Přeskočit na hlavní obsah

Rohlíky od ex

Po tom co jsme s dětmi dočetli knihu Všechny čtyři hvězdičky, zatoužila obě naše děvčátka ochutnat legendární crème brûlée, kvůli kterému měla hlavní hrdinka zákaz vstupu do kuchyně, neboť při přípravě tohoto božského dezertu zapálila závěsy v kuchyni. Byla to jen nešťastná náhoda. Holky už dezert párkrát ochutnaly, doma jsme ho ale ještě vyrobit nezkoušely. Ne že bych si nepřála nové závěsy. :-)
Jedno nedělní odpoledne jsme si s Amálkou řekly, že bychom se přece jen mohly do výroby tajemného rafinovaného crème brûlée pustit. Jenže jsme zjitily, že nemáme potřebné ingredience ani dostatek vhodných mističek. A protože jsem Amálce slíbila nějaké to vaření, pečení a nápad z crème brûlée zrovna nevyšel, řekla jsem: "Upečeme aspoň rohlíky podle tety Jany."
"Kdo je ta teta Jana?" zeptala se mě. 

"To je přece .... 
a hlavou mi proletěl tenhle příběh. Když se člověk pevně rozhodne, že svůj stav vdaná změní na rozvedená a udělá to, vzniknou s tímto novým stavem, který už není jen pouhou kolonkou vyplněnou v občance, ale opravdickou skutečností, výhody, ovšem také i nějaké ty nevýhody. Jednou z výhod je třeba to, že se zbavíte těch méně oblíbených příbuzných. Na druhou stranu, můžete zase o ty milé přijít. 
Zpočátku jsou obě dotčené strany v rozpacích, pravý důvod je oběma skrytý, a tak neví ani jedna, jak se vlastně zachovat, na čí stranu se přiklonit. Má-li však člověk všech pět pohromadě, ponechá si jakýsi nadhled a odprostí se od všech naprogramovaných zajetých společensky nepřijatelných a zároveň nesmyslných kolejí a škatulek, neřídí se tím, co by tomu řekli lidi, ale svým vlastním citem a rozumem, může znovu získat málem ztracenou švagrovou. A pak už vám nic nebrání v tom, dělat si společně legraci, vtipkovat a říkat si ex-švagrová a vůbec švagrová forever, prostě na vždy.

..... to je přece ta veselá upovídaná teta, co k nám jezdí se strejdou a s nimi vždycky ještě přijede sestřenice Eliška. Už víš?" zněla moje odpověď.






Rohlíky 
.............................

470g hladké mouky
7g sušeného droždí
2 lžičky soli
1 lžička cukru
70g rozpuštěného sádla
270ml vlažné vody
mléko na potření

Ze všech surovin vymíchejte těsto, můžete ručně v míse vařečkou a nebo tuhle práci za vás lehce zvládne robot. Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Poté ho rozdělte na poloviny, z každé vyválejte placku a rozkrákejte na trojúhelníky. Z nich zamotejte rohlíky, začněte od širšího okraje směrem ke špičce jako když točíte roládu. 






Rohlíky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte je ještě asi 15 minut vykynout. Přikryjte je potravinářskou folií ať během té doby neoschnou. Vykynuté rohlíky potřete mlékem. Máte-li rádi, můžete je posypat hrubou solí, kmínem nebo semínky.

Rohlíky pečte v předem nahřáté troubě na 210-230 °C asi 15 minut, při nahřívání dejte do trouby misku s vodou.








Pip pip, pípla mi na mobilu zpráva od Jany.
"Už jsi zkoušela ty naše rohlíky?" 
"Ano, byly dobrý."
"Jen dobrý? Byly výborný, famózní! Já z nich byla nadšená a ty jen napíšeš dobrý?"
"Přece jako pravidelná čtenářka mého blogu víš, že jsem už několikrát pekla rohlíky a pletýnky, takže to prvotní nadšení už proběhlo." 
"Tak to bude tím, ty už je bereš jako všední záležitost." Malá pauza a pak přišlo přiznání.
"Víš, já ten tvůj blog vlastně nečtu. Nemůžu pokaždé najít tu stránku, kde to je. Však víš, jak jsem na tom s těma počítačema."

Asi jí budu muset poslat odkaz, jinak se nikdy nedozví, co jsem o ní napsala a jaké krásné, dobré, vynikající a grandiózní rohlíky se dají doma upéct podle jejího receptu. 


                                                                           Iva Růžičková 

Komentáře