Přeskočit na hlavní obsah

‹ čaj-na érl grej ›

Kdysi dávno přivezl můj bratranec, co by student jedné britské univerzity, naší babičce jako pozornost z cest, vlastně ze studií, máslové sušenky. A jak už to bývá, babičky nemívají tak dobré zoubky, tak se s námi babička o ty sušenky podělila. Vzpomínky na jemné křehké těsto, v němž rozkošně křupají malé krystalky cukru a drobná zrníčka soli, kde se mísí v jeden okamžik sladká chuť se slanou, ve mně zůstaly hluboko zakořeněné. Najít sušenky, které by chutnaly stejně jako tyhle anglické, bylo od té doby skoro nemožné. 

Při hledání receptu na Lemon curd jsem narazila na máslové sušenky s neobvyklou kombinací surovin. Kromě těch běžných klasických se do nich přidává nastrouhaná citronová kůra a sypaný čaj Earl Grey. Snad aby se ještě více podpořila citrusová chuť sušenek? Čaj Earl Grey je totiž obohacen o silice bergamotu, což je voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu a olejové extrakty z jeho kůry tomuto čaji dodávají příjemnou chuť i skvělé aroma. 
Rozdrcený čaj v sušenkách v podstatě ničemu nevadil, ale také mě ničím zvláštním neohromil. Většího ocenění se mu ode mě dostane spíš v hrníčku v podobě nápoje. 
Nemůžete-li se citronové chuti nabažit, spojte sušenky citronovým krémem Lemon curd. Samotné bez krému mají ovšem také své neodolatelné kouzlo.





Sušenky Earl Grey
...............................................
300g hladké mouky
100g cukr moučka
200g másla
1 lžička sypaného čaje Earl Grey
nastrouhaná citronová kůra


Promíchejte sypké suroviny s citronovou kůrou, přidejte máslo a vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do potravinářské folie a dejte přes noc odležet do lednice.
Druhý den z těsta vyválejte placku, mírně si podložku podsypejte moukou ať se těsto nepřilepuje a vykrajovátkem tvořte tvary, můžete použít i razítka na sušenky. 
Můj nový květinový váleček se moc neosvědčil, při pečení se kvítky teplem rozplynuly kamsi do nenávratna. 





Vykrájené sušenky pokládejte na pečící papír na plech a pečte v předem nahřáté troubě při 160°C dozlatova.



Věděli jste, že čaj Earl Grey se používá i v kuchyni jako příchuť do dezertů, ale také omáček nebo máslových krémů? 
A víte, že o původu tohoto čaje kolují mnohé legendy, v nichž pokaždé vystupuje lord Charles Grey, anglický předseda vlády z počátku 30.let 19. století? 
Že hrabě se anglicky řekne Earl, odtud název Earl Grey?
A že směs černého čaje s aromatickými bergamotovými silicemi údajně namíchali v Číně? 
A že jiná legenda tvrdí, že obchodníci s čajem aromatizovali bergamotem čaje horší kvality, aby je lépe prodali? 



Ať už je původ jakýkoliv, oblíbenci tohoto čaje na něj nedají jistě dopustit a nejste-li milovníkem čajů, tak zkuste tyhle sušenky třeba ke kávě nebo jen tak samotné.  


                                                                          Iva Růžičková  

Komentáře