Přeskočit na hlavní obsah

Cuketka v utajení

Cuketa se pomalu ale jistě zabydluje v našem rodinném jídelníčku. Tentokrát jsem ji využila ve sladké verzi. Celý dům voněl jako o Vánocích, přestože byl červenec. Děti se trousily jeden po druhém z pokojíčku a zvědavě se ptaly, co to peču, co to tak krásně voní? Po odpovědi "perník na plech z cukety" se posmutněle a s mírně protaženým obličejem zase vracely zpátky. Tu cuketu jsem jim měla jistojistě zatajit.


Do toho zavolala kamarádka, v kolik že se tedy sejdeme u rybníka. Kvůli buchtě v troubě jsme posunuly naše setkání o dvacet minut a já pak vkládala ještě horké čtverečky voňavého cuketového perníku do krabice. "To jako chceš vzít s sebou?" ptal se udiveně můj muž "Nevím, nevím, jak to na té čtyřkolce přežije." A přežila! Sice nebyla načančaná jako na fotce určené pro blog, kterou jsem pořídila druhý den, ale na chuti jí to nic neubralo. Zmizela raketovou rychlostí. Vysvětluji si to jedině silou přítomného okamžiku. Nebo že by to bylo tím, že náš kamarád je vegetarián? O poslední kousky málem soupeřil se svým synkem a ten se k vegetariánství určitě nehlásí. Tohle tušit, vzala bych s sebou rovnou celý plech. Jak jsem jen mohla zapomenout na to, že u vody vždycky vyhládne!




Cuketový perník
................................................
700 g cukety nastrouhané najemno
250 g třtinového cukru
180 ml oleje
3 vajíčka
390 g polohrubé mouky
(možná kombinace: 130g žitné celozrnné, 260g pšeničné celozrnné)
1 lžička jedlé sody
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého kardamomu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
špetka soli
brusinky, rozinky, chia semínka  
(dle libosti, chuti nebo vůbec nedávejte)

Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno, šťávu, co pustí neslévejte. Chvíli jsem strouhala i na hrubší straně strouhátka, aby cuketa rychleji ubývala, semínka jsem z ní vyhodila, do moučníku jsem je nedávala a asi jsem měla nějakou sušší odrůdu, moc vody cuketka nepustila.


K nastrouhané cuketě přidejte olej, vajíčka, semínka, brusinky či rozinky a nastrouhanou citronovou kůru. V druhé míse promíchejte zbývající suché ingredience s kořením a pak postupně obě směsi smíchejte dohromady. 
Chia semínka ani brusinky jsem doma neměla, tak jsem dala zbytek rozinek. Mouku jsem zkombinovala pšeničnou polohrubou a celozrnnou.
Vzniklé těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předem nahřáté troubě na 160 °C asi 20-25 minut. 
Test vpichem špejle vždy prozradí, zda je nebo není upečeno. Suchá špejle bez tekutého ulpívajícího těsta znamená, že je hotovo.


Recept jsem objevila v časopise Gurmet a nakonec zjistila, že i oni se inspirovali, a to na blogu Kitchenette. Než jsem se pustila do výroby tohoto moučníku, pročítala jsem si u Kitchenette diskuzi. Některé pisatelky se obávaly, zda bude perník dobrý i druhý den, jiné psaly, že byl mazlavý. Vesměs se všechny ale shodovaly, že je skvělý, což mohu nyní také potvrdit. Vláčný a chuťově výborný je i druhý i třetí den. Na plechu zbyl totiž poslední proužek u kraje, tak jsem ho, ten třetí den od upečení, posnídala. 

Perník je krásně nadýchaný, voňavý a pokušení sáhnout pro další a další kousek nelze odolat. A až skončí cuketové období, bude jistě skvělý s nastrouhanými jablíčky.
                                                                     Iva Růžičková

Komentáře