Přeskočit na hlavní obsah

Kečup na plný plyn

"Vždycky mi dojde plyn, když vařím!" postěžovala jsem si svému muži, sotva vešel do dveří. "Jak překvapivé!" zvolal a pak utrousil spíš pro sebe "no, málokdy ti dojde, když zrovna nevaříš". Právě se vrátil s dětmi z koupaliště, zatímco já doma improvizovala v kuchyni, abych dovařila rozvařený kečup. Ale hezky popořádku. Prázdniny ve své půlce plynou jako voda v potoce. Rajčata si na zahradě zrají jako o závod. Naplánovala jsem si vaření kečupu a můj muž byl tak laskavý a nabídl se, že vezme děti k vodě, abych na to měla klid.



Napůl rozvařená rajčatová směs si bublá v hrnci. Podivně tiše. Podezřele tiše. Co to, že se na hladině netvoří žádné bublinky? Ha! Došel plyn! Pod hrncem je tma. Aby bylo jasno, máme doma plynový sporák napojený na plynovou lahev, takhle nějak postaru. My totiž využíváme plyn jen na vaření, tak nám stačí jen připojit onu flašku. Dřív prý ale vydržela tři měsíce. Od té doby, co jsem se stala vládkyní kuchyně, se její životnost poněkud zkrátila.
Vezmu tedy telefon a zjišťuji, kdyže jako plánují návrat domů. Hned je jasné, že výměnu do zavíračky obchodu můj muž nestihne a ikdybych si pro ni do sousední vesnice zajela sama, stejně ji neumím vyměnit. Napadla mě spásná myšlenka. V karavanu vozíme malý plynový vařič, dovařím kečup na něm. Dvě plynové lahvičky padly než jsem mohla hotový kečup nalévat do skleniček.
Hlavně nesmíme zapomenout doplnit také zásobu do karavanu, jinak pak můžeme vařit už jen na ohništi někde v kempu.


Domácí rajčatový kečup
..............................................
4 kg zralých rajčat
8 velkých cibulí
4-6 jablíček 
3 rovné PL soli
2 rovné PL sladké papriky
1 rovná KL mleté skořice
1 rovná KL mletého pepře
3 rovné KL hořčičného semene
1 rovná KL mletého zázvoru
10 ks hřebíčku
8 kuliček nového koření
4 bobkové listy
500 g cukr krystal
1,5 dcl vinného octa  
PL = polévková lžíce  KL = kávová lžička    

Rajčata omyjte, cibuli a jablka oloupejte, u jablek vykrojte jadřince a bubáky, vše nakrájejte na menší čtvrtky a dejte spolu se solí a kořením do většího hrnce. Celé koření (hřebíček, nové koření, hořčičné semínko) můžete buď rozdrtit v hmoždíři anebo zavázat do čajového sáčku. Máte-li raději kečup ostřejší, můžete přidat navíc mletou pálivou papriku. Směs vařte do úplného rozvaření cca 2-3 hodiny. 






Rozvařenou hmotu přepasírujte, přidejte do ní ocet, cukr a dál vařte do požadované husté konzistence, přibližně ještě asi 15-20 minut. Počítejte s tím, že po zchladnutí kečup ještě zhoustne.









Horký kečup plňte do suchých nahřátých skleniček a pořádně utáhněte víčko. Já ještě skleničky otáčím na pár minut dnem vzhůru a pak zpátky a nakonec je nechám zabubané v utěrce vychladnout.




Nezoufejte, když vám dojde plyn, posaďte se na chvíli, nadechněte se z plných plic, nějaké řešení se vždycky najde.
                                                                    Iva Růžičková

Komentáře

  1. Ivi , také vařím svůj kečup , trošku jiný než ten tvůj. Jednou přišla sousedka s malou holčičkou a chtěla si dát kečup k párečku.Tak jsem jí donesla ten svůj ve skleničce. ..Teto proč máš kečup v takové skleničce já mám ráda takový jak je v obchodě .Tak jsem jí řekla že to je ten z obchodu akorát že se mě rozbil obal toho kupovaného a tak jsem ho musela dát do sklenice.No moc jí chutnal a pořát si přidávala. Kdybych jí řekla že jsem ho vařila tak by to ani neochutnala . Takže tak to je ... Můžu ti poslat svůj recept je bez jablek , můžeš vyzkoušet a ještě dělám chilli omáčku s medem , svůj recept a je výborný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá neznámá :-) děkuji za zprávu, to jsou ty malé miloučké finty, co většinou vždycky fungují :-) za recept na kečup i chilli omáčku budu jen ráda, pošli, děkuju, Iva

      Vymazat

Okomentovat