoliv jsem pokaždé postupovala podle návodu, zůstaly mi ve šlehačce malé drobné želatinové kousky, jednou se mi šlehačka dokonce srazila, a tak ztužovač nepoužívám.






Nakonec jsme se s kamarádkou shodly na tom, že jíme-li zákusky a dortíky s radostí a láskou, nemůžeme vůbec přibrat. Dovolíme-li však vtíravým myšlenkám s dávkou vyčítavosti ovládnout naši mysl, i ten malinký kousek dortu to vycítí a vy pak přiberete, jen když se na něj podíváte. 
Tak neřešte tolik čísla na váze, sladce hřešte a řešte jen to, jestli je vám dobře. Na duši i na těle. 

                                                                      Iva Růžičková



Komentáře