Přeskočit na hlavní obsah

Pavlova miniverze

Po vánočním pečení cukroví a výrobě několika dávek vaječného likéru jsem nashromáždila do mrazáku takové zásoby bílků, že bych teď mohla klidně dodávat na sjezdovky sníh. Místo toho stále sbírám odvahu pustit se do pečení sněhových pusinek. Přece jenom bílková hmota je pěkná potvora a nikdy nevíte, co vám provede. Natož pustit se do výroby dortu, který má připomínat možná víc než kupku sněhu nadýchanou baletní sukýnku. A proč zrovna sukýnku? 
Protože v roce 1926 navštívila slavná ruská balerína Anna Pavlova Nový Zéland. Šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde umělkyně bydlela, se nechal inspirovat její baletní sukýnkou a připravil sněhový dort, který měl nadýchanou sukni připomínat. Plátky kiwi měly zase znázorňovat zelené růže, kterými byl taneční kostým ozdoben.
V roce 1929 zavítala Anna Pavlova do sousední Austrálie, kde také na její počest šéfkuchař hotelu Esplanade ve městě Perth vytvořil lehký dezert z bílkového sněhu. V obou zemích je dort Pavlova považován za národní jídlo a oba státy se o původ tohoto dortu přou. 
V našich končinách je nám asi docela jedno, kdo tenhle dezert připravil první, jestli Petr nebo Pavel, důležité je, že se k nám dostal. A kdo si na něj troufne, ten si také smlsne. 
Pro koho je dort velké sousto, může zkusit mini verzi, jako jsem to zkusila minulý týden já. 





Recept mám z blogu Laskominy od Mariny a vystačí prý na deset kousků. Už už jsem snila o malinkatých nadýchaných dortíčcích, představovala jsem si křupavé sněhové kopečky, jenže množství ušlehané bílkové hmoty v míse napovídalo, že z ní může být klidně i něco přes dvacet kousků. Tady něco nehraje. 
Dortíčky se pečou kolem 40 minut a pak se mají nechat v zavřené troubě úplně vychladnout. Jedině, že bych zkusila péct dva plechy naráz. S tím nemám žádné zkušenosti a nechtěla jsem být za troubu a zkazit si to hned napoprvé, druhou troubu (pečící) už nemáme. Vnitřně jsem se rozloučila s malinkatými Pavlovami a začala přidávat sníh na připravené kopečky, které se mi před očima měnily v maximini bochánky.




Pavlova - mini dortíky 
............................................
 rozpis na 10 ks

4 bílky
200 g cukru moučka
2 lžíce bramborového škrobu 
1 lžíce bílého vinného octa
špetka soli

Zapněte troubu na 150 °C a na pečící papír si narýsujte 10 koleček o průměru 7cm. Mezi kolečky nechte větší rozestupy, bílková hmota se při pečení trochu rozteče. Papír položte na plech kresbou dolů.
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do pevného sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidávejte po lžících moučkový cukr, pokaždé ho řádně zašlehejte, nakonec přišlehejte škrobovou moučku a ocet. Hotový bílkový sníh by měl být tuhý a lesklý a měl by tvořit špičky.



Na předkreslená kolečka na pečícím papíře dávejte lžící bílkový sníh, okraje nechte schválně neupravené a uprostřed utvořte mělký důlek, aby v něm lépe držela šlehačka a ovoce.




Vložte do trouby a snižte teplotu na 120 °C, pečte asi 45 minut na spodní mřížce, během pečení troubu neotvírejte. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná, to je způsobeno přidáním škrobu. Po upečení troubu vypněte a nechte v ní dortíčky úplně vychladnout. 


Na vychladlé sněhové sukýnky naneste ušlehanou šlehačku a ozdobte ovocem. S podáváním neotálejte, aby bílkový korpus vlhkem ze šlehačky příliš nezměkl. Ovoce volte raději kyselejší, abyste vyrovnali sladkost sněhového základu.
A bude-li vám vrtat hlavou stejně jako mě, jak má správně upečená Pavlova vypadat, tak měla by být na povrchu křupavá a uvnitř jako marshmallow, říká mistr cukrář pan Josef Maršálek .





Slabé křupnutí, sladká chuť na jazyku, přivřete oči, skočte do nadýchaných sněhových závějí, měkkce se zabořte jako do prachových peřin, sněte a vychutnávejte přítomný okamžik. Dalšímu soustu nelze prostě odolat. 

                                                                             Iva Růžičková

Komentáře