Přeskočit na hlavní obsah

Polévka z BANKOKU

Někdy si říkám, proč zrovna já musím mít muže, který miluje asijská jidla, když pro mě jsou tohle chutě na míle vzdálené. Abych se jim aspoň trochu přiblížila a svoje obzory rozšířila nebo spíš moje chuťové buňky obohatila o nové zážitky, koupila jsem si pro začátek knihu, která slibovala průstřel asijskou kuchyní, prostě po asijsku v kostce. Prolistovala jsem ji poctivě od začátku do konce. O polovině ingrediencí jsem ovšem neměla ani páru, tak jsem ji zavřela na čestné místo do knihovny.
Na žádné velké vaření asijských jídel to tedy u nás doma zrovna moc nevypadá. Nemalé pokusy se s velkým úspěchem nesetkaly. Dnes už vím, že Pho Bo a Bún bo Nam Bo nebo Bún cha nikdy nebudou doma chutnat tak jako ve své domovině nebo připravené samotným mistrem asijské kuchyně. Moje snažení tedy zůstalo u indonésské polévky Soto ayam, kterou můj muž tolik miluje hned po mě. Teď jsem k ní přidala tuhle thajskou polévku a na dobré asijské jídlo si zajdeme raději do restaurace nebo pražské Sapy.





Recept na tuhle polévku jsem objevila v mém oblíbeném časopise Apetit. Kupodivu na její přípravu nebyla potřeba žádná extra cizokrajná surovina. Všechny jsem měla doma. Jen citronové listy jsem fakt neměla. Že bychom si pořídili ještě citroník?

Prémiová verze proběhla s masem z kuřecích prsíček, které můj muž označil za "suchý jak cesta k hájovně". Při druhém pokusu jsem použila na jeho doporučení maso méně suché, a to vykoštěná kuřecí stehna. 

Jednou z ingrediencí do polévky je také kokosový olej. Mám ho doma už nějakou dobu, má svoje výsostné místo vzadu v ledničce. Koupila jsem ho manželovi na ztvrdlou kůži na patách. Je to skvělá věc, říkala pedikérka, prý bude mít po něm patičky jak miminko. Ve chvíli, kdy se začaly objevovat mastné ťapky na dlažbě a cesta z koupelny do kuchyně začínala být životu nebezpečná, jsem kokosák nenápadně uklidila do ledničky. Úspěšný nebyl ani při aplikaci do konečků dlouhých vlasů naší dcerky a mně ho zase doporučila kamarádka, pro jeho úžasné hojící a zklidňující účinky na pokožku po holení, zvláště v oblasti intimních partií. Myslím, že nakonec nejužitečnější bude v té polévce. 

A nejhlavnější ingredience, ostrá červená kari pasta, také nechybí v naší ledničce. Uvelebila se ve dvířkách už loni v červnu, po naší služebce v Drážďanech. Navštívili jsme tam s manželem takový malý asijský obchůdek, natřískaný všelijakým zbožím, regály plné odspodu až nahoru, hotový sajgon. Ještě že tahle věcička nemá na sobě žádné datum spotřeby, jen větu ve čtyřech světových jazycích s doporučením spotřebovat po otevření do určité doby. Tak se i sklenička s kari pastou nakonec dočkala svého velkého dne. 





Thajská polévka
..............................................

rozpis na čtyři porce
150 g kuřecí maso
(prsa, vykoštěné stehno)
2 brambory
200 ml kokosového mléka
2 stonky citronové trávy
3 ks citronové listy
2 lžičky červené kari pasty
1 cibule
3-4 cm čerstvého zázvoru  
čerstvý koriandr
2 lžíce kokosového oleje 
sůl
uvařená rýže


V hrnci rozehřejte olej, přidejte kari pastu, na proužky nakrájenou cibuli, orestujte a přidejte na kousky nakrájený zázvor. Vadí-li vám větší kusy cibule i zázvoru jako mně, klidně cibuli nakrájejte nadrobno a zázvor nastrouhejte. 

Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky, přidejte do hrnce, krátce promíchejte, přidejte brambory nakrájené na kostičky a zalijte vodou. Povařte společně asi 10 minut, osolte, přidejte citronovou trávu a citronové listy. Citronovou trávu mám jen sušenou, tak jsem jí přiměřeně přihodila a citronové listy jsem neměla vůbec, tak jsem je tam prostě nedala.

Vše vařte dokud nebudou maso a brambory měkké. Poté přidejte kokosové mléko, nakrájenou nať koriandru a povařte ještě asi 15 minut. Polévku podávejte společně s uvařenou rýží jako hlavní chod. Rýži můžete klidně vyměnit za tenké vlasové rýžové nudle.



Polévka je docela rychlá, je chutná a ten koriandr, co mi kdysi chutnal jako mýdlo ji vlastně skvěle doplňuje. 


A na závěr malý kvíz:
.....................................................

Bangkok je: 
a) virus bankomatu
b) hlavní město Thajska 
c) hlavní město Laosu 
Uhodli jste? Tak se směle pusťte do vaření :-)                       
                                                                        Iva Růžičková 

Komentáře