Přeskočit na hlavní obsah

Rybíz a la brusinky

Moji ex-švagrovou, jak se spolu s oblibou a z legrace oslovujeme, jsem už nejednou ve svých článcích zmiňovala. Tentokrát musím znovu. Nejen že je výborná kuchařka, pekařka cukroví, dortů a všeho sladkého, ale i slaného, je také přebornicí ve výrobě různých lahůdek. Třeba její naložené zavařené kozí či beraní rohy nemají konkurenci. Jestli se mi někdy podaří vypěstovat takové množství těchto dlouhých úzkých papriček, které se vyplatí zavařit, určitě ji požádám o recept. Možná bych ho mohla na ní vyloudit už nyní, jako to bylo v případě receptu na rybízové brusinky. Bezmála patnáct let mám ve své sbírce receptů od ní lísteček s návodem jak připravit rybíz á la brusinky. Teprve předloni se dočkal své slávy a také se potvrdilo, že na nejlepší věci se vyplatí počkat.




Elegantní a přitom nenápadně pikantní doplněk ke svíčkové, ikeáckým masovým kuličkám, ke grilovanému hermelínu či flákotě masa. S čerstvými nakrájenými sýry si také dobře rozumí. 
Ovšem nejvíc frčí malá sklenička tohoto nevšedního chuťově zajímavého obsahu jako dárek. Vlastně by se dalo říct, že je to hit poslední doby, velmi módní DIY dárek (do it yourself, doslova udělej si sám).





Rybíz jako brusinky
...........................................
1 kg červeného rybízu
250 ml vody 
250 ml octa
650g cukr krupice
150 ml vody
koření - kousek celé skořice, několik hřebíčků

Rybíz operte a otrhejte na kuličky. Svařte 250 ml vody a 250 ml octa a zalejte tím očištěný rybíz, nechte chvíli stát a pak zceďte. Octovou vodu vylejte, už nebude potřeba.
Takto připravený rybíz vložte do kastrolu, přilijte nových 150ml vody, přidejte cukr a koření a povařte asi tak 10 minut.
Horkou směs plňte do čistých nahřátých sklenic, uzavřete víčkem a obraťte na chvíli dnem vzhůru, pak vraťte zpět. Klidně nechte skleničky dál zakryté utěrkou dokud nevychladnou. 



Máte-li už plnou spíž rybízových marmelád a jste-li přejezení rybízových buchet, vyzkoušejte tuhle zajímavou variantu. Rybízovým kuličkám dodává šmrnc skořice a hřebíček a vy zase budete šmrnc ve chvíli, kdy někoho obdarujete malou skleničkou této "DIY of ex" lahůdky. 
                                                                                     
                                                                   Iva Růžičková

Komentáře