Přeskočit na hlavní obsah

Zase to pečivo

Tak jak se říká, že s jídlem roste chuť, tak s každým vlastoručně upečeným chlebem a pochvalou od těch, co ho ochutnali, rostlo moje sebevědomí. Pomyslné hranice jsem posunula ještě o kousek dál, když jsem upekla domácí pletýnky a rohlíky. A abych neměla moc nos nahoru, odnesla jsem před několika dny celou várku jakýchsi semínkových bulek ze špaldové mouky a jogurtu našim ovcím. Bylo to celé tajně. Ještě že ty ovce je sežraly tak rychle a žádná stopa po nepovedených bulkách nezůstala. Jak su mladá, tak su hlópá, nechala jsem se nachytat. Zlákal mě obrázek krásných dozlatova vypečených dalamánků a pak jsem z trouby vytahovala hrudky, co by si do tvrdosti mohly podat ruce klidně s diamantem. 
Těch surovin mi nakonec ani tak líto nebylo, však ať se mají i ovce dobře, ale co ta elektrika, kterou sežrala trouba a o mojí vynaložené energii ani nemluvím. A pak jsem se rozhodla přestat sledovat fejsbukovou stránku té paní, jejíž recept právě zajistil našim ovcím nevšední svačinku. Však ani buchta z banánového těsta a tvarohu se mi podle jejího receptu nepovedla. 




Každá zkušenost, byť je negativní, nás posouvá dál. Řekla jsem si, že od teď budu věřit jen osvědčeným receptům. Jenže člověk je někdy tvor nenapravitelný. Bulky z žitné mouky a zase fotka nádherných dozlatova upečených...však už víte. V tomhle případě byla pro mě magnetem ta žitná mouka. Vidina, že ji konečně přidám i někam jinam než do těsta na perníčky, mi zaslepila mysl. 
Jenže pohled na právě zamíchané těsto, mi nasadil brouka do hlavy. Je vůbec možné, aby tahle hutná hnědá hmota zvětšila svůj objem? Připomínalo mi to směs na šišky, co míchávala babička, a pak jimi dokrmovala husy. Pro jistotu jsem zadělala ještě jiné těsto, a to na sýrové bulky. Musím přiznat, že mě na chvíli zachvátila panika. Jak tohe všechno časově zorganizovat, když mám jen jednu troubu a v pořadníku čeká pekáč s jehněčím? Nevím, jak se mi to nakonec podařilo, ale vyšlo to nádherně. Jeden plech vystřídal druhý a nakonec i to jehněčí bylo včas na stole.







Žitné dalamánky
.................................

300g žitné mouky
180ml vlažné vody
1/2 sáčku sušeného droždí
1 vejce
malá lžička soli
na posypání hrubá sůl, kmín nebo semínka

V míse smíchejte všechny suroviny a nechte přikryté utěrkou na teplém místě vykynout asi hodinu, kldině i víc, možná jim to i prospěje. Navlhčete si dlaně vodou a tvořte z těsta bochánky, pokládejte je rovnou na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte ještě 15-20 minut vykynout. Každý bochánek nařízněte nožem, potřete vodou a posypte solí, kmínem nebo semínky. 
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut. Při nahřívání trouby jsem vložila na spod trouby misku s vodou, aby se pekly v páře. 
Dalamánky mi sice pochválili, ale příště zkusím část žitné mouky nahradit moukou hladkou a kmín přidám rovnou i do těsta.







Sýrové bulky
.....................................

420g hladké mouky
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
15g čerstvého droždí
225ml vlažné vody
45ml oleje
tvrdý sýr strouhaný nebo plátky
vejce na potření 

Do mísy prosejte mouku, udělejte v ní mělký důlek a nalijte do něj vlažnou vodu, nasypte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek, poté přilijte olej, přidejte sůl a vypracujte hladké těsto. Můžete ručně nebo přenechte práci elektrickému pomocníkovi. V tomto případě nakonec ještě trochu dohněťte těsto vařečkou. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě vykynout. 
Vykynuté těsto rozdělte na díly, záleží na vás, jak velké bulky chcete mít, já dělala menší a bylo jich jedenáct. Vytvarované bochánky dávejte na plech s pečícím papírem a nechte je ještě přikryté (utěrkou nebo pod folií) kynout asi 30 minut. Pak je mírně dlaní zplácněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypte strouhaným sýrem nebo položte plátek sýru.



Pečte v předem nahřáté troubě na 190°C asi 20 minut, hotové je nechte vychladnout na mřížce.







Jak jednou zkusíte upéct vlastní domácí pečivo, už se vám nebude chtít pro jiné chodit do obchodu.
Přeji vám hodně pekařských úspěchů a budu ráda, když mi napíšete, jak se vám daří. 

                                                                        Iva Růžičková 

Komentáře