Přeskočit na hlavní obsah

Králík na letní zelenině

Možná jste o tom slyšeli, možná četli, možná to víte, možná to nevíte a nebo vám sama intuice napovídá. Jsou jídla zimní, která nás mají zahřát a zasytit. A jídla letní, lehká, co zaženou pocit hladu, v případě, že ho v parných létech vůbec pocítíme. Těžko si představit, jak v předvánočním čase svíráte rukama zachumlanýma v teplých pletených rukavicích sklenici mojita a brčkem promícháváte mátové lístky mezi ledovými kostkami a ucucáváte osvěžující nápoj. A co teprve hrneček voňavého horkého svařeného vína v červencový teplý podvečer pod letní hvězdnou oblohou, nemyslitelná kombinace. Určitě byste si v lednu, kdy venku mrzne až praští, dali raději horkou vydatnou polévku na zahřátí než ledový salát s variací podobných zelených listů, s balzamikem, s rajčaty, sýrem či olivami, přímo stvořených pro horké letní dny. 
A proč to všechno tady píšu? Protože jsem někde četla, že králík je typický letní typ, že králičí maso nepatří mezi zimní zahřívací pokrmy.



Vrátím-li se myšlenkami o několik let zpátky, tak králíka jsme mívali doma k obědu celoročně, jenom se měnila jeho úprava. V zimních chladných obdobích byl s omáčkou buď jako svíčková nebo na paprice, pečený s kapustou nebo špenátem, ve všech těchto variantách s knedlíkem. V létě využila maminka čerstvá rajčata a papriky a přidala je do pekáčku ke králičímu masu. Klasická známá vůně pečeného masa, česneku, cibule a kmínu se spojením s rajčaty a paprikami proměnila v cosi neobvyklého, co vás nutí bez přestání nosem čichat a nasávat tu novou nepopsatelně lahodnou vůni. Nenápadně se linula z trouby, patřila králíkovi na zelenině, zapsala se navždy do paměťových chuťových buněk a aniž bych tehdy nakukovala do trouby, bez zaváhání jsem věděla, co budeme mít k obědu. 



Králík pečený na zelenině
.................................................
králičí maso
česnek, cibule 
rajčata
světlezelené papriky
kmín, sůl, tymián, oregano
vajíčka

Naporcované kousky masa omyjte, očistěte, osolte, okmínujte, potřete rozetřeným česnekem a vložte do pekáčku. Česnek nemusí být rozetřený nebo rozmačkaný v mačkači, můžete ho klidně nakrájet na tenká kolečka. Přidejte pár snítek tymiánu, cibuli nakrájenou na půlkolečka, mírně podlejte vodou, zakryjte pekáček a pečte v předem nahřáté troubě na 180°C dokud nebude maso měkké. 
Během pečení maso občas polijte vypečenou šťávou a také kontrolujte, aby se vzniklá šťáva nevypekla, podle potřeby tedy dolévejte vodu. 
Před koncem pečení přidejte do pekáčku papriky nakrájené na tenké proužky a rajčata nakrájená na čtvrtky, nechte chvíli změknout a pak celý obsah pekáčku zalijte rozšlehanými vajíčky. Pro středomořský nádech můžete do vajíček přidat oregano. Jakmile vajíčka ztratí tekutou podobu, máte hotovo, můžete servírovat. 
Chcete-li ještě vytuněnější verzi a dietního králíka trošku kaloricky posílit, zasypte vše strouhaným sýrem a nechte sýr rozpustit.



Tohle jídlo v podstatě přílohu ani nepotřebuje. Ale jestli by vám přišlo maso se zeleninou a vajíčkem na talíři jaksi chudé, dejte si k nim vařené brambory. Vidličkou  je rozmačkejte ať nasají lépe tu skvělou šťávu, co se ukrývá na dně pekáčku. 


                                                                       Iva Růžičková 

Komentáře

  1. Ahoj Ivi, už zase slintám, takhle králíka peču, ale bez vajec. Tohle musím zkusit, vypadá to prudce jedlé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irčo, děkuji, nic jiného než aby čtenáři slintali si nepřeji :-) :-) :-) :-) :-) díky moc za ta milá a povzbuzující slova

      Vymazat

Okomentovat