Přeskočit na hlavní obsah

Štrůdl jako malovaný

Když jsem byla malá, žádné kuchařské knihy pro děti snad ani nebyly. Tehdy se gastronomie tolik nenosila jako dnes. U nás doma, ač je maminka vyučená kuchařka a nebo právě proto, byly všeho všudy kuchařské knihy dvě, nepočítám-li babiččin ručně psaný sešit receptů buď vlastních nebo od sousedek. První kniha - Receptury teplých pokrmů - byla v podstatě maminčina školní učebnice a říkaly jsme jí normy. Druhá kniha - Co se vaří v Evropě - ani nevím, odkud k nám domů přicestovala. Obě byly moje oblíbené. V té první mě vždycky zajímal pouze seznam surovin, abych na něco při vaření nezapomněla, postup jsem už měla odkoukaný od maminky. V té druhé jsem si zase ráda listovala kvůli barevným obrázkům, ale nikdy jsme z ní nic neuvařily. Zatímco rodiče mých kamarádek vlastnily nemalé sbírky kuchařských knih, já si doma musela vystačit s maminčiným umem a svou intuicí, čichem a chutí a na svou vlastní sbírku kuchařek si počkala do svých eeeetin a svůj dětský knihokuchařský deficit si doplňuji stále.

Nabídka dětských kuchařek je v dnešní době velice pestrá, stačí si jen vybrat. Jednu takovou vybral Ježíšek i pro mou neteřinku Barunku. Samozřejmě to bych nebyla já, ta teta, co furt vaří, abych se v ní nezačetla. A že jsem žena sběračka, jak mě můj muž označil a všechno prý furt strkám do mrazáku, můžeme si teď klidně dát třeba třešňový štrůdl. Inspiraci na něj jsem právě objevila v té Barunčině malované kuchařce. 









Abyste nemuseli koukat po obrázcích a hledat podle čísel další krok jako když hrajete šipkovanou a nemuseli otáčet hlavou do všech světových stran, sepsala jsem ten recept pěkně rovně.



Třešňový štrůdl
.....................................

listové těsto
1/2 kg třešní 
40 g másla
5 lžič strouhanky
5 lžic cukru krystal
3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu


Třešně rozpulte a odpeckujte. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a krátce osmažte, vypněte sporák, ke strouhance přisypte ořechy, cukr, citronovou kůru, vypeckované třešně a promíchejte. 
Listové těsto vyválejte na obdélník, rovnoměrně na ně rozetřete vychladlou třešňovou náplň a dobře zabalte. Kde budou konce štrůdlu, tam ohněte těsto dovnitř, utvoříte si takovou taštičku kapsičku, náplň vám nebude vypadávat ven a vy si tím rovnou vyřešíte otázku, jak a kam zahnout konce štrůdlu.
Opatrně přeneste zavinutý štrůdl na plech vyložený pečícím papírem, povrch štrůdlu potřete rozšlehaným vajíčkem nebo rozpuštěným máslem. 
Pečte v předhřáté troubě na 180°C do zlatova. 






A výsledek? Byla jsem velice příjemně překvapena, jak spolu ladí třešně a citronová kůra,strouhanka s ořechy utvořila jemnou kašičku, která vyplnila štrůdl uvnitř. Celkově byl štrůdl sladký tak akorát a to jsem tam ještě přidala navíc na ovonění malinko vanilkového cukru. 

Podle knih pro malé kuchařky, můžou péct klidně i kuchařky velké. 

                                                                      Iva Růžičková

Komentáře

Okomentovat