Přeskočit na hlavní obsah

Kopřivka

Dalším letním hitem, který mě provází od dětství je tahle polévka. Vařila ji naše babička i naše maminka, říkali jsem jí mlíčná a nemá vůbec nic společného s kopřivami, jak by se mohlo zdát, nýbrž s koprem. Nadpis tohoto článku je dílem mého muže, který tuto polévku miluje na rozdíl od našich dětí, kterým se při pohledu na ni dělá málem kopřivka.  
Polévka se může vařit kdykoliv během roku, ale v létě je nejlepší. Čerstvý kopr a nové brambory jí dávají ten pravý prázdninový náboj a ocet dodá v parném létě osvěžující chuť. K ovocným knedlíkům si neumím lepší polévku představit. Je sametová jako pohádka, jemná jako babiččino prázdninové pohlazení. A že je kyselá? V tomhle případě jí kyselost rozhodně sluší.




Polévka koprová 
.....................................
brambory
sůl
drcený kmín
mléko nebo smetana
hladká mouka
vejce
ocet

Při vaření této polévky doporučuji od hrnce raději neodcházet. Věnujte jí půlhodinku svého času, ona se vám pak odmění svou jemnou chutí. Mléko i mouka se totiž velice rádi připalují ke dnu hrnce a připálenou chuť pak už ničím nespravíte. Navíc mléko mívá občas zaječí úmysly. To se vám pak chce zaječet Hrnečku dost! 


Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, propláchněte a dejte do hrnce. Zalijte je vodou, aby byly sotva ponořené, osolte, přidejte drcený kmín a povařte jen tak trochu do poloměkka. V mléce (nebo smetaně) rozmíchejte hladkou mouku a vlijte do polévky, dobře promíchejte, přilijte další potřebné množství a vody a vařte polévku tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké a ztratí se mouková chuť. 
Hlídejte si polévku ať vám z hrnce nevykypí ven a pravidleně míchejte ať se vám nepřipálí. Ke konci vaření přidejte do polévky rozšlehané vajíčko a nechte chvilku povařit. Nadrobno nakrájený kopr přimíchejte do polévky úplně nakonec a polévku dál už nevařte. Podle potřeby dochuťte solí.
Polévku přikyselte octem nebo nechte na každém strávníkovi ať si ocet přidá do polévky sám dle své chuti.
Možné varianty: místo rozkvedlaného vajíčka vložte do hotové polévky uvařená křepelčí vajíčka, výborně chutná i s vejcem ztraceným.




Tahle nenápadná bylinka má díky své nezaměnitelné chuti a vůni své místo v kuchyni, určitě z ní nemusíte mít kopřivku.                                                                                          
                                                                   Iva Růžičková


Komentáře

  1. Klobouk dolů. Krásně napsáno, pro kopr zajedu k naší babičce a bude mňamka, děkuji za inspiraci a úsměv na tváři mi vykouzlilo spojení” zaječí úmysly a zaječí hrnečku dost”, super !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Irenko, pochutnali jste si? Já ji vařila dneska zase :-)

      Vymazat

Okomentovat