Přeskočit na hlavní obsah

Na mozeček

Pro někoho je už samotná představa, že by měl sníst mozeček, nepředstavitelná. Přitom jsou národy, kde je mozeček považován za delikatesu. Když se u nás doma vařila králičí polévka, prostě vývar z králičích kostí a ořezu, byli největší lahůdkou tvářičky s jemňoučkým masíčkem a mozeček. Opravdu! O tenhle malinký kousíček, který získal během vaření chuť zeleniny a koření, na jazyku byl mírně mazlavý a přitom tak jemný, jsme se musely se sestrou podělit. Většinou to skončilo vyjednávacími manévry, ona tvářičky, já mozeček a naopak, s vyděračskou: Co za to?

Nejčastěji se však v našich končinách můžeme setkat s mozečkem vepřovým, hlavně na zabijačkách. Je to v podstatě první svačinka toho dne. Můžu vám říct, že takhle připravený nádherně voní po smažené cibulce, vajíčka mu dodávají krémovou konzistenci a čerstvě mletý pepř říz. Má svou specifickou chuť, prostě mozeček na cibulce s vejci. Co jsem se jich v mládí na našich zabijačkách navařila. Nejdřív pod dohledem maminky a pak už sama, ale nikdy jsem tento pokrm nejedla ani ždibínek neochutnala. A to mi vydrželo dodnes. 

Za to na tenhle mozeček nedám dopustit. Snad kvůli stejnému postupu přípravy jako mozeček vepřový získal svůj název. Je lehký, je svěží, voní létem a prázdninami. Poznali jste? Kdo by neznal "květák na mozeček".
Květák je výborný zdroj vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je lehce stravitelný a přitom vás zasytí. Kvůli této vlastnosti se prý doporučuje při redukční dietě. Pro jeho neutrální chuť z něj můžeme vykouzlit řadů zdravých a chutných pokrmů.



Květák na mozeček
....................................

rozpis na 4 porce
1 střední květák
cibule
4 vejce
sůl, pepř
olej

Květák rozeberte na větší růžičky a povařte v osolené vodě dokud nezměknou, neměly by být ale rozvařené a rozpadat se. 
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na pánvi na trošce oleje. Uvařený květák nakrájejte na menší kousky a přidejte k cibulce, krátce prohřejte.


Vejce rozšlehejte v misce a přidejte do pánve k cibuli a květáku, míchejte dokud nejsou vajíčka hotová. Konzistence je již na vás, zda máte raději vajíčka sušší nebo vlhčí a vláčnější.



Nakonec dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat nadrobno nakrájenou zelenou nať jarní cibulky či petrželky nebo pažitku. S krajícem chleba to bude výborný oběd nebo večeře.


Uvařit květák na mozeček je tak jednoduché, ale tak složité vyfotit. Tváří se poněkud mdle a vůbec není fotogenický typ. 
Místo focení, pusťme se do jídla ať nám ten mozeček nevystydne!

                                                             Iva Růžičková  

Komentáře