Přeskočit na hlavní obsah

Citrónový

V Británii jsem zatím nebyla, ale o jejich tradiční pochoutce vyrobené z citronové šťávy, žloutků a másla jsem hodně četla. Říkají jí Lemon curd nebo-li citronový krém a mažou si ho na tousty, palačinky nebo lívance. Ne že bych byla bůhví jakým milovníkem citronů, ale vyzkoušet si "uvařit" svůj vlastní Lemon curd mě lákalo. Slovo uvařit mám záměrně v uvozovkách, protože kdybyste tento krém opravdu vařili, mohli byste si pak pochutnat jedině na kyselých míchaných vajíčkách.

Jemnost tohoto citronového krému mi připomněla řezy, které pekla moje maminka. Měla jsem je jako malá holka moc ráda. Na nadýchaném piškotu osvěžující citronový krém přikrytý poctivou čokoládovou pokličkou. Od britského lemonu se krém docela lišil. Byl z ušlehaného másla a pudingu, ale svou chutí by mohl tomuto britovi s přehledem konkurovat. Jednu malou chybu ovšem tyto řezy měly. Kdyby jen nahoře nebyla ta čokoládovou poleva! Vždycky jsem ji odlupovala a dávala stranou na talířku. Maminka pak vymyslela, že kvůli mě bude řezy čokoládou sem tam, cik cak polévat a to bylo ještě horší. Sice té čokolády bylo méně, ale čokoládové cákance nešly tak lehce odstranit. Možná těmhle řezům vdechne nový směr lemon curd a s čokoládovou polevou se dá jistě také něco vymyslet.




Citronový krém - Lemon curd
.............................................................................

100 ml citronové šťávy
jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
2 žloutky
1 vejce
100 g másla
100 - 120 g krupicového cukru 
(dle chuti)

Citrony důkladně omyjte a kůru nastrouhejte velmi najemno. Kůra dodá krému výraznější chuť, vadí-li vám drobné kousky kůry, jednoduše ji tam nedávejte. Strouhejte pouze žlutou část, bílá je hořká a krém by byl pak na nic. Citrony pak rozkrojte, vymačkejte šťávu a přeceďte ji. Trochu dužiny nevadí, ale pecičky rozhodně vyndejte. Pokud bude šťávy málo, přidejte ještě z dalšího citronu.

Vejce a žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do husté pěny, přidejte citronovou šťávu a kůru, misku přesuňte do vodní lázně, směs míchejte a pomalu zahřívejte. Jakmile se suroviny spojí, přidávejte po částech máslo. Další kousek másla vhoďte vždy ve chvíli, kdy je základ hladký.

Ovšem s teplem se to nesmí přehnat, voda nesmí vařit, žloutky by se srazily a oddělily od ostatních ingrediencí.

Postupně začne krém houstnout, hotový je ve chvíli, kdy je vláčný a konzistencí připomíná puding.



Čerstvý krém můžete hned použít. V zavřené skleničce vám vydrží v lednici asi dva týdny, pokud ho nesníte dřív. A takovýhle krém jde vyrobit ze všech citrusů.








Lemon curd má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toust, na palačinky nebo lívance, přidat do jogurtu, lze jej použít jako náplň do dortů, tartaletek, makronek nebo sněhových pusinek. Hodí se také na slepování vánočního cukroví nebo sušenek.  Sladkou minipavlovu  skvěle doplní jeho jemně kyselá chuť.





A kdykoliv půjdete pro něco do ledničky a budete tam mít ve skleničce tento citronový krém, věřte, že neodoláte a malou lžičku krému vždycky naberete. S přivřenými víčky budete na jazyku vychutnávat vyjímečně jemnou a přitom pikantní chuť citronu, pro který jste dosud znali jen výraz kyselý.

                                                                            Iva Růžičková 

Komentáře

Okomentovat