Přeskočit na hlavní obsah

Toustový

Za celé léto jsem se pořádně nedostala do našeho javůrského obchůdku. To víte, prázdniny. Pořád se někde cestuje a nebo, přiznám se, nechce se mi tak brzy ráno vstávat, když mě nenutí školní povinnosti našich dětí. Přitom letní rána jsou tak úžasně nabíjecí. Všechno je tak čerstvé, svěží, voňavé a nejvíc vás nakopne ptačí prozpěvování. Tiše jako myška vyklouznu z domu, nasednu na kolo a šlápnu do elektropedálu. S vlající sukní letím nahoru do kopce jako o závod.
Jak říkám, o prázdninách jsem si tohle ježdění do obchůdku moc neužila, tak si to teď na podzim vynahrazuji. Jen místo letních šatů si zapínám teplou mikinu až ke krku. Tady u nás musíte totiž přifrčet do obchůdku co nejdříve, jinak máte rohlíčky obzvláště vypečené tak akorát na strouhanku. Prostě kdo dřív příjde, ten dřív (ne)mele. A nebo zvolit extravagantní kombinaci makovky se šunkou a taveňákem.

V tom případě  si musíme, my zákazníci zvyklí na čerstvý rohlík, nějak poradit. Ideální příležitost upéct vlastní pečivo, třeba toustový chleba.



Toustový chleba
.....................................
680g hladké mouky 
(230g špaldové, 450g pšeničné)
420g plnotučného mléka
60g změklého másla
7g sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
2 lžičky soli

Poměr špaldové a pšeničné mouky můžete libovolně měnit, jak jste zvyklí, máte-li dobré zkušenosti, dejte celou dávku mouky špaldové. Mně samotná špaldová mouka nikdy pořádně nenakynula a upečené těsto se mi zdálo mazlavé, proto s ní pracuji opatrně a raději dávám větší podíl mouky pšeničné.
Do mísy nasypte mouku, udělejte v ní důlek, nalijte část mléka, přidejte lžičku cukru, nasypte do mléka sušené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Poté přilejte zbytek mléka, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, sůl a vypracujte kompaktní těsto. Máte-li kuchyňského robota, s radostí mu hnětení těsta přenechejteKdyž robot skončí svou hnětací práci, vezměte vařečku a ještě párkrát ručně těsto prohnětejte a upravte do hezkého bochánku. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout jednu hodinu.



Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku a kratší stranou je zarolujte. Formu si vymažte máslem/sádlem, vysypte polohrubou moukou a vložte do ní srolované těsto, nechte kynout ještě dalších 30 minut.
Před pečením potřete vykynutý chlebík rozpuštěným máslem. Pečte v předem nahřáté troubě 15 minut na 200 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 minut.  
recept je podle pernerka.cz

https://www.paniruzickova.cz/2017/10/slepeny-toust.html



Dejte si čtvereček do topinkovače a opečený si ho nechte vystřelit rovnou na talíř. Pak už záleží jen na vás, zda si ho natřete pomerančovou marmeládou jako Angličané nebo obložíte dokřupava opečenou slaninkou a volským okem jako Američané nebo si zvolíte ryze svoji variantu a mezi dva krajíčky zapečete šunku, sýr a jiné lahůdky.

                                                                    Iva Růžičková 

Komentáře