Přeskočit na hlavní obsah

Nový malinový

Je až neuvěřitelné, jaké příběhy nám život občas píše. Bylo to tak v šesté možná sedmé třídě základní školy. Seděla jsem v lavici nad slepou mapou naší republiky, dumala nad tím, zda ten bod vlevo dole jsou nebo nejsou Strakonice a nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že ta učitelka, co nám zadávala tyhle slepé mapy, bude jednou sedět u nás na zahradě a že si budeme povídat jako největší kámošky. A tak se i stalo. Jedno krásné slunečné nedělní odpoledne jsme si u nás na zahradě u kávy, dortíku a domácího uzeného špeku povídali nejen s ní, ale i s jejím mužem a bylo to moc milé, zábavné a příjemné. Ona se od těch školních let vůbec nezměnila. Vypadá pořád tak dobře jako tenkrát. Příště se jí musím zeptat, jak to dělá.

A protože jsem chtěla pro tuhle příležitost upéct něco vyjímečného, povedlo se mi pro velký úspěch upéct korpus hned dvakrát. Na tom prvním si pochutnaly naše ovečky. Jen ať z té návštěvy také něco mají.






Malinový koláč
..............................................

3 vejce 
80g cukr moučka
1 lžíce oleje
1 lžíce vody
100g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
1/2 kypřicího prášku do pečiva 

krém:
250g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
70g cukru moučka

maliny čerstvé nebo mražené
1 sáček dortového želé


Vejce a cukr ušlehejte do nadýchané pěny, opatrně přidejte olej a vodu a po částech zašlehávejte mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem.

Dortovou formu vymažte sádlem (máslem) a vysypejte polohrubou moukou, nalijte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut. Čas je orientační, každá trouba peče jinak, vpichem špejle zjistíte, zda je těsto upečené. 
V klasické dortové formě je korpus trochu vyšší, možná to bude chtít formu s větším průměrem.

Hotový korpus nechte vychladnout a připravte si krém.
Mascarpone a cukr lehce promíchejte, přilijte smetanu a na nízké otáčky chviličku prošlehejte, aby se suroviny spojily, pak zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte tuhý krém. Netrvá to dlouho, raději od mixéru neodcházejte ať nemáte místo krému zdrclé máslo.



Na upečený vychladlý korpus naneste krém, potřete i boky. Část krému dejte do sáčku se zdobící špičkou a po obvodu utvořte z krému krucánky, bochánky, prostě takový mantinel, aby želatina nevytékala ven. Přestože jsem krémové bochánky tvořila natěsno, jeden vedle druhého, unikla nějakými neviditelnými kanálky ven malinová šťáva. 
Do takto ohraničeného prostoru pokládejte kousky ovoce, v našem případě mražené maliny, a zalijte želatinou. Želatinu připravíte podle návodu na obale. A šup se zákuskem do lednice, ať se před podáváním trochu zchladí.









Mějte i vy tak milé a veselé návštěvy, kdy čas letí, zákusky mizí a ještě se nestihlo všechno povědět.
                                                                          Iva Růžičková 

Komentáře

Okomentovat