Přeskočit na hlavní obsah

Extra rychlý z jogurtu

Naši polští přátelé mají chalupu nebo spíš domeček na své straně Beskyd a že slovo dalo slovo, jeli jsme je minulý týden navštívit. Z terasy jejich domečku je nádherný výhled do krajiny, dalo by se tam nerušeně a nečinně sedět celé hodiny.



Abychom ovšem jenom neseděli, nejedli, nepovídali a nekoukali na všechny ty zelené chlupaté kopce kolem, ale okusili jejich uklidňující sílu a energii na vlastní kůži, naplánovali jsme si předem výšlap na horu Rownica. Škoda, že jsme neuposlechli rad našich přátel a vzali si jen lehké letní tenisky místo pevných bot určených pro vysokohorskou turistiku. Cesta byla místy kamenitá, místy připomínala horolezeckou stěnu. Jakmile jsme vyšlapali ty nejhorší a nejprudší úseky a dostali se na relativně rovný povrch, otevřeli se před námi, snad za odměnu, hotové borůvkové plantáže. Tiše jsem litovala, že nemám s sebou žádnou nádobku, do které bych mohla borůvky sbírat. Pro děti to byla nezapomenutelná svačinka, která se dala jíst na každém kroku.







V den našeho odjezdu jsme se zastavili ještě dole ve městečku. Procházeli jsem parkem a jakýmsi centrem městečka, když v tom jsem na malém tržišti ve stánku uviděla v kelímcích borůvky. Čerstvé, nepomačkané, krásné tmavomodré kuličky, půl litru za jedenáct zlotých. Při představě, že bych měla znovu absolvovat stejnou trasu jako včera pro pár borůvek a jak dlouho by mi asi trvalo než bych natrhala půl litru, přemluvila jsem raději svého muže, aby z kapsy vytáhl těch jedenáct zlotek. 


Doma po návratu nebylo v ledničce z čeho moc vybírat. Když se vrátíte v sobotu pozdě večer, tak v neděli ráno se rozhodně nikomu nechce jezdit někam na nákupy. Zachránili mě nakonec dva kelímky jogurtu. Jak rychle je těsto na koláč umíchané, tak rychle je hotový zákusek snězený. 

Rychlý koláč z jogurtu
.........................................
2 kelímky bílého jogurtu 
(obsah kelímku 120-150g)
2 kelímky hrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 kelímek cukru moučka
2 vejce
6 lžic oleje

na drobenku: 
polohrubá mouka
máslo nebo hera
moučkový cukr
vanilkový cukr dle chuti

Rozpis surovin vystačí na klasický obdélníkový plech, buchta bude nižší, naopak v dortové kulaté formě budete mít zase pěkně vysoký nafoukaný koláč. Po všech těchto zkušenostech volím zlatou střední cestou a používám formu keramickou kulatou. Kulaté koláče vypadají víc skvostněji a slavnostněji, připomínají totiž tak trochu dort.
Jogurt můžete použít jakýkoli, co zrovna doma máte a než se pustíte do samotného těsta, připravte si drobenku. V misce nebo hlubokém talíři zpracujte polohrubou mouku, máslo, vanilkový a moučkový cukr do nepříliš lepivé ale spíše drobivé hmoty.


Všechny ingredience na koláč dejte jednoduše do mísy a důkladně promíchejte. Plech nebo koláčovou formu vymažte sádlem a vysypte polohrubou moukounalijte těsto, posypte ovocem a nakonec drobenkou. Borůvky můžete použít čerstvé i mražené.


Pečte pozvolna v předem nahřáté troubě na 180°C. Zkouška vpichem špejle je nevyhnutelná, lepí-li se na ni těsto, není ještě hotovo. Zdají-li se kraje již upečené nebo drobenka mírně hnědne, zato střed je stále syrový, přikryjte koláč pečícím papírem nebo alobalem a dopečte.





Sladká voňavá tečka za naším výletem nebo odměna po vysokohorské tůře? Ať tak či onak, pochutnat si na borůvkovém koláči můžeme kdykoliv. A vyzkoušíte-li jiné ovoce než borůvky, budu velice ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutnalo. Já totiž tenhle jogurtový peču pořád jenom borůvkový.

                                                                         Iva Růžičková 

Komentáře