Přeskočit na hlavní obsah

Máš v tom guláš

Březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Posledních pár dní jsme se namlsali teplým a slunečným počasím a tento týden si pěkně zase zatopíme v krbu a vytáhneme teplé oblečení, které jsem zazimovali hluboko do skříní. A přesně takové je aprílové počasí. Naše sousedka, teta Liba, říká, že jaro a teplo nebude dřív než odkvetou trnky.

A my jsem měli na tento týden objednané zedníky. Počasí zrovna nic moc, fučelo, bylo mrazivo, chlapi v čepicích a zabubaní lezli po lešení a my schovaní v teple doma. Bylo mi jich tak trošku líto. Sice v poledne odjíždí na oběd, ale řekla jsem si, že jim na svačinu uvařím nějakou teplou hustou polívku na zahřátí. Omrkla jsem zásoby, co by se dalo použít. Předvařený žlutý hrách, domácí špek, párky, cibule, česnek, brambory. Tohle bude dobrá kombinace.

Voňavá a červená po paprice jako guláš a přece to není guláš. Hrách jako v hrachovce a přece to není hrachovka. Kousky párků jako ve frankfurtské a přece to není frankfurtská, co je to? 








Hrachovka à la gulášovka
..........................................................

žlutý hrách 
(předvařený nebo suchý loupaný půlený)
cibule
česnek
slanina, špek, párek, klobáska (co zrovna máte)
mletá paprika sladká i pálivá
brambory
sůl, pepř
zelená čerstvá petrželová nať



Na tuto polévku můžete použít předvařený hrách nebo hrách suchý loupaný a půlený. Loupaný hrách není nutné předem namáčet, ale i tak počítejte s delší dobou vaření. Nejdříve hrách propláchněte, dejte do hrnce, zalijte chladnou vodou a nechte vařit. Pro zachování nutričních látek by se luštěniny měly vařit v co nejmenším množství tekutiny, proto vodu v průběhu vaření raději dolévejte (horkou) než abyste ji na konci zbytečně moc slili. Přidáním jedlé sody se doba vaření zkrátí nebo můžete hrách uvařit v papiňáku (tlakovém hrnci), kde si dobu varu ještě výrazněji zkrátíte. 




V hrnci na trošce sádla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu (špek), párek nebo klobásku. Nezapomeňte, že slanina pustí také svůj tuk. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte, zasypte mletou paprikou, zamíchejte a malou chvilinku orestujte ať se paprika rozvoní, ale ne moc dlouho ať nezhořkne. 
Zalijte vodou. Máte-li nachystaný předvařený hrách z obchodu, přidejte ho nyní společně s bramborami nakrájenými na kostičky. Osolte, opepřete a nechte vařit do změknutí brambor a hrachu. Bude-li se vám polévka zdát řídká, můžete zahustit jíškou, pak ji nechte ještě v polévce provařit.
V případě, že budete hrách vařit zvlášť v hrnci doma, přimíchejte ho do polévky ve chvíli, kdy jsou brambory měkké až je polévka skoro hotová.

Nakonec polévku dochuťte podle potřeby solí, pepřem nebo trošičkou mletého chilli, přidejte nakrájenou zelenou petrželku a chcete-li polévku ještě více nabudit, přidejte navíc čerstvý prolisovaný stroužek česneku. Servírovat můžete s krajíčky chleba.









Luštěniny obsahují několik druhů sacharidů, které většinou v trávicím traktu nedokážeme zpracovat, a proto doputují až do tlustého střeva. Tam je zkonzumují střevní bakterie, které ovšem mají tu neříjemnou vlastnost, že při trávení dotyčných sacharidů vytvářejí plyny. Většina těchto nestravitelných sacharidů se nachází ve slupce, proto je vhodnější konzumovat luštěniny loupané.
zdroj: časopis Countrylife

Polévka hustá, chutná, hřejivá, do chladného počasí jak stvořená. Zkuste ji i vy!


                                                                            Iva Růžičková 

Komentáře

Okomentovat