Přeskočit na hlavní obsah

Něco na zub

Kdo by si rád nedal smažené brambůrky, krekry nebo křupky a jiné podobně nezdravé dobrůtky, před kterými nás výživový poradci a nutriční terapeuti tolik varují. Při posezení s přáteli nebo při koukání na televizi je tak příjemné uzobávat tyhle slané maličkosti. Nic se ale nemá přehánět a když se jimi necpeme každý den po kilech, snad se tolik nestane. A co si upéct svoje vlastní krekry? A co do nich přidat třeba zbytek parmazánu, co se válí v ledničce? Spolu s rozmarýnem, olivovým olejem a solí snadno vykouzlíte středomořskou atmosféru i doma v obýváku. 




Trojúhelníčky jsou připravené do trouby, jen je posypat solí, když v tom na našeho malého chlapečka zaútočil jogurt. Rychlá záchranná akce se neobešla bez nového převleku a honem zpátky do kuchyně. Šup plech do trouby a pustila jsem se do vyválení druhé placky těsta. A sakra, já na ně zapomněla nasypat sůl. No, co už teď. Tak budou bez soli. Na druhé várce se už poctivě třpytily krystalky soli. 
Navečer se zastavil manželův kamarád s manželkou na krátkou návštěvu. Na stůl jsem k láhvi vína postavila misku s rozmarýnovými krekry. Kamarád pokřupával jednu sušenku za druhou, schválně si vybíral ty víc osolené. Můj muž vybíral ty neosolené. Já si vzala sem tam nějakou, opatrně jsem je nechávala rozpustit v puse než jsem do nich kousla. Měla jsem od zubaře jen lehce zacementovanou šestku vlevo nahoře, z ordinace jsem odcházela s termínem na dokončení a veledůležitou radou. Prý abych si dávala pozor, raději kousala na druhé straně, aby se mi zub nerozlomil. Skvělé vyhlídky na příští měsíc.
Ta sůl se fakt nedá kousat. Nechápu, jak může ty krekry ten Mamlas (to není nadávka, ale přezdívka našeho kamaráda) tak rychle do sebe házet? Pomyslela jsem si pro sebe a v té chvíli mi došlo, že jakýsi malý tvrdý kousek v mé puse není sůl, ale kousek mého zubu. Na chvíli mi ztuhl úsměv na rtech. Ona by to ani nebyla tak velká tragédie, kdyby se mi neulomil zub přesně na druhé straně. Zmocnila se mě panika. Jak teď budu kousat, když mám na obou stranách v zubech díry? 






Rozmarýnové krekry 
.......................................................................
150 g hladké mouky
100 ml vody
2 lžíce olivového oleje
snítka rozmarýnu
2 lžíce strouhaného parmazánu
špetka soli
špetka pepře
hrubá sůl na posypání

Mouku prosejte do mísy, promíchejte se suchými ingrediencemi, přidejte nasekaný rozmarýn, vodu, olej a zpracujte v hladké nelepivé těsto. Nechte je asi 10 minut odpočinout. Nemáte-li čerstvý rozmarýn, můžete použít sušený, spíš ale drcený než mletý prášek.

Těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé vyválejte placku silnou asi 0,5cm. Ideální je válet rovnou na pečícím papíře a pak už jen přenést na plech. Z těsta krájejte libovolné tvary, potřete je vodou a posypte hrubou solí.

Pečte v předem nahřáté troubě na 200 °C dokud nezačnou krekry zlátnout. Hotové je nechte vychladnout a v uzavřené nádobě vám vydrží dlouho, pokud je ovšem hned nesníte.




Veselé křoupání bez zoubků lámání.

                                                                     Iva Růžičková 

Komentáře