Přeskočit na hlavní obsah

Z dýně bábovka

Máme vzadu za domem na louce kompost, správně bych asi měla napsat - měli jsme. Aby kompost byl, musí se živit. Ovšem od té doby, co máme ovce a kompostová halda, byť oplocená, se stala součástí jejich ohrady, se spíš živí ovce. Veškerý bioodpad ze zahrady i z kuchyně sežerou a nepohrdnou ani případnými zbytky jídla. Co jim však nejvíc chutná, jsou zelené mladé výhonky dýní, šťavnaté listy a za lahůdku nejlahodnější považují jejich malé křupavé plody. Můj muž mě ujišťoval, že klidně můžu sazenice dýní vysázet na kompost, že se jim nic nestane. Ovce přece dýně nežerou. Z bujné zeleně a prvních kvítků jsem se neradovala dlouho, ty sekačky chlupatý, potvory jedny mlsný, kam dostaly, to ožraly. Jako když vezmete nůžky na živý plot a všechno, co vyčuhuje, zastřihnete. A co na to můj muž? Na svou obhajobu jen řekl: "Aha, tak asi žerou.... ale do teď nežraly."



Letos mi můj muž přivezl na zahradu kopeček hlíny, upravil ho jako kráter po vybuchlé sopce a já do jejího chřtánu zasadila pět sazenic dýně Hokaido. Úroda nebyla nijak velká, sklidila jsem osm malých oranžových koulí. Nakonec se ukázalo, že mi jejich velikost náramně vyhovuje. Říkám jim “jednoporcové dýně”.  Vyjdou akorát na jednu polévku pro naši rodinu, a tak se nic necuchá. 
Jednu oranžádu jsem obětovala na bábovku. Koření jako zázvor, skořice, hřebíček a muškátový oříšek slibovali zajímavý podzimní kulinární zážitek. Tomu se nedalo odolat, musela jsem bábovku vyzkoušet.



Dýňová bábovka
....................................................
dýně Hokkaido
(110g pyré z pečené dýně) 
110g změklého másla
170g hnědého cukru
2 vejce
120ml podmáslí
250g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice 
1/4 lžičky mletého hřebíčku
pár strouhnutí muškátového oříšku

Dýni Hokaido nemusíte loupat, zbavte ji pouze semínek, omyjte, nakrájejte na 3cm kousky, položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 200 °C asi 30 minut. Upečenou dýni rozmixujte dohladka a nechte pyré vychladnout. Odvažte 110g pyré, zbytek můžete třeba zamrazit na příště. Bábovkovou formu vymažte sádlem (máslem) a vysypte polohrubou moukou.

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, postupně zašlehejte vejce, nelekejte se, trošku se to srazí. Přidáním mouky se to ale zase spraví. 
Mouku smíchejte s kořením a ostatními sypkými přísadami a pozvolna zamíchejte do máslové směsi, přilijte podmáslí a nakonec přimíchejte dýňové pyré. Těsto nalijte do formy a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C.
Vpichem špejle zjistíte, kdy je upečená, špejle musí zůstat po vytažení suchá, nezůstane na ní žádné tekuté těsto. Bábovku nechte ve formě chvíli vychladnout, pak ji vyklopte a pocukrujte.







Bábovka mile překvapila, voněla a chutnala jako perník, byla vláčná, nadýchaná a ani druhý den neztratila nic ze svého kouzla. Kdybych neprozradila dětem, že je v ní pyré z pečené dýně ani by to nepoznaly. 
Dny se nenápadně krátí, usedněte do křesla či gauče, horký čaj do hrnečku, pletené ponožky na nožky, kousek bábovky na talířek a nechte pomalu a potichu vklouznout podzim k vám domů.

                                                                    Iva Růžičková   

Komentáře